Dreptul Muncii

Extras din referat Cum descarc?

Contractul de munca la domiciliu, este un concept nou introdus de Codul muncii actual.
Legiferarea ultimei forme de prestare a activitatii unui salariat a fost determinata de modernizarea raporturilor juridice de munca, adaptate economiei de piata si este cuprinsa in art. 105-107 din Codul muncii. 
De fapt, munca la domiciliu reprezinta o alta forma de prestare a muncii. Ea a fost definita ca fiind modalitatea specifica de executare a contractului individual de munca, determinata de faptul ca locul prestarii muncii nu este la sediul (punctul de lucru) angajatorului, ci la domiciliul (resedinta) salariatului. 
In prezent, unii angajatori sunt in masura sa-si organizeze desfasurarea activitatii lor fara ca salariatii sa fie prezenti la sediul unutatii pentru a-si indeplini norma de munca in timpul prevazut in contractul de munca si numai daca exista posibilitati tehnice. 
Potrivit art. 105 din Codul muncii sunt considerati salariati cu munca la domiciliu, acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin, dar care isi stabilesc singuri programul de lucru, in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu impuse de angajator.
Aceasta dispozitie este restrictiva fata de reglementarile similare din state membre ale Uniunii Europene sau alte state care au o experienta mai indelungata in domeniul relatiilor de munca in economia de piata si de care legiuitorul ar trebui sa tina seama. Astfel, ea restrange prestarea muncii doar la domiciliul salariatului, in timp ce alte legislatii, inclusiv Conventia nr. 177 din anul 1996 asupra muncii la domiciliu a Organizatiei Internationale a Muncii (neratificata de Romania), prevad posibilitatea prestarii muncii si intr-un alt loc stabilit de salariat, cu conditia ca acesta sa nu apartina angajatorului. Tot astfel, nu prevede posibilitatea ca salariatii sa fie ajutati de membrii de familie, asa cum prevad reglementarile din alte state (Belgia, Elvetia, Franta, Germania etc.). 
Subliniem ca spre deosebire de Codul muncii romanesc care nu reglementeaza anumite incompatibilitati cu privire la subiectele contractului de munca la domiciliu, art. 310 din Codul muncii al Belorusiei stipuleaza ca nu se admite incheierea unui asemenea contract intre parinti si copii, soti, frati, surori, cumnati, nepoti si bunici, socri si gineri/nurori, iar in Italia este interzisa incheierea contractelor de munca timp de un an, pentru intreprinderile care, aflandu-se in programe de restructurare, reorganizare si conversie, au luat masuri de concediere sau de suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor proprii. De asemenea, subliniem ca daca din prevederile art. L 721 - 1 din Codul muncii francez reiese ca numai persoanele juridice indeplinesc conditia de a fi angajatori ai salariatilor cu munca la domiciliu, Codul muncii al Rusiei nu numai ca permite ca persoana fizica sa fie angajator (ca si Codul muncii al Romaniei ) dar consacra acestei situatii un intreg capitol, anume Capitolul 48 intitulat Particularitati de reglementare a muncii salariatilor care muncesc la angajatori-persoane fizice (art. 303 - art. 309).
Definitia muncii o regasim in Conventia nr. 177/1996 a Organizatiei Internationale a Muncii (neratificata de Romania). 
Asrfel, ea este acea munca " pe care o persoana o efectueaza la domiciliul sau ori intr-un alt local la alegerea sa, altul decat locurile de munca ale angajatorului, cu conditia remuneratiei, in vederea realizarii unui produs ori a unui serviciu raspunzand cerintelor angajatorului, oricarer ar fi provenienta echipamentelor, materialelor, ori a altor material utilizate in acest scop, cu conditia ca aceasta persoana sa nu dispuna de un grad de autonomie si de independenta economic necesara pentru a putea fi considerata ca lucrator independent in virtutea legislatiei nationale sau a hotararilor judecatoresti."


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Muncii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!