Dreptul Mediului - Fondul Forestier

Extras din referat

Protejarea si conservarea fondului forestier
Evolutia umanitatii pe plan social implica comunicarea intre indivizi in scopul intemeierii unor principii si valori care sa stea la baza constiintei lor , implicarii pe plan social in activitatea comunitatii in care traiesc pentru a se asigura ca aceasta se va conserva de-a lungul timpului.
Pornind de la aceste principii, indivizii unei colectivitati trebuie sa asigura si modalitatile prin care acestea vor fi respectate in randul colectivitatii, deoarece exista siguranta unui mediu mai favorabil odata cu implementarea acestora.Din punctul meu de vedere o fiinta sociala este demna de a se individualiza prin dorinta de a se implica in elaborarea unor piloni care sa contribuie la protejarea valorilor sociale pe care acesta le apara.Cand spun piloni ma refer la normele elaborate in sensul conservarii spatiului prielnic dezvoltarii umane.
Nu suntem in situatia de a accepta orice posibila catastrofa generata de ignoranta semenilor in a respecta spatial social, cultural in care se dezvolta fiinta umana.Acesta este motivul pentru care trebuie sa luam atitudine si sa schimbam perceptia asupra protejarii mediului in care ne dezvoltam ca finite capabile de evolutie si gandire.
Ca o consecinta pozitiei sale geografice, Romania este o tara cu o diversitate biologica ridicata, exprimata atat la nivel de ecosisteme, cat si la nivel de specii.
Legislatia Romaniei are ca baza Constitutia, care este legea fundamentala, cu forta juridica cea mai mare, constituind un izvor si pentru dreptul mediului. Ca obligatii corelative a drepturilor legate de protectia mediului, Constitutia prevede obligatia statului de a asigura exploatarea resurselor naturale in concordanta cu interesul national, refacerea si conservarea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic.
Pe aceasta cale trebuie sa iau un exemplu concret, astfel incat ideea exprimata in introducerea textului sa fie valorificata.In continuare ma voi axa pe un subiect controversat in literatura de specialitate ( silvicultura), si voi incerca sa surprind esenta materiei.Voi lua in vedere astfel evolutia, regenerarea, conservarea si valorificarea fondului forestier.
Fondul forestier poate fi definit ca cel ce reprezinta totalitatea suprafetelor padurilor, a terenurilor destinate impaduririi, a celor care servesc nevoilor de cultura, productie sau administratie silvica, a iazurilor, a albiilor paraielor, a altor terenuri cu destinatie forestiera si neproductive, cuprinse in amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990 sau incluse in acestea ulterior, in conditiile legii, indiferent de natura dreptului de proprietate. 
Fondul forestier national, proprietate publica sau privata, este considerat bun de interes national si este supus regimului silvic de exploatare. 
Potrivit art. 1, alin 2 din Legea nr. 46/ 2008 prevede faptul ca : ,, Potrivit alin. 1, fondul forestier national include:
a) padurile;
b) terenurile in curs de regenerare si plantatiile infiintate in scopuri forestiere; 
c) terenurile destinate impaduririi: terenuri degradate si terenuri neimpadurite, stabilite in conditiile legii a fi impadurite;
d) terenurile care servesc nevoilor de cultura: pepiniere, solarii, plantaje si culturi de plante- mama;
e) terenurile care servesc nevoilor de productie silvica: culturile de rachita, pomi de Craciun, arbori si arbusti ornamentali si fructiferi;
f) terenurile care servesc nevoilor de administratie silvica: terenuri destinate asigurarii hranei vanatului si producerii de furaje, terenuri date in folosinta temporara personalului silvic;
g) terenurile ocupate de constructii si curtile aferente acestora: sedii administrative, cabane, fazanerii, pastravarii, crescatorii de animale de interes vanatoresc, drumuri si cai forestiere de transport, spatii industriale, alte dotari tehnice specifice sectorului forestier;
h) iazurile, albiile paraielor, precum si terenurile neproductive incluse in amenajamentele silvice;
i) perdelele forestiere de protectie;
j) jnepenisurile;
k) pasunile impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4, calculata numai pentru suprafata ocupata efectiv de vegetatia forestiera."
Pe plan administrativ, cand vorbim despre conservarea si apararea fondului forestier trebuie in primul rand sa aducem in discutie institutia care indeplineste aceste obiective, si anume Regia Nationala a Padurilor Romsilva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Mediului - Fondul Forestier.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!