Dreptul Mediului - Protectia Atmosferei in Dreptul International

Extras din referat Cum descarc?

I. Consideratii generale privind protectia atmosferei
Ca element important al mediului, calitatea atmoferei prezinta o importanta deosebita pentru viata si sanatatea oamenilor, pentru existenta faunei si florei. Poluarea aerului constituie insa o realitate tot mai evidenta a societatii moderne.
Conventia privind poluarea atmosferica transfronaliera pe distante lungi, incheiata la 13 noiembrie 1979 la Geneva, defineste poluarea ca ,,introducerea in atmosfera de catre om, direct sau indirect, de substante sau energii care au o actiune nociva de natura sa puna in pericol sanatatea omului, sa dauneze resurselor biologice si ecosistemelor, sa deterioreze bunurile materiale si sa aduca atingere sau sa pagubeasca valorile de agrement si alte utilizari legitime ale mediului inconjurator."
Poluarea atmosferica s-a manifestat si a fost perceputa mult timp ca un fenomen local, care nu afecta decat orasele si zonele industrailzate. Abia in anii 1970 s-a pus problema propagarii efectelor sale pe distante lungi. In Europa, tarile scandinave erau in special afectate. S-a estimat ca, in luna august 1979, in zonele cele mai expuse ale Norvegiei, s-a depus in medie o tona de substante sulfuroase pe kilometru patrat. Principala consecinta au fost ploile acide, care au afectat vegetatia, apele de suprafata si activitatile umane. Inca de la inceputul anilor '80, o alta problema si-a facut aparitia: disparitia padurilor, fenomen numit Waldsterben in Germania. Studiile expertilor au ajuns la concluzia ca poluarea atmosferica contribuie la destabilizarea ecosistemelor forestiere. Arborii isi pierd rezistenta si devin mai vulnerabili la atacurile virusilor si parazitilor sau la lipsa ploii.
In mai 1986, calatoria unui nor radioactiv pe deasupra a mai bine de jumatate din continetul Europa, consecinta a accidentului centralei nucleare de la Cernobal, a adus confirmarea caracterului international al poluarii aerului si, in acelasi timp, a condus la dezvoltarea unei noi dimensiuni a acestei probleme.
Alte descoperiri au fost facute relativ recent. Acestea sunt, pe de-o parte, diminuarea moleculelor de ozon in stratosfera si, pe de alta parte, pericolul modificarii climatului planetei. 
II. Protectia atmosferei impotriva poluarii
Din punct de vedere juridic, lupta impotriva poluarii aerului este de o mare complexitate. Stabilirea exacta a surselor, a contributiei fiecareia, a unei poluari produse la distanta precum si a legaturii de cauzalitate sunt deosebit de dificile.
Primul precedent judiciar in domeniul protectiei atmosferei il constituie sentinta arbitrala data pe 11 martie 1941 intr-o afacere devenita celebra intre Statele Unite si Canada, afacerea Topitoriei Trail. Originile se gasesc in activitatile unei topitorii canadiene de zinc si de plumb situata aproape deTrail, la o distanta de aproximativ 12 km de frontiera americana. De la constructia acesteia, in 1896, agricultorii americani suportau prejudicii din cauza emisiilor sulfuroase importante. In anul 1930, intre 300 si 350 de tone de sulf erau emanate zilnic in atmosfera. Intr-o prima etapa, societatea proprietara a topitoriei oferea indemnizatii victimelor poluarii. In 1925, afacerea a fost relansata si o asociatie de aparare a victimelor a fost creata cu scopul de a se substitui reclamatiilor individuale. Dupa tentative fara rezultat de a regla diferendul prin alte mijloace, guvernele american si canadian au hotarat sa se supuna unei proceduri de arbitraj si au semnat un compromis in acest sens la 15 aprilie 1935. In realitate, acest compromis transeaza deja principiul responsabilitatii. In temeiul primului articol, guvernul canadian s-a angajat sa plateasca guvernului Statelor Unite suma de 350 000 de dolari in contul prejudiciilor cauzate anterior datei de 1 ianuarie 1932 de catre topitorie. In ceea ce privea perioada ulterioara, Comisia arbitrala urma sa gaseasca raspuns la 4 intrebari:
1. A cauzat Topitoria Trail prejudicii dupa data de 1 ianuarie 1932, si daca da, ce indemnizatie ar trebui platita pentru repararea acestora?


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Mediului - Protectia Atmosferei in Dreptul International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!