Dreptul mediului in Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Protectia mediului
Realitatile zilelor noastre arata ca secolul XXI este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii. Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si cresterii productiei de bunuri au sporit mult materialele ce afecteaza mediul ambiant. "Mediul natural", adica aerul, oceanele, marile, lacurile, apele curgatoare, solul si subsolul si formele de viata pe care aceste ecosisteme le creeaza si le sustin este imaginea cea mai comuna pe care omul obisnuit si-o face atunci cand vorbeste despre mediul inconjurator. Mediul inconjurator apare ca o realitate pluridimensionala care include nu numai mediul natural, dar si activitatea si creatiile omului, acesta ocupand o dubla pozitie: de "component" al mediului si de "consumator", de beneficiar al mediului. Protectia mediului este o problema majora a ultimului deceniu dezbatuta la nivel mondial, fapt ce a dat nastere numeroaselor dispute intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Acest lucru a impus infiintarea unor organizatii internationale ce au ca principale obiective adoptarea unor solutii de diminuare a poluarii si cresterea nivelului calitatii mediului in ansamblu. In ceea ce privesc modalitatile de protejare trebuie solutionate trei categorii de probleme:
- crearea unui sistem legislativ si institututional adecvat si eficient care sa garanteze respectarea legilor in vigoare.
- evaluarea costurilor actiunilor de protejare a mediului si identificarea surselor de suportare a acestora.
- elaborarea unor programe pe termen lung corelate pe plan national si international referitor la protejarea mediului.
Principalele reglementari internationale in materie de mediu
La nivel global, preocuparea pentru calitatea si protectia mediului inconjurator a fost pusa in discutie pentru prima data in anul 1972, la prima Conferinta Mondiala a Natiunilor Unite pe aceasta tema, organizata la Stockholm, stabilindu-se o serie de principii privind drepturile si obligatiile statului in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator precum si caile si mijloacele de dezvoltare a cooperarii internationale in materie de mediu. Acest document a fost primul care a recunoscut explicit legatura dintre protectia mediului si drepturile omului, stabilind ca ,,Omul are un drept fundamental de libertate, egalitate si la conditii de viata satisfacatoare, intr-un mediu de o calitate care sa ii permita sa traiasca in demnitate si bunastare. El are datoria suprema de a proteja si ameliora mediul inconjurator pentru generatiile prezente si viitoare" . Cu prilejul celei de-a doua Conferinte a Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare organizata in 1992 la Rio de Janeiro a fost adoptata o Declaratie menita a o completa pe cea de la Stockholm, in conditiile specifice sfarsitului de secol, motiv pentru care o atentie deosebita a fost acordata ,,dezvoltarii durabile". Articolul 1 al acestui document stabileste: ,,Fiintele umane sunt in centrul preocuparilor privind dezvoltarea durabila . Ele au dreptul la o viata sanatoasa si productiva in armonie cu natura". Primul document care consacra drepul la mediu in mod explicit, este Carta Africana a drepturilor omului si ale popoarelor, care in art. 24 prevede: ,,Toate popoarele au dreptul la un mediu general satisfacator, favorabil dezvoltarii lor." (aceasta consacrare expresa a dreptului la mediu este surprinzatoare prin faptul ca provine din partea unor structuri de cooperare apartinand tarilor lumii a treia care, datorita dificultatilor economico-sociale, nu acorda, in general, un loc prioritar preocuparilor ecologice). Continuand linia regionala a adoptarii unor instrumente juridice care consacra dreptul la mediu ne oprim atentia asupra ,,Protocolului aditional" al Conventiei Americane a Drepturilor Omului, adoptat la San Salvador la 17 noiembrie 1998, privind drepturile economice, sociale si culturale, care in art. 11 alin. 1 recunoaste dreptul la un mediu sanatos precizand ca ,,fiecare are dreptul de a trai intr-un mediu sanatos si de a beneficia de serviciile publice esentiale", dar si obligatia statelor de a ,,promova protectia, prezervarea si ameliorarea mediului" (art. 11 alin. 2).
In dreptul european, Tratatul de la Roma - fundamentul comunitatilor europene - nu facea nici o referire la protectia mediului. In 1986 prin Actul unic european a fost creat un cadru juridic pentru dreptul mediului, fiind consacrat in trei noi articole. Apoi prin Tratatul de la Maastricht din 1992 si Tratatul de la Amsterdam din 1997 s-au adus amendamente importante in domeniul mediului, protectia mediului devenind astfel o conditie si o componenta a unei dezvoltari armonioase, echilibrate si durabile . Un rol deosebit de important in materie de mediu l-a avut Conventia pentru accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la jurisdictie in probleme de mediu, adoptata in1998 si ratificata de Romania in anul 2000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul mediului in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!