Dreptul Proprietatii Intelectuale - Durata Protectiei Dreptului de Autor

Cuprins referat Cum descarc?

Sectiunea I Consideratii generale. Caderea unei opere in domeniul public 1
Sectiunea II Data de la care incepe sa curga si modul de calcul al termenului de protectie a operei 2
Sectiunea III Drepturile echivalente 3
Sectiunea IV Durata protectiei juridice a drepturilor morale de autor 4
4.1. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale de autor 6 
4.1.1. Durata de drept comun 6
4.1.2. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale de autor in cazul operelor aduse la cunostinta publica dupa incetarea protectiei dreptului de autor 9
4.1.3. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale in cazul operelor aduse la cunostinta publica sub pseudonim ori anonime 11
4.1.4. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale de autor in cazul operelor comune 12 
4.1.5. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale de autor in cazui operelor colective 12
4.1.6. Durata protectiei juridice a drepturilor patrimoniale de autor in cazul programelor pentru calculator 14
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Durata protectiei dreptului de autor
Sectiunea I Consideratii generale. Caderea unei opere in domeniul public
Problema duratei protectiei dreptului de autor a constituit secole de-a randul obiect de dispute, opozitia fata de extinderea acestei durate facandu-se simtita si in prezent.
In sistemele de drept care au adoptat conceptia dualista a dreptului de autor, inclusiv in legislatia romana, s-a impus solutia celor doua principii aceia ai perpetuitatii dreptului moral de autor si acela al duratei limitate a drepturilor patrimoniale.
Potrivit primului principiu, opera supravietuieste autorului ei. dreptul moral imbracand o dimensiune colectiva mai ampla ,,care reiese din rolul de aparator. recunoscut mostenitorilor, precum si din interventia autoritatilor publice si a societatilor de autori".
,,Faptul ca opera poarta pentru eternitate amprenta personalitatii autorului justifica insa perpetuitatea dreptului moral, dar nu si pe aceea a drepturilor patrimoniale".
Din perspectiva celui de al doilea principiu, drepturile patrimoniale sunt recunoscute in favoarea autorului pe tot timpul vietii acestuia si in favoarea mostenitorilor pe o durata limitata.
Potrivit dispozitiilor art. 25 din lege, drepturile patrimoniale de autor se transmit mostenitorilor pe o perioada de 70 de ani, oricare ar fi data la care au fost aduse, in mod legal, la cunostinta publica.
Legea stabileste exceptii de la aceasta regula generala, durata drepturilor patrimoniale de autor fiind diferita, in functie de unele elemente, cum ar fi: genul operei, imprejurarea daca a fost adusa sau nu la cunostinta publica, modul in care opera a fost adusa la cunostinta publica. 
In toate cazurile insa, la implinirea termenului de protectie, opera cade in domeniul public. Caderea unei opere in domeniul public este un efect al expirarii duratei de protectie si nu trebuie confundat termenul cu notiunea de domeniu public utilizata in materia dreptului administrativ, in dreptul de autor, o data cu caderea operei in domeniul public, inceteaza si monopolul exploatarii acesteia recunoscut pe durata limitata in favoarea titularilor dreptului.
Din momentul expirarii duratei de protectie, opera cazuta in domeniul public urmeaza alta soarta: va fi la dispozitia tuturor si va putea fi exploatata liber, constituind parte componenta a patrimoniului comun al umanitatii.
Stabilirea apartenentei operei la domeniul public se realizeaza in practica prin examinarea vietii autorului si identificarea eventualilor mostenitori, ceea ce presupune uneori depasirea unor dificultati deloc usoare, in special in cazul operelor realizate in colaborare. 
Sectiunea II Data de la care incepe sa curga si modul de calcul al termenului de protectie a operei
In momentul crearii operei literare, artistice sau stiintifice, indiferent de modul sau forma concreta de exprimare, ia nastere si dreptul de autor.
Protectia operei este asigurata prin simplul fapt al realizarii ei, chiar daca nu a fost adusa la cunostinta publicului si chiar daca este neterminata.
Totodata, daca opera este realizata intr-o perioada de timp, pe parti, serii, volume sau in orice alta forma, termenul de protectie va fi calculat pentru fiecare componenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Proprietatii Intelectuale - Durata Protectiei Dreptului de Autor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!