Dreptul International in Timpul Conflictelor Armate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratiuni generale.3
2. Codificarea.4
3. Inceputul razboiului si consecintele juridice. Teatrul de razboi.7
4. Participantii la razboi.9
5. Mijloacele si metodele de lupta interzise.11
6. Neutralitatea in razboi.13
7. Sfirsitul razboiului si consecintele juridice ale acestuia.15
8. BIBLIOGRAFIE.16
9. ANEXA: Conventii internationale.17


Extras din referat Cum descarc?

CONSIDERATIUNI GENERALE
Dreptul razboiului reprezinta partea cea mai veche a dreptului international si mai bogata in reglementari, mai ales in trecut, decit partea acestui drept referitoare la relatiile pasnice dintre state si popoare. Aceasta este o ramura aparte a dreptului interntional - o totalitate de norme care reglementeaza relatiile dintre subiectele dreptului international care sunt parte la conflict si cei influentati de conflict in ceea ce priveste inceputul si sfirsitul razboiului, utilizarea mijloacelor si metodelor de desfasurare a razboiului, neutralitatea, apararea victimelor de razboi, incetarea razboiului si raspunderea statelor si persoanelor fizice pentru incalcarea acestor norme. 
Merita sa mentionam ca dreptul international a aparut in mare parte ca drept al razboiului. In 1625 a vazut lumina zilei cartea lui Hugo Grotius "Despre dreptul razboiului si a pacii" ("De jure belli ac pacis"). In aceasta, in mare masura s-a incercat de a determina justificarile juridice pentru inceperea razboiului, asa numitul drept pentru razboi (jus ad bellum). Partea a doua - dreptul razboiului (jus in bellum), care stabileste regulile de desfasurare a actiunilor militare, s-a dezvoltat mai lent. Doar in anul 1928, prin semnarea Pactului Briand - Kellog, razboiul ca metoda de solutionare a diferendelor internationale a fost scos in afara legii. 
Conflictul armat inseamna o negare a dreptului in general, precum si a valorilor morale. Intr-adevar, romanii spuneau "Inter arma silent leges"(Cicero, Pro Milone, IV, 10). Totusi efectivitatea dreptului razboiului nu a fost niciodata una inalta. Karl von Klausevitz spunea: "In razboi, ca in dragoste, nu exista legi". In timpul sau, E. Kant scria: "Starea de pace intre oameni care sunt vecini, nu este starea normala, status naturalis, ultima fiind invers, starea de razboi. Ca rezultat, starea de pace trebuie instaurata ". Acest lucru a si fost facut la nivel universal prin Carta ONU, care a limitat folosirea fortelor armate la necesitatea autoapararii. Unii savanti considera ca, odata ce razboiul a fost scos in afara legii, nu putem vorbi despre drepturile participantilor in acesta. Oricum, o mare parte a cercetatorilor au ajuns la concluzia
ca dreptul beligerantilor si neutralitatea continua sa existe, chiar daca cu anumite schimbari. 
Razboiul este expresia unuia dintre instinctele cele mai puternice si constante ale omului. El a jucat, mult timp, rolul principal in relatiile dintre popoare si state. Acest lucru este dovedit omenirii (in ultimii 5000 de ani se apreciaza ca au avut loc 14000 razboaie, iar in ultimii 3400 de ani, omenirea a cunoscut numai 250 de ani de pace) . In conditiile actuale, experienta istorica atesta ca razboiul nu rezolva problemele divergente ale relatiilor internationale, ci le complica. Dar asta nu inseamna ca razboaiele au fost totalmente excluse din societatea umana. Exista o serie de razboaie care au nimicit milioane de oameni deacum dupa cel de-al doilea razboi mondial: razboaiele din Coreea si Vietnam, invazia SUA in Grenada (1983) si Panama (1989), razboiul de lunga durata dintre Israel si statele arabe, razboiul irano-irakian, amestecul armat al URSS in Afganistan, agresiunea Irakului impotriva Kuweitului (1990), razboaiele pe teritoriile fostei URSS si a Iugoslaviei, etc. Pe linga acestea, in conditiile contemporane pot totusi exista razboaie, ce nu sunt interzise de dreptul international: razboaiele de aparare in puterea dreptului de autoaparare individuala si colectiva impotriva agresiunii (art. 51 al Cartei ONU); razboaiele de eliberare nationala; razboaiele civile in anumite tari; operatiunile fortelor armate ale ONU sau ale trupelor nationale (multinationale) in conformitate cu decizia Consiliului de Securitate al ONU, dupa art.42 al Cartei ONU (spre exemplu, impotriva Republicii Democrate Coreea de Nord in 1950-1953, impotriva Irakului in 1991); prin executarea obligatiilor din tratate (spre exemplu folosirea fortelor armate indiene impotriva rebelilor TOTI, in conformitate cu intelegerea intre India si Sri-Lanka in 1987).
CODIFICAREA
Izvorul principal al dreptului razboiului este obiceiul (cutuma), deoarece numai el poate asigura generalitatea caracterului obligativitatii normelor . Pentru a evita 
aplicarea principiului nullum criment sine lege (nu exista crima fara lege), pe parcursul sec. XX au fost infaptuite mai multe codificari ale regulilor de desfasurare a razboiului. Aceste procese pot fi divizate in doua grupuri mari. Primul cuprinde Conventiile de la Haga din anii 1899 si 1907, numit si "dreptul de la Haga" prin care s-a codificat vechiul drept al razboiului. Partea noua, care se numeste "dreptul de la Geneva"(sau dreptul umanitar) imbina Conventiile de la Geneva din 1929, 1949 si cele doua protocoale aditionale din 1977. 
Cele doua Conventii de la Haga din 1899 si 1907 au sistematizat regulile de purtare a razboiului terestru, a celui maritim si mai putin a celui aerian, la nivelul tehnicii militare. De asemenea, ele au codificat normele de drept international privind neutralitatea in timp de razboi si au stabilit drepturile si obligatiile partilor beligerante in desfasurarea ostilitatilor si cu privire la limitarea dreptului lor in alegerea mijloacelor si metodelor de lupta. Dupa primul razboi mondial acesta a fost completat cu "Protocolul de la Geneva de interzicere a folosirii armelor chimice si bacteriologice in timp de razboi" din 1925.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul International in Timpul Conflictelor Armate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!