Dreptul la Familie

Extras din referat Cum descarc?

1 .Notiuni generale privind familia 
Dreptul familiei are ca obiect familia cu implicatiile acesteia si este o ramura a sistemului de drept. Dreptul familiei cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile juridice patrimoniale si nepatrimoniale ce izvorasc din casatorie , rudenie si adoptie care au ca scop ocrotirea si intarirea familiei . Familia este o forma de relatii sociale dintre oamenii legati intre ei prin casatorie sau rudenie . Din familie fac parte sotii , parintii si copiii , precum si , uneori , alte persoane intre care exista relatii de rudenie. Sotii singuri , fara copii , formeaza o familie . Notiunea de familie este privita atit din punct de vedere sociologic cit si din punct de vedere jurudic. Astfel ,din punct de vedere sociologic familia este o forma de comunitate umana, care cuprinde un grup de persoane unite prin casatorie ,filiatie sau rudenie. Din punct de vedere juridic , familia cuprinde un grup de persoane intre care se nasc drepturi si obligatii ce izvorasc din casatorie , rudenie sau alte raporturi ce sunt asimilate relatiilor de familie . Conform prevederilor art.4 din Legea nr. 272|2004 , termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii : 
a) copil - persoana care nu a implinit virsta de 18 ani si nu a dobindit capacitatea deplina de exercitiu , in conditiile legii ; b) familie - parintii si copiii acestora ; c) familie extinsa - copilul , parintii si rudele acestuia pina la gradul IV inclusiv d) familie substitutiva - persoanele , altele decit cele care apartin familie extinse , care , in conditiile legii , asigura cresterea si ingrijirea copilului ;
Comisia Europeana asupra infractionalitatii defineste contextul familial astfel : un cuplu casatorit sau necasatorit , descendentii acesteia , familiile de origine , descendentii sau rudele oricarui din copiii cuplului, cu conditia ca acestia sa continue sa locuiasca impreuna sau sa continue relatiile determinate de o coabitare anterioara . Raporturile care se nasc in cadrul familie sunt :
- raporturi din casatorie - raporturile dintre soti - raporturile dintre parinti si copii - raporturile care rezulta din adoptie - raporturile dintre alte persoane ce fac parte din familie .
Definirea familiei este facuta si de catre legi speciale astfel in Legea nr. 18|1990 privind fondul funciar , se face precizarea ca o familie poate dobindi 10 ha teren in echivalent arabil de familie , prin familie se intelege sotii si copiii necasatoriti , daca gospodaresc impreuna cu parintii lor. Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei , care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material . Constitutia Romaniei in art. 48 si 49 , stabileste principii referitoare la ocrotirea casatoriei si familiei, ocrotirea intereselor mamei si copilului, egalitatea in drepturi dintre barbat si femeie , exercitare drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti in interesul copiilor. Starea , capacitatea si relatiile de familie ale persoanei fizice sunt cirmuite de legea sa nationala , afara numai daca , prin dispozitii speciale , nu se prevede altfel . 
2. Definitia dreptului de familie. Obiectul de reglementare .
Dreptul de familie reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie , rudenie , adoptie si raporturile asimilate de lege , sub anumite aspecte , cu raporturile de familie , in scopul ocrotirii si intaririi familiei. Majoritatea normelor dreptului familiei se gasesc in Codul familiei , ele completindu-se cu anumite reglementari pe care le gasim in cuprinsul diferitor acte normative. Obiectul de reglementare al normelor de dreptul familiei il constituie raporturile de familie, si anume : 
Raporturile de casatorie. Prin art.48 pct. 1 din Constitutia Romaniei si art. 1 alin. (2) Codul familiei, se consacra principiul conform caruia familia are la baza casatoria liber consimtita dintre soti . Pentru consolidarea casatoriei normele dreptului familiei reglementeaza atit problemele legate de incheierea casatoriei , desfiintarea si desfacerea acesteia , cit si raporturile personale si patrimoniale dintre soti .
Raporturile care rezulta din rudenie . Prin rudenie se intelege legatura dintre mai multe persoane care coboara unele din altele sau care , fara a cobori unele din altele , au un ascendent comun . In primul caz rudenia este in linie directa, iar in cel de-al doile caz ,rudenia este in linie colaterala . Rudenia poate fi fireasca sau rezultata din adoptie. Rudenia fireasca reprezinta legatura de singe dintre doua sau mai multe persoane , care coboara unele din altele , spre exemplu : tata ,fiu , nepot , sau care , fara a cobori unele din altele , au un autor comun , cum sunt frtii sau verii primari . Rudenia fireasca se intemeiaza pe faptul nasterii. In cadrul unei familii o persoana poate avea calitatea de sot, de ruda sau afin .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!