Dreptul la Viata in Practica CEDO

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni introductive.pag. 2
I. Dreptul la viata.pag. 3
I.1.Restrangeri aduse dreptului la viata, conform art. 2 si 15 din Conventie.pag. 4
Concluzii.pag. 5
Bibliografie.pag. 6


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni Introductive
Expresia ,,drepturile omului" evoca drepturile fiintei umane, careia ii sunt recunoscute drepturile sale naturale, cum este si dreptul la viata , ca fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Un rol important l-au avut declaratiile de drepturi ale omului din secolul XVIII, respectiv Declaratia de independenta a SUA din 1776, Declaratia de drepturi a statului Virginia din 1776, Declaratia franceza a drepturilor omului din 1789, precum si cea din 1793. Inainte de acestea, semnificativ in domeniul analizat au prezentat o serie de documente engleze printre care ,,Magna Charta Libertatum"(1215), ,,Petitia drepturilor"(1628), ,,Habeas corpus"(1679), ,,Declaratia de drepturi din 1689" elaborata in perioada lui Guillaume d'Orange.
Problema protectiei acestor drepturi nu putea depasi cadrul intern al fiecarui stat, tinand cont de dezvoltarea dreptului si relatiile internationale existente in acea perioada. 
Prin dreptul umanitar , la nivel international protectia drepturilor s-a impus destul de devreme prin dreptul umanitar, cu scopul protectiei victimelor conflictelor armate. Prima Conventie internationala destinata ameliorarii situatiei militarilor raniti in lupta, a aparut la Geneva in anul 1864 si ulterior a fost completata cu acte care vizau protectia civililor si a prizonierilor.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, preocuparea pentru protectia drepturilor omului, a fost una dintre cele mai importante directii de dezvoltare a dreptului international.
Dreptul international al drepturilor omului, recunoaste individului anumite drepturi,iar protectia acestora trece din sfera exclusiva a dreptului intern al statelor in sfera dreptului international. In temeiul acestor norme individul a dobandit o capacitate intentionala, care ii confera dreptul de se adresa instantelor internationale:
Comitetul drepturilor Omului, Comitetului pentru eliminarea oricaror forme de discriminare rasiala, Comitetului Impotriva torturii, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Curtea Europeana de Justitie etc. 
Drepturile omului joaca un rol foarte important in relatiile dintre cetateni si stat, deoarece ele controleaza si regleaza exercitarea puterii statului asupra persoanelor, acorda libertati persoanelor in relatia cu statul si solicita statelor sa satisfaca necesitatile umane de baza ale populatiilor care se afla in jurisdictia lor .
Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata la 10 decembrie 1948 de catre Adunarea Generala a ONU, este primul document cuprinzator in sfera drepturilor omului, adoptat de o organizatie internationala, care are doua mari categorii de drepturi: drepturile civile si politice, precum si drepturile economice, sociale si culturale.
Din categoria drepturilor civile si politice fac parte : dreptul la viata, la libertatea si securitatea persoanei, interdictia sclaviei,torturii si tratamentelor crude, inumane sau degradante, dreptul de a nu fi pus in mod arbitrar arestarii, retinerii sau exilului, dreptul la un proces echitabil, prezumtia de nevinovatie. 
Vincent Berger - profesor la College de l'Europe, grefier la Curtea Europeana a Drepturilor Omului - in cartea sa ,,Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului", se intreba ,, ce este Curtea Europeana ?" raspunsul il aflam in cartea sa, in care mentioneaza :Curtea Europeana a Drepturilor Omului este " prima jurisdictie internationala de protectie a drepturilor fundamentale; interpretul suprem al Conventiei; pamantul promis ce nu este atins decat dupa un maraton de procedura sau ultima reduta a democratiei pe vechiul continent "!
I. Dreptul la viata
La 4 noiembrie 1950, la Roma, reprezentantii a 13 guverne semneaza Conventia Europeana pentru ,,Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale (,,Conventia"), care urma sa intre in vigoare la 3 septembrie 1953.
Protejarea drepturilor omului, reprezinta scopul conventiei, nu din punct de vedere teoretic sau iluzoriu, ci concret si efectiv.
In majoritatea marilor religiilor si filozofiilor lumii intalnim respectarea dreptului la viata al fiecarei persoane si a demnitatii umane. Dreptul la viata este aceleasi pentru fiecare persoana, indiferent de rasa, culoarea, sexul, limba, religia, opiniile politice sau altele, originea nationala sau sociala, averea, nasterea sa, etc


Fisiere in arhiva (2):

  • Dreptul la viata in practica CEDO - coperta.doc
  • Dreptul la viata in practica CEDO - referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!