Dreptul la un proces echitabil - termenul rezonabil

Extras din referat Cum descarc?

Scurta introducere
Cunoasterea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului reprezinta o necesitate. O necesitate cu atat mai puternic resimtita cu cat Romania este inca din 1993 membra cu drepturi depline a Consiliului Europei si a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului precum si Protocoalele sale aditionale. Mai mult, aceste documente regionale intra in sfera dispozitiilor art. 11 si 20 ale Constitutiei, conform carora tratatele ratificate de Parlament fac parte din dreptul intern, iar drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este
parte; in caz de neconcordanta cu legislatia interna, acestea au prioritate, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile. 
Se poate afirma ca istoria drepturilor omului se confunda cu istoria omenirii. Convingerea ca oamenilor li se cuvin anumite drepturi apare inca din Antichitate si parcurge intreaga istorie a gandirii sociale. Afirmarea si cristalizarea ideii de drepturi fundamentale ale omului constituie rezultatul unui indelung proces, in cursul caruia, conceptul respectului pentru drepturile omului si-a gasit in final consacrarea, depasind conceptiile care se opuneau recunoasterii egalitatii oamenilor si ideii de respect al drepturilor omului.
Notiunea de ,,proces echitabil" este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale in care a aparut intre constantele drepturilor si libertatilor fundamentale in sistemele juridice contemporane. Evolutia pe care au cunoscut-o garantiile procedurale a fost mai intai opera instantelor britanice si americane pentru ca, mai apoi, Curtea si Comisia europeana a drepturilor omului sa adauge aspecte noi la cele cunoscute anterior .
In mod evident insa, ideea de proces echitabil trimite la ideea de stat de drept, a carui prima si esentiala caracteristica consta in eliminarea arbitrariului si domnia legii. Aceste doua obiective ale oricarui stat democratic sunt echivalente cu oferirea unor garantii din ce in ce mai largi in materie procesuala, atat prin extinderea notiunii de proces asupra unor domenii ce tin de instantele administrative ori disciplinare, cat si prin delimitarea cat mai exacta a liniei de echilibru care trebuie sa exista intre protectia drepturilor fundamentale si alte interese ale statelor .
In lipsa unei posibile definitii, notiunea de ,,proces echitabil" este frecvent utilizata de organele jurisprudentiale de la Strasbourg pentru a desemna ansamblul drepturilor oferite justitiabililor prin art. 6 al Conventiei europene a drepturilor omului , expresia vizand ansamblul garantiilor procedurale care permit punerea in valoarea drepturilor protejate prin Conventiei . Importanta acestor reguli de procedura nu trebuie subestimata deoarece nu este suficient a enumera anumite drepturi substantiale protejate asa cum o fac mai multe conventii si tratate internationale, ci trebuie gasite si mecanismele de procedura prin care acestea sa fie aparate . Curtea este pe deplin constienta de aceasta afirmand ca prin protejarea dreptului la un proces echitabil, art. 6 din Conventiei vizeaza protectia principiului preeminentei dreptului, indisolubil legat de notiunile de societate democratica si stat de drept .
Practica releva rolul central pe care il joaca art. 6 in cadrul sistemului Conventiei: este vorba despre dispozitia cea mai frecvent invocata in fata organelor Conventiei si, probabil, in fata instantelor nationale . In acest context, Curtea admite ca notiunea de proces echitabil a cunoscut in jurisprudenta sa una dintre cele mai remarcabile evolutii, marcata in principal de importanta acordata aparentei si de sensibilitatea crescuta a publicului fata de organizarea si administrarea justitiei .
Sub aspectul jurisdictional se poate retine, ca prin textul art.6 din Conventie sunt proclamate garantiile cu privire la punerea in valoare a drepturilor si libertatilor recunoscute persoanelor in fata instantelor judiciare nationale, pentru a fi evitate sau, dupa caz, neutralizate toate incalcarile ale oricarora dintre aceste drepturi de catre autoritatile statale.
Acest text, pe care-l consideram a fi cel mai important si mai complex din Conventie, cu o larga aplicabilitate in toate procesele civile si penale, insotit de practica Curtii Europene a Drepturilor Omului care este foarte variata si cu solide argumentari, poate fi considerat ca un adevarat ghid pentru instantele noastre judecatoresti continand toate coordonatele procesuale si procedurale specifice unui proces corect, echitabil, in respectarea drepturilor si libertatilor persoanei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la un proces echitabil - termenul rezonabil.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasile Patulea, Proces echitabil. Jurisprudenta comentata a Curtii Europene a Drepturilor Omului, Bucuresti, 2007
2. Roxana Alina Petraru, Protectia drepturilor fundamentale ale omului in jurispuridenta CEDO- suport de curs, 2009
3. Bianca Selejan-Gutan, Protectia europeana a drepturilor omului, Edit. All Beck, Bucuresti, 2004
4. Curtea Europeana a drepturilor omului, Ghid privind art.6, Dreptul la un proces echitabil, 2013
5. https://jurisprudentacedo.com
6. echr.coe.int


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!