Drepturile omului si bioetica

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
2. Principiile bioeticii
2.1. Principiul respectului autonomiei
2.2. Principiul bineficientei
2.3. Principiul non - maleficientei
2.4. Principiul dreptatii si corectitudinii
3. Drepturile omului 
3.1. Demnitatea omului si drepturile omului
3.2. Drepturile pacientilor


Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII GENERALE
Istoric vorbind, exista trei moduri posibile cel putin de a aborda istoria bioeticii. In primul rand, prin originea notiunii de bioetica, in al doilea rand, prin originea disciplinei academice si institutionalizarea bioeticii si in al treilea rand, prin originea bioeticii ca fenomen. Fiecare se concentreaza asupra diferitelor aspecte referitoare la istoria bioeticii, cu toate acestea, se poate intelege si aprecia intreaga imagine doar daca se iau in considerare toate cele trei.
Bioetica este un domeniu interdisciplinar academic destul de tanar, care a aparut rapid ca o intreprindere morala speciala pe fundalul renasterii eticii aplicate in a doua jumatate a secolului XX. 
Notiunea de bioetica este inteleasa in mod obisnuit ca un termen generic pentru trei subdiscipline principale: etica medicala, etica animalelor si etica mediului. 
Fiecare subdisciplina are propria sa zona particulara de bioetica, dar exista o suprapunere semnificativa a multor probleme, abordari etice, concepte si considerente morale. Acest lucru face dificila examinarea si rezolvarea cu usurinta a problemelor morale vitale, cum ar fi avortul, xenotransplantarea, clonarea, cercetarea cu celule stem, statutul moral al animalelor si statutul moral al naturii (mediul). 
Domeniul bioeticii presupune cel putin unele cunostinte de baza despre stiintele vietii importante, in special medicina, biologia (inclusiv genetica), biochimia si biofizica pentru a trata cu succes anumite probleme morale. 
Notiunea de bioetica si originea disciplinei bioeticii si institutionalizarea ei in mediul academic este o dezvoltare moderna. Fenomenul insusi, insa, poate fi urmarit, cel putin cu siguranta, la Juramantul Hipocratic in Antichitate (500 i.e.n.) in cazul eticii medicale si, eventual, dincolo, daca se ia in considerare Codul lui Hammurabi (1750 i.e.n.), care contine cateva dispozitii scrise referitoare la practica medicala.
Cea mai veche subdisciplina in materie de bioetica este etica medicala, care poate fi urmarita pana la introducerea Juramantului Hipocratic (500 i.H.). Desigur, etica medicala nu se limiteaza doar la Juramantul Hipocratic, mai degraba asta marcheaza inceputul rationamentului etic occidental si luarea deciziilor in medicina. Juramantul Hipocratic este o compilatie de texte antice privind comportamentul adecvat al medicilor si relatia dintre medic si pacient. 
In etica medicala, cineva este preocupat de problema etica generala a ,,ce ar trebui sa facem" in circumstantele particulare ale medicinei. In acest sens, etica medicala nu este diferita de etica de baza, ci este limitata la domeniul medicinei si se ocupa de situatia sa particulara. 
Bioetica a devenit o disciplina a eticii aplicate incepand cu anii '70, cand practicile medicale au inceput sa se intereseze de o abordare morala a problemelor specifice domeniului medical. Astfel a devenit imperioasa cerinta de a avea o metoda prin care sa se gaseasca solutii la problemele morale, sau metode prin care sa se poata evalua alegerile morale ale personalului din domeniul medical.
Constantin Maximilian, genetician si unul din pionerii relansarii bioeticii in Romania, in formula sa moderna, ii dadea bioeticii urmatoarea definitie concisa: bioetica este un punct de intalnire a celor care urmaresc destinul uman supus presiunilor stiintei. 
Bioetica reprezinta studiul problemelor etice care decurg din progresele in biologie si medicina. Este, de asemenea, discernamant moral in ceea ce priveste politica si practicile medicale. Bioetica este preocupata de intrebarile etice care apar in relatiile dintre stiintele vietii, biotehnologie, medicina si etica medicala, politica, drept, teologie si filozofie. Etica se refera, de asemenea, la multe alte stiinte in afara domeniului stiintelor biologice. 
Termenul Bioetica (bios grecesc, viata; etos, comportament) a fost creat in 1926 de Fritz Jahr intr-un articol despre un ,,imperativ bioetic" cu privire la utilizarea animalelor si plantelor in cercetarea stiintifica.
In 1970, biochimistul american Van Rensselaer Potter a folosit termenul pentru a descrie relatia dintre biosfera si o populatie umana in crestere. Lucrarea lui Potter a pus bazele eticii globale, o disciplina centrata in legatura dintre biologie, ecologie, medicina si valorile umane. 
Domeniul bioeticii a abordat o serie de cercetari umane; variind de la dezbateri asupra limitelor vietii (de exemplu, avort, eutanasie), surogat, alocarea de resurse rare de ingrijire a sanatatii (de exemplu, donarea de organe, rationarea ingrijirii sanatatii), pana la dreptul de a refuza ingrijirea medicala din motive religioase sau culturale. 
Bioeticistii deseori nu sunt de acord intre ei in ceea ce priveste limitele precise ale disciplinei lor, dezbatand daca domeniul trebuie sa se preocupe de evaluarea etica a tuturor intrebarilor care implica biologie si medicina sau doar un subset al acestor intrebari. Unii bioeticisti ar restrange evaluarea etica doar la moralitatea tratamentelor medicale sau inovatiilor tehnologice si la momentul tratamentului medical al omului. Altii ar largi sfera evaluarii etice pentru a include moralitatea tuturor actiunilor care ar putea ajuta sau dauna organismelor capabile sa simta frica. 
Definitia din dictionarul Webster stabileste ca etica este: disciplina care ne pune fata in fata cu ceea ce este bun si rau, cu datoria si obligatia morala; este un set de principii si valori morale, o teorie sau un sistem de valori morale, ea constituie si principiile care guverneaza comportarea unui individ sau a unui grup.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile omului si bioetica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!