Drepturile Functionarilor Publici

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a exercita ansamblul atributiilor si competentelor ce constituie continutul functiei publice,titularul acesteia ii sunt stabilite anumite drepturi si obligatii.
Aceste drepturi si obligatii sunt determinate pe cale generala , impersonala si imperativa si au un caracter obiectiv, adica ele sunt ,,legate!" de functia publica in cauza, nu de functionarul public.Prin urmare ele sunt aceleasi pentru orice persoana care detine aceeasi functie.
Functionarii publici, fiind in exclusivitate cetateni romani ,vor avea drepturile si , desigur,si obligatiile pe care Constitutia Romaniei le prevede si le garanteaza pentru toti cetatenii sai. Daca institutia publica , nationala sau europena , are dreptul sa ceara de la functionarul sau un comportament profesional si extraprofesional adecvat , in mod similar,functionarul public este indreptatit sa pretinda si sa obtina de la institutia publica in care este incadrat recunoasterea si respectarea drepturilor sale garantate de lege.
Din perspectiva prevederilor legale, drepturile functionarilor publici din Romania sunt stipulate in Capitolul V, Sectiunea I , din Legea nr. 188 din 08 decembrie 1999 (r 1). De asemenea , drepturilor functionarilor publici comunitari , sunt prevazute in Statutul functionarilor publici europeni, care a intrat in vigoare din luna mai a anului 1997.
Drepturile functionarilor publici in Romania
Functionarii publici au in conditiile legii o serie de drepturi de natura , politica economica si sociala. Astfel, in Statutul Functionarillor Publici sunt pezentate urmatoarele drepturi :
1. Dreptul la opinie al functionarilor publici este garantat - art.26, alin 1.
Legiuitorul constituant roman garanteaza atat libertatea de a avea o anumita opi-nie cat si libertatea de a exprima aceasta opinie. Acest drept presupune o conduita adec- vata a functionarului public atat la serviciu, cat si in afara acestuia, bazata pe neutralitate , loialitate si cresterea prestigiului autoritatii sau institutiei publice din care face parte Totodata , in alin. 2 al art.26 din Statutul functionarilor publici se prevede interdictia discriminarii functionarilor publici pe criterii politice, de apartenenta sindicala, convinge- ri religioase , etnice, de sex, orientare sexuala, stare materiala , origine sociala , sau de orice alta asemenea natura. 
2. Dreptul la informare cu privire la deciziile care se iau in aplicarea statutului functionarilor publici si care ii vizeaza in mod direct (art. 26). Acest drept cu valoare de principiu reflecta democratizarea functiei publice si realizarea dialogului social;
3. Dreptul de asociere sindicala este garantat functionarilor publici , cu exceptia celor care sunt numiti in categoria inaltilor functionari publici, functionarilor publici de conducere si altor categorii de functionari publici carora le este interzis acest drept prin statute speciale (art. 27, alin. 1) Acest drept social-politic este consecinta dreptului constitutional al liberei asocieri in partide politice, sindicate si alte forme de asociere. Dreptul la asociere sindicala este interzis inaltilor functionari publici, functionarilor publici de conducere si unor functionari cu statut special in considerarea importantei activitatii desfasurate, pentru promovarea interesului public care trebuie sa primeze in dauna celui privat. In situatia in care inaltii functionari publici sau functionarii publici de conducere sunt alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale , acestia au obligatia ca in termen de 15 zile de la alegerea in organele de conducere ale organizatiilor sindicale sa opteze pentru una dintre cele doua functii. In cazul in care functionarul public opteaza pentru desfasurarea activitatii in functia de conducere in organizatiile sindicale, raporturile de serviciu ale acestuia se suspenda pe o perioada egala cu cea a mandatului in functia de conducere din organizatia sindicala. 
Alin. 2 prevede ca , in baza acestui drept functionarii publici pot in mod liber sa infiinteze organizatii sindicale , sa adere la ele si sa exercite orice mandat in cadrul acestora. Cat priveste asocierea in organizatii profesionale sau in alte organizatii , conditia pusa de Statutul functionarilor publici este ca aceasta sa aiba ca scop reprezenta- rea intereselor proprii , promovarea pregatirii profesionale si protejarea statutului functio-narilor publici.
4. Dreptul la greva este garantat in conditiile legii -art.28 Acest drept se exercita in conditiile prevazute de Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca 
De retinut este faptul ca potrivit art.63 din lege , anumite categorii de salariati , inclusiv functionari publici ,nu pot declara greva. Discutiile au plecat de la principiul universal al continuitatii serviciilor publice,care nu ingaduie intreruperi,discontinuitati in prestarea lui. Dreptul la greva pentru functionarii publici , in opinia unor autori , nu ar trebui sa se recunosca deoarece acesta este incompatibil cu scopul functiei publice acesta fiind - realizarea unui interes general - si cu caracterele acesteia de continuitate, functia trebuind sa se exercite fara intreruperile inerente actiunilor greviste. Aceste categorii de functionari care nu au dreptul la greva sunt: procurorii,judecatorii,personalul Ministerului Apararii Nationale , Ministerului de Interne,personalul Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe,al Serviciului de Telecomunicatii Speciale,personalul militar incadrat in Ministerul Justitiei,precum si cel din unitatile din subordinea acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Functionarilor Publici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!