Dreptul la libera exprimare

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere.
Dezvoltarea democratica a unei societati presupune existenta unui pluralism politic, deci si pluralismul ideilor si conceptiilor despre lume si viata, despre organizarea sociala, despre raporturile dintre membrii societatii. Cetatenii protejeaza democratia prin a-si exprima protestul impotriva oricarei violari a drepturilor omului, iar dreptul la libera exprimare este, fara indoiala, cel mai pretios dar al democratiei. 
Evolutia democratiei nu este nimic altceva decat o istorie a expansiunii dreptului la libera exprimare de la un grup de cetateni privilegiati la dreptul universal al fiecarui cetatean garantat de regimurile democrate ale lumii. Nu ar trebui sa fie uitat faptul ca sclavii nu aveau nici un privilegiu si nici o libertate de exprimare pana in secolul al IX-lea si ca femeile au obtinut privilegii si drepturi democrate in secolul XX, in multe tari democrate, incluzand Marea Britanie. 
Un sistem social drept si just este inimaginabil fara garantia libertatii de opinie a tuturor membrilor societatii. Libertatea de exprimare este astfel cuprinsa in constitutiile tuturor natiilor civilizate si democrate ale lumii, reprezentand un drept fundamental al omului, de a-si exprima public gandurile, opiniile, credintele religioase si creatiile spirituale de orice fel. 
2. Documente care reglementeaza libertatea de exprimare.
Primul din documentele internationale in care libertatea de exprimare apare inclusa in preambul, cu titlul de ,,cea mai inalta aspiratie a oamenilor" este Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 10 decembrie 1948. Dreptul la libera exprimare devine astfel o conditie prealabila pentru exercitarea altor drepturi si libertati fundamentale, precum liberatatea constiintei, libertatea informatiei, libertatea presei.
Articolul 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului proclama ca ,,orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii. Acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat". Acesta se refera la faptul ca persoanele, atat fizice, cat si juridice au liberatatea de a transmite informatii ce tin de propria persoana sau de convingerile lor, fie ele politice, religioase, sociale sau culturale, fara a tine seama de granitele teritoriale.
Un alt document international care prevede libertatea de exprimare este Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice. Intr-o maniera asemanatoare Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, acest document prevede in art. 19 alin. 2 faptul ca ,,orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a primi si raspandi informatii si idei de orice fel, indiferent de frontiere, sub forma orala, scrisa, tiparita ori artistic, sau prin orice alt mijloc, la alegerea sa." De aici rezulta ca oamenii isi pot manifesta public gandurile, opiniile, credintele in mod deliberat sub orice forma si prin orice mijloc de comunicare in masa.
Alin. (3), stabileste ca exercitiul libertatii de exprimare comporta indatoriri si responsabilitati speciale si ca poate fi supus anumitor restrictii stabilite prin lege, fiind necesare ,,respectului drepturilor sau reputatiei altora si apararii sigurantei nationale, ordinii publice, sanatatii sau moralitatii publice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la libera exprimare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Cercelescu, C. M., Regimul juridic al presei, Editura Teora, Bucuresti, 2002
Constitutia Romaniei
Duculescu, V., Protectia juridica a drepturilor omului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998
Gomien, D., Introducere in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Edituea IRDO, Bucuresti, 1993
Popescu C. L., Libertatea de exprimare in jurisprudenta CEDO, Editura All Beck, 2002
Popescu, C. L., Protectia internationala a drepturilor omului, Editura All Beck, Bucuresti, 2001
Rial, S., Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului, Editura Polirom, Bucuresti, 2002
Selejan Gutan, Protectia europeana a drepturilor omului, Editura All Beck, Bucuresti, 2004
Voicu, M, Ultima speranta pentru o justitie deplina - CEDO, Editura Juridica, Bucuresti, 2001
Declaratia Universala a Drepturilor Omului, 10 decembrie 1948
Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice, 23 martie 1976
www.echr.int (Curtea Europeana a Drepturilor Omului)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!