Dreptul Mediului - Protectia Solului si a Subsolului

Extras din referat Cum descarc?

Protectia juridica a solului
Fondul funciar este constituit din terenurile de orice fel, indiferent de destinatie, de titlul in baza caruia sunt detinute sau de domeniul - public sau privat - din care fac parte.In functie de destinatie, terenurile sunt: terenuri cu destinatie agricola,terenuri cu destinatie forestiera, terenuri aflate permanent sub ape, terenuri din intravilan, terenuri cu destinatii speciale.Protectia si ameliorarea solului se realizeaza prin lucrari de prevenire si de combatere a proceselor de degradare si poluare provocate de fenomene naturale sau cauzate de activitati economico - sociale. 
Protectia juridica a solului presupune stabilirea si respectarea masurilor care au ca scop dezvoltarea calitatii solurilor prin: supravegherea, prognoza si avertizarea cu privire la tendintele si dinamica evolutiei si a starii de asigurare cu fosfor mobil si potasiu a terenurilor agricole; fundamentarea stiintifica a actiunilorde folosire judicioasa a ingrasamintelor in procesul de productie agricola; masuri adecvate de gospodarire, organizare si amenajare a teritoriului.
Solul este factorul de mediu care necesita o atentie si o protectie sporita data fiind imposibilitatea supunerii unor procedee de epurare, precum si pentru faptul ca este limitat ca suprafata in urma degenerarii sale, cu greu mai poate fi adus in stare normala.Daca pentru geneza unui strat fertil de sol sunt necesare perioade foarte mari de timp, distrugerea sau degradarea sa, datorata unor cauze naturale ( eroziune,alunecari de teren, inmlastinare, inundatii etc.) sau ca urmare a activitatilor poluatoare ale omului, se produce mult mai repede, iar consecintele sunt de cele mai multe ori dezastruoase si ireversibile.
Deteriorarea si afectarea capacitatii productive si calitative a solului are consecinte negative pentru productia agricola, pentru alimntatie si in cele din urma pentru sanatatea si chiar viata omului. De aceea solul trebuie gospodarit cu grija, trebuie sa i se aplice lucrari adecvate de intretinere si, cand este cazul, de ameliorare. In acest sens, Legea Nr.18/1991 privind fondul funciar, prevede o serie de masuri menite sa asigure refacerea si ameliorarea terenurilor degradate.Potrivit legii, terenurile degradate trebuie sa fie incluse de catrespecialisti, in colaborare cu institutiile specializate ale statului si in acord cuorganele locale din cadrul unitatilor administrativ - teritoriale respective, in perimetere de ameliorare, urmand a li se aplica lucrarile necesare refacerii si redarii lor circuitului agricol. 
Cheltuielile necesare efectuarii lucrarilor respective si luarii masurilor ce se impugn sunt suportate de la bugetul public, proprietarii terenurilor avand insa obligatia sa le puna la dispozitia autoritatilor pe perioada cat dureaza lucrarile respective.
Unul dinte elementele importante ale mediului, ca elemental biosferei, este solul. Este considerat important si pentru ca este suport si mediu de viata pentru plantele superioare, unul dintre principalii depozitari ai substantei vii a uscatului si ai energieipotentiale biotice captate prin fotosinteza, ca si al celor maiimportante elemente vitale (carbonul, azotul, calciul, fosforul,potasiul etc.).
Solul, limitat ca intindere, este foarte important pentru viata pe Pamant, fiind folosit in productia agricola pentru realizarea productiei vegetale si animale; reprezinta stratulsuperior si afanat al scoartei pamantesti in care se dezvolta viatavegetala si constituie cea mai importanta componenta a terenurilor agricole. 
Acesta reprezinta si principalul mijloc de productie inagricultura si silvicultura. Populatia globului, sporindu-si numarul,necesita si o cantitate mai mare de alimente. De aceea, s-a impus in mare masura si extinderea suprafetelor de teren destinate agriculturii. Pe de alta parte insa, aceasta a necesitat asanarea unor terenuri mlastinoase sau defrisarea unor zone impadurite.Cea de-a doua operatiune s-a dovedit a fi extrem de paguboasa in general pentru mediu caci zone intinse defrisate au dezechilibrat ecosistemele in foarte multe zone de pe glob, intalnindu-se din acest motiv situatii de alunecari de teren sau de desertizare. In acest fel, unele zone despadurite nu mai pot fi folosite nici pentru agricultura.
Un alt aspect care dauneaza solului este industrializarea excesiva, motiv pentru care concentratia emisiilor din atmosfera acrescut si, la randul lor, au influentat dezvoltatea Un alt aspect care dauneaza solului este industrializarea excesiva, motiv pentru care concentratia emisiilor din atmosfera acrescut si, la randul lor, au influentat dezvoltatea plantelor fie elede cultura, fie flora spontana. De asemenea, fie din cauza unor accidente, fie prin utilizarea in concentratii necorespunzatoare aunor substante ca ingrasaminte chimice, s-au acumulat in solsubstante toxice care au tulburat echilibrul acestuia, compromitand calitatea terenurilor destinate diferitelor culturi si, implicit, sicalitatea recoltelor respective.Toate acestea fiind observate de oamenii de stiinta, pentrua nu dauna echilibrelor naturale si sanatatii omului, au determinat reglementarea juridica a protectiei solului de orice ar putea dauna acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Mediului - Protectia Solului si a Subsolului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!