Drepturi fundamentale

Extras din referat Cum descarc?

Pentru definirea drepturilor fundamentale cetatenesti este necesar de tinut cont ca acestea sunt drepturi subiective, esentiale pentru cetateni, si datorita importantei lor sunt inscrise in acte deosebite, cum ar fi in Constitutii.
Drepturile fundamentale sunt acele drepturi subiective ale cetatenilor, esentiale pentru viata, libertatea si demnitatea acestora, indispensabile pentru libera dezvoltarea a personalitatii umane, drepturi stabilite prin Constitutie si garantate prin Constitutie si legi".
Colocviul de la Aix din 1981 a considerat ca prin notiunea de drepturi fundamentale individuale trebuie sa se inteleaga ,,ansamblul drepturilor si libertatilor recunoscute atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice (de drept privat si de drept public) in virtutea Constitutiei, dar si a textelor internationale, si protejate atat contra puterii executive, cat si contra puterii legislative de catre judecatorul constitutional (sau de catre judecatorul international)".
Din punct de vedere al terminologiei se poate observa ca se folosesc frecvent termenii de drept sau libertate.
Spre exemplu Constitutia foloseste in Titlul II denumit ,,Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale" termenul de drept, atunci cand se consacra dreptul la viata si la integritatea fizica (art.24), dreptul la informatii (art. 34), dreptul la aparare(art. 26), dreptul la invatatura (art. 35) etc. In acelasi timp Constitutia foloseste termenul de libertate atunci cand consacra libertatea individuala (art.25), libertatea constiintei(art.31), libertatea opiniei si a exprimarii (art.32) s.a.
Potrivit doctrinarului Teodor Carnat, aceste categorii constitutionale, desi diferit enuntate semnifica doar o singura categorie juridica si anume dreptul fundamental. Din punct de vedere juridic dreptul este o libertate, iar libertatea este un drept.
Prima categorie o formeaza dreptul civil, care asigura viata, posibilitatea de miscare a individului, asigura siguranta sa fizica, a domiciliului sau. In aceasta categorie se includ dreptul la viata, inviolabilitatea persoanei, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la libera circulatie, dreptul la casatorie, la ocrotirea familiei si copilului.
A doua categorie o formeaza drepturile social-economice si culturale, adica acele drepturi care asigura dezvoltarea materiala si culturala a persoanei, permitand acesteia sa participe la viata sociala. In aceasta categorie vom include: dreptul la munca, dreptul la odihna, dreptul la invatatura, dreptul la asigurarea materiala si batranete, boala sau incapacitate de munca, drepturi tinerilor la asigurare din partea statului a conditiilor necesare dezvoltarii aptitudinilor lor fizice si intelectuale, dreptul la proprietate, dreptul la mostenire, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de a te bucura de cea mai buna sanatate fizica si mintala pe care o poti atinge.
O a treia categorie de drepturi o formeaza drepturile exclusive politice, adica drepturile care prin continutul lor pot fi folosite numai pentru participarea cetatenilor la conducerea statelor, la guvernare si anume drepturile electorale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturi fundamentale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!