Dreptul si Statul

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 4
CONSIDERATII GENERALE DESPRE STAT 4
SECTIUNEA I 4
Aparitia statului 4
1. Organizarea prestatala a societatii 4
2. Caile de aparitie a statului 5
SECTIUNEA II 6
Notiuni generale despre stat 6
1. Notiunea statului 6
2. Definitia statului 7
SECTIUNEA III 8
Elementele constitutive ale statului 8
1. Populatia 9
2. Teritoriul 9
3. Puterea publica (suveranitatea) 10
CAPITOLUL II 13
Rolul si functiile statului 13
SECTIUNEA I 13
ROLUL STATULUI 13
1. Rolul si scopul statului 13
SECTIUNEA II 14
FUNCTIILE STATULUI 14
1. Criterii de delimitare a functiilor statului 14
2. Clasificarea functiilor statului 14
3. Atributii esentiale ale statului 15
4. Atributii accesorii ale statului 15
CAPITOLUL III 15
SEPARATIA PUTERILOR IN STAT 15
SECTIUNEA I 15
CONCEPTUL SEPARATIEI PUTERILOR IN STAT 15
1. Evolutia istorica a principiului separatiei puterilor 15
SECTIUNEA II 17
CELE TREI PUTERI ALE STATULUI 17
1. Functia legiuitoare (legislativa) 17
2. Functia executiva sau administrativa 17
3. Functia jurisdictionala 17
4. Particularitatile celor trei functii ale statului 18
CAPITOLUL IV 18
FORMA DE STAT 18
1. Forma de guvernamant 19
1.1. Monarhia 20
1.2. Republica 21
2. Regimul politic 21
3. Structura de stat 22
3.1. Statul unitar 23
3.2. Statul compus 24
4. ASOCIATIILE DE STATE 24
5. Organizarea administrativa a teritoriului national structura de stat interna 25
CAPITOLUL V 27
STATUL DE DREPT 27
1. Conceptul de stat de drept 27
2. Principiile statului de drept 28
CONCLUZII 30
BIBLIOGRAFIE 31


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE DESPRE STAT
SECTIUNEA I
Aparitia statului
1. Organizarea prestatala a societatii
Statul a aparut pe o anumita treapta a evolutiei si dezvoltarii societatii. Cercetarea originii statului, a cauzelor si a conditiilor care au determinat trecerea societatii de la forma de organizare nestatala (ginta, trib) - la organizarea statala a societatii, la stat, se va face in continuare.
Aparitia statului a fost precedata de o lunga perioada de dezvoltare lenta a fortelor de productie in cadrul comunei primitive, prima forma de manifestare a unei oranduiri sociale, de evolutia formelor de conducere sociala, de structurare a acesteia, pentru ca nu este de conceput existenta unei colectivitati fara o forma anume de organizare si de conducere. 
Oranduirea comunei primitive nu a cunoscut organizarea statala, datorita nivelului extrem de slab dezvoltat al relatiilor si al fortelor de productie, nici ginta, care se intalneste la toate popoarele ca forma de organizare a acestora la un moment dat, nu apare de la inceput. Fara a intra in amanunte asupra primelor forme de evolutie a organizarii sociale, asupra carora stiinta istorica, in primul rand, a emis mai multe ipoteze, ginta ne apare, in demersul istoric, ca o comunitate mai mare sau mai restransa de persoane, unita prin comunitatea vietii economice, la care toti membrii participa in comun, la productie si la consum. 
Uneltele de munca, tehnica utilizata fiind destul de primitive, realizarea mijloacelor de trai minimale, de supravietuire, nu era posibila decat printr-o participare globala a colectivitatii.
Munca in comun si repartitia comuna, egalitara a produselor au dus la crearea si mentinerea proprietatii comune asupra mijloacelor de productie - totul apartine tuturor. Dar, lupta pentru supravietuire a dus la crearea si a proprietatii individuale asupra unor unelte si arme. Ginta s-a constituit pe criteriul rudeniei, al filiatiunii. Un alt element de legatura al membrilor gintei era teritoriul pe care coexistau membrii colectivitatii.
Datorita faptului ca la inceputul existentei gintei relatiile de casatorie nu aveau o recunoastere in cadrul comuniunii, rudenia se stabilea dupa mama. Acest fenomen a dus la crearea mai intai a gintei matriarhale.
Evolutia cantitativa dar si calitativa a gintei matriarhale, sporirea nevoilor colectivitatii, constientizarea membrilor gintei, manifestarea individualismului si a personalitatii membrilor sai au dus la inlocuirea gintei matriarhale cu ginta patriarhala, unde intaietatea apartine barbatului, iar descendenta se stabileste dupa acesta. Apare astfel familia patriarhala, in care copiii il mostenesc pe tata, ca descendenti ai acestuia.
Conducerea gintei, in privinta vietii economico-militare, sociale este incredintata unui organism obstesc. Membrii adulti ai gintei reprezinta organul cel mai inalt de conducere si decizie, iar conducerea curenta este incredintata unui sef ales.
Autoritatea organelor de conducere ale gintei era de natura morala, religioasa, parinteasca, nu exista un aparat specializat care sa poata lua masuri de constrangere. Obiceiurile reprezentau, de asemenea, un alt punct de referinta in activitatea colectivitatii. Opinia gintei era de mare valoare si influenta asupra membrilor sai. Modul de repartizare a rezultatelor muncii se mentine egalitar, asa cum au perceput oamenii la inceput, ca ei sunt egali etc.
Cu timpul, insa, dezvoltandu-se viata economica si spirituala a societatii dar si numarul membrilor societatii, oamenii incep sa constate ca, desi ei sunt egali in drepturi si obligatii, sunt inegali in posibilitati fizice si intelectuale, ca unii sunt mai dotati nativ, au mai multa putere de intelegere si de munca fata de altii.
Comuna primitiva incepe sa se descompuna, omul incepe sa devina producator al mai multor bunuri necesare traiului. Are loc descoperirea fierului si a uneltelor din acest metal, se dezvolta noi indeletniciri, oamenii au initiativa. Apar astfel preocupari noi, se trece de la organizarea pe considerente de rudenie, la organizarea pe criterii de apartenenta la anumite profesii, apar comunitatile satesti sau obstile satesti. Proprietatea asupra pamantului, principalul mijloc de productie este mentinuta atat ca o proprietate a comunitatii, cat si ca proprietate individuala.
Se declanseaza o serie de razboaie de acaparare a bogatiilor altor colectivitati, fie prin deposedarea acestora pur si simplu, fie prin alungarea acestor colectivitati de pe teritoriile respective, iar uneori prin aducerea populatiei bastinase in stare de sclavie, fiind folosita la munci brute, injositoare.
Se impune, in acest timp, schimbarea formei de organizare a societatii, gasirea unor noi modalitati de organizare a vietii sociale, impunerea unor reguli de comportament obligatoriu pentru toti membrii colectivitatii. Apar astfel structuri institutionale necunoscute pana acum, si anume organe de constrangere.
Aceasta forma de organizare a societatii este Statul.
2. Caile de aparitie a statului
Aparitia statului a cunoscut o diversitate de cai si ritmuri de evolutie in functie de conditiile istorice concrete in care s-au produs si de stadiul de dezvoltare al societatii respective.
Astfel, in Orientul Antic - Egipt, India, China, Babilon se evidentiaza primele organizatii statale. Acest fapt are la baza nevoia de a face fata unor cerinte ample de dezvoltare a agriculturii intemeiata pe irigatie, introducerea prelucrarii aramei si a bronzului. Cu toate acestea, ele raman tributare unor forte de productie modeste, se mentin inca o serie de relatii din perioada descompunerii comunei primitive; se pastreaza caracterul patriarhal al societatii, locul principal revenind inca obstilor satesti. 
Proprietarul pamantului ramane statul, personificat prin monarhul absolut, obstile satesti raman uzufructuare ale pamantului in schimbul platii unui tribut, al a unor prestatii in natura catre Stat.
O alta cale de aparitie a organizarii statale o reprezinta statele greco-romane, care, constituindu-se mai tarziu decat cele din Orientul Antic si in conditii imbunatatite de dezvoltarea economica, precum prelucrarea avansata a fierului, practicarea agriculturii prin folosirea plugului cu brazdar de fier, cresterea animalelor, dezvoltarea multiplelor meserii, sunt caracterizate si prin prezenta masiva a sclavilor ca principala forta de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul si Statul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!