Dreptul la viață, la integritate fizică și psihică, libertatea individului și siguranța persoanei

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul la viata, la integritate fizica si psihica. 
In Constitutia Romaniei, in art. 22 se prevede: ,,Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate"; ,,Nimeni nu poate fi supus torturii si niciunui fel de pedeapsa sau de tratament inuman sau degradant"; ,,Pedeapsa cu moartea este interzisa."
Dreptul la viata ocroteste un atribut inerent al fiintei umane.. Nimeni nu poate fi privat de viata sa in mod arbitrar. in articolul mentionat, Constitutia se refera la acceptiunea restransa a dreptului la viata, adica la persoana in sensul ei fizic. Dreptul la viata si integritate fizica si psihica presupune interdictia de a nu se aduce nicio atingere a acestora din partea celorlalte persoane sau din partea statului, decat in conditiile stabilite de lege. Exemple de moduriin care sunt afectate viata si integritatea persoanei sunt: omorul, ranirea, violentele fizice, tortura, sechestrarea, violul, amenintarea etc." .
Anumite atingeri ale integritatii fizice si psihice pot sa fie aduse din considerente legate de apararea ordinii publice, a intereselor generale ale colectivitatii sau pentru protejarea sanatatii unor indivizi. Astfel, se pot efectua vaccinari ca masura preventiva impotriva raspandirii epidemiilor, recoltarea de sange pentru efectuarea unor analize, tratamente, operatii, necesare pentru salvarea vietii unor persoane, expertize sau examinari care presupun interventii asupra corpului unor persoane in scopul cercetarii de catre autoritatile publice etc.
la viata a suscitat o serie de discutii in legatura cu aprecierea momentului aparitiei vietii unei persoane. S-a pus problema daca putem considera fiinta umana din momentul nasterii sau dintr-un anume moment al conceptiei. Pornind de la aceasla dilema exista pareri diferite in legatura cu intreruperea sarcinii, daca este justificata sau nu. Hxisla numeroase puncte de vedere care pledeaza in favoarea respectarii vietii private a femeii, sau a dreptului cuplului de a decide in legatura cu nasterea unui copil.
Progresele biologice, pe langa efectele benefice au si efecte care pot sa duca la atingerea integritatii, demnitatii si sigurantei persoanei. Din acest punct de vedere Declaratia UNESCO din 1997 privind genomul uman si drepturile omului este o incercare de a proteja persoana, facand sa prevaleze dreptul la demnitate si liberul consimtamant.
Respectarea integritatii fizice si psihice cuprinde si aspectul legal de inlerzicerea torturii, a pedepselor sau a tratamentelor degradante, inumane.
Garantiile dreptului la viata, la integritate fizica si psihica se conjuga cu prevederile legii noastre penale. Pe de alta parte, sunt intarite de reglementarile internationale, de tratatele, de conventiile la care Romania este parte.
Constitutia noastra interzice pedeapsa cu moartea, asa cum am vazut. Tara noastra a aderat atat la Protocolul nr. 6 al Conventiei europene, cat si la Protocolul nr. 2 lu Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (adoptat in 1989 si intrat in vigoare in 1991). In Decretul-lege nr. 6/1990, pedeapsa cu moartea prevazuta anterior pentru unele infractiuni din Codul penal si legile speciale a fost abolita, fiind inlocuita cu pedeapsa detentiunii pc viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la viata, la integritate fizica si psihica, libertatea individului si siguranta persoanei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!