Dreptul la învățătură

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul la invatatura este reglmentat in art.32 din Constitutia Romaniei si costituie cea mai importanta parte a dreptului la educatie , fiind principalul mijloc de formare si perfectionare a fortei de munca, de educatie si de civilizatie. Educatia favorizeaza: intelegerea, tolerant, prietenia intre natiuni, prietenia intre grupurile rasiale, entice, religioase, incurajeaza mentinerea pacii si dezvoltarii unor relatii de respect in toate zonele lumii.
DUDO stipuleaza dreptul oricarei persoane la invatatura, invatamantul trebuie sa fie gratuit, cel putin cel elementar si general. Invatamantul tehnic si professional sa fie la indemana tuturor,iar invatamantul superior sa fie accesibil tuturor pe baza de merit.
Pactul Intrenational cu privire la Drepturile Economice , Sociale si Culturale subliniaza necesitatea ca educatia de baza sa fie cat mai mult incurajata, astfel ca toate persoanele sa primeasca o instructive primara completa.
Reglementarile internationale stipuleaza obligatia statului de respecta libertatea parintilor si a tutorilor legali,cand este cazul, de a alege institutia de invatamant, altele decat cele ale autoritatilor publice , dar conforme cu normele stabilite de stat si de a asigura educatia religioasa si morala a copiilor in conformitate cu convingerile proprii. Curtea Europeana a decis ca parintii pot cere statului sa le respecte religia si convingerile filozifice sis a nu introduca educatia sexuala in scoli. 
Constitutia ,in art.32,alin.5, cuprinde dispozitii referitoare la categoriile de invatamant,aratand ca institutiile de invatamant, inculsiv cele particulare, se infiinteaza si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Deci sunt prevazute doua categorii de institutii de invatamant,in Constitutie,cea de stat si cea particulara. Aceste reglementari recunosc libertatea indivizilor si a persoanelor juridice de a infiinta si a conduce instituitii de invatamant , cu conditia ca acestea sa respecte finalitatea educatiei, iar educatia data sa fie conforma cu normele minimale impuse de stat.
Potrivit art.32 alin.4 al Constitutiei,invatamantul de stat este gratuit,astfel statului ii revin unele obligatii financiare adica statul suporta ,din bugetul de stat costurile procesului de invatamant. Tot statul are obligatia de a dezvolta retele scolare la toate nivelurile, sa asigure un sistem de burse adecvat precum si conditii materiale mai bune pentru personalul didactic.
Invatamantul este laic, intrucat dreptul la invatatura trebuie sa asigure o anumita neutralitate politica si religioasa a acestuia. Cu toate acestea statul asigura libertatea invatamantului religios,potrivit cerintelor fiecarui cult,iar in scolile de stat este organizat si garantat prin lege.
Procesul de invatamant are un caracter democratic, pentru ca prin dreptul la invatatura trebuie sa asigure sanse juridice egale tuturor persoanelor,ceea ce presupune interzicerea discriminarilor. Un alt element al acestei caracteristici este autonomia universitara,adica statul trebuie sa asigure autonomia regulamentara, financiara si administrativa,reglementata prin art.32 alin.6 al Constitutiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la Invatatura.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!