Dreptul uniunii europene

Extras din referat Cum descarc?

UNIUNEA EUROPEANA
Uniunea Europeana (UE) este o uniune politica si economica a 27 de state membre situate in principal in Europa. 
UE a dezvoltat o piata unica interna printr-un sistem standardizat de legi care se aplica in toate statele membre. Politicile UE vizeaza asigurarea liberei circulatii a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor in cadrul pietei interne, adoptarea legislatiei in domeniul justitiei si afacerilor interne si mentinerea unor politici comune privind comertul,agricultura,pescuitul si dezvoltarea regionala.
Cele 27 de state member ale Uniunii Europene sunt: Austria, Letonia, Belgia, Lituania, Bulgaria, Luxemburg, Cehia, Malta, Cipru, Polonia, Croatia, Portugalia, Danemarca, Romania, Estonia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Franta, Spania, Germania, Suedia, Grecia, Tarile de Jos, Irlanda, Ungaria, Italia.
Euro (EUR) este moneda oficiala a 19 din cele 27 de state membre ale UE. Aceste tari formeaza asa-numita "zona euro".
O tara care doreste sa adere la UE inainteaza o cerere Consiliului, iar acesta ii solicita Comisiei Europene sa evalueze capacitatea statului candidat de a indeplini criteriile de la Copenhaga. Daca avizul Comisiei este favorabil, Consiliul trebuie sa convina asupra unui mandat de negociere. Ulterior, se deschid negocierien oficiale pentru fiecare capitol de aderare in parte.
Intrucat volumul reglementarilor europene pe care fiecare tara candidata trebuie sa le transpuna in legislatia nationala este foarte mare, negocierile se deruleaza pe o perioada lunga de timp. Tarile candidate beneficiaza de sprijin financiaren, administrativ si tehnicen pe durata perioadei de preaderare.
DE LA PARIS LA LISABONA, TRECAND PRIN ROMA, MAASTRICHT, AMSTERDAM SI NISA
Uniunea Europeana (UE) reprezinta cel de al treilea grup de organizatii europene.
Spre deosebire de asociatiile internationale traditionale dintre state, noutatea esentiala a UE rezida in faptul ca statele membre au renuntat la unele dintre drepturile lor de suveranitate in favoarea UE si i-au conferit acesteia prerogative pentru a actiona in mod independent. In exercitarea acestor prerogative, UE poate emite acte juridice europene avand aceeasi putere ca actele de suveranitate adoptate in statele membre.
Piatra de temelie a Uniunii Europene a constituit-o declaratia de la 9 mai 1950 a lui Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei la acea vreme, in care acesta a prezentat planul pe care il elaborase impreuna cu Jean Monnet de unificare a industriei europene a carbunelui si otelului prin formarea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului. Potrivit declaratiei, aceasta unificare reprezinta o initiativa istorica in favoarea unei ,,Europe organizate si vii", care este ,,indispensabila pentru civilizatie" si fara de care ,,pacea in lume nu poate fi mentinuta".
,,Planul Schuman" a devenit in cele din urma realitate odata cu incheierea Tratatului de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO) intre cele sase tari fondatoare (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos), la 18 aprilie 1951, la Paris (Tratatul de la Paris), cu intrarea in vigoare a acestuia la 23 iulie 1952. Aceasta Comunitate a fost instituita pentru o perioada de 50 de ani si a fost ,,integrata" in Comunitatea Europeana atunci cand tratatul sau fondator a expirat, la 23 iulie 2002. In continuare, cativa ani mai tarziu, aceleasi state au creat, prin tratatele de la Roma din 25 martie 1957, Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom), care si-au inceput activitatea odata cu intrarea in vigoare a acestor tratate, la 1 ianuarie 1958.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul uniunii europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!