Dreptul Internațional în perioada conflictelor armate

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere. Dreptul aplicabil in perioada conflictelor armate 3
II. Drept international umanitar si limitarea conflictelor armate 5
III. Dreptul International al Drepturilor Omului 6
IV. Dreptul Refugiatilor si conflictele armate 8
V. Principiul nerecurgerii la forta sau la amenintarea cu forta 9
VI. Dreptul Operational si promovarea reducerii conflictelor armate 12
VII. Concluzii 13
VIII. Bibliografie/ Webografie 15


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere. Dreptul aplicabil in perioada conflictelor armate
Obiectul de reglementare a acestei ramure de drept international sunt relatiile internationale care se dezvolta intre partile aflate in conflict in perioada desfasurarii luptei armate. Conflictul este confruntarea intre diverse grupuri sociale, societati, state in tendinta de a realiza interesele contradictorii. Conflictul estre definit ca o situatie in care coexistenta dintre fiinte cu scopuri si orientari incompatibile sau care se exclud reciproc este inevitabila. Aceasta notiune instrumentala a conflictului o antreneaza pe cea a strategiei. Dreptul de conflict armat reprezinta un sistem de norme juridice aplicabile atat in conflictele la nivel international precum si la nivel national, care interzice sau limiteaza utilizarea anumitor mijloace si metode de lupta armata, care asigura dreptul individului in cursul acestei lupte si stabileste responsabilitatea juridica internationala a statului si raspunderea penala a persoanelor fizice pentru incalcarea lor. Dreptul aplicabil in timp de conflict armat are propriul sau sistem care include urmatoarele sectiuni: concepte, norme si principii; restrictii temporale si spatiale a utilizarii mijlocelor si metodelor de lupta; protectia juridica al drepturilor legitime a combatantilor (militarilor) si personelor civile, precum si pastrarea statutului lor. Normele si principiile dreptului aplicabil in timp de conflict armat reglementeaza conflictele temporale si spatiale de razboi, si folosirea unor mijloace si metode de conducerea unui razboi. Razboiul agresiv din perspectiva dreptului international este o crima internationala. Asadar, in Art. 6 din Carta Tribunalului Militar International in numar de crime internationale, contine planificarea, pregatirea, lansarea si desfasurarea unui razboi agresiv. Rezolutia Adunarii Generale a ONU din 14 decembrie 1974 prevede o definitie a agresiunii armate. In conformitate cu aceasta definitie, prin cuvantul agresiune armata, se intelege folosirea fortei armate de catre un stat impotriva suveranitatii, itegritatii teritoriale si independentei politice al unui alt stat. 
Dreptul conflictelor armate este acea ramura a dreptului international public care reuneste ansamblul normelor care reglementeaza conduita pe care partile beligerante trebuie s-o aiba in desfasurarea unei operatiuni militare. Din Declaratia de la St. Petersburg din 1868 rezulta ca functia principala a dreptului conflictelor armate este sa consolieze necesitatile de razboi cu legile umanitatii, ceea ce denota ca dreptul razboiului se aplica atat cu privire la actiunile desfasurate de agresor cat si in de victima agresiunii. Dreptul conflictelor armate are ca principala preocupare sa reglementeze limitarea utilizarii armelor si metodelor de lupta intr-un conflict armat pentru a fi in corcordanta cu scopul legitim al razboiului, scopul fiind slabirea adversarului. 
In doctrina de specialitate se precizeaza ca subiectele dreptului conflictelor armate sunt: 
-  Statul (atat in calitate de agresor cat si de victima);
-  Organizatiile nationale si internationale (cu competenta in organizarea, pregatirea si desfasurarea operatiilor multinationale);
-  Fortele militare puse la dispozitia Consiliului de Securitate al ONU de statele membre, care desfasoara operatii militare sub mandatul ONU.
Normele dreptului conflictelor armate sunt aplicabile in cazul fortelor militare constituite in coalitii, chiar daca ele nu executa operatiuni militare sub mandatul ONU, cum ar fi Irakul, sau nu sunt semnatare a Conventiilor de la Geneva sau a Protocoalelor aditionale, exemplu aici ar fi SUA. Coalitile astfel se consider subiecte ale dreptului conflictelor armate. 
Izvoarele dreptului conflictelor armate, care obiectiveaza in conflictul armat principiile actiunii militare lagale folosite ca mijloc de pedeapsa impotriva agresorului sunt tratatele si conventiile internationale, care privesc conduita partilor aflate in conflict, adoptate in organizatiile comunitatii internationale. Statele in relatiile dintre ele, se conduc dupa anumite norme de conduita, stabilite prin consens, prin acordul lor de vointa. Modul de exprimare si suportul material al acestor norme alcatuiesc, in acceptiune juridica, conceptul de izvoare ale dreptului international. Teoria izvoarelor dreptului international, a fost influentata de prevederile din Art. 38 alin. 1 din Statutul Curtii Internationale de Justitie, care prevede ca: ,,Cartea, a carei misiune este de a solutiona conform dreptului internatonal diferendele care ii sunt supuse, va aplica": 
-  Conventiile internationale, fie generale sau speciale, care stabilesc reguli recunoscute in mod expres de statele in litigiu;
-  Cutuma internationala, ca dovada a unei practici generale acceptata de drept;
-  Principiile generale de drept, recunoscute de natiunile civilizate;
-  Hotararile judecatoresti si doctrina celor mai calificati specialisti in drept public ai diferitelor natiuni ca mijloaca auxiliare de determinare a regulilor de drept (sub rezerva dispozitiilor Art. 59 din Statutul Curtii Internationale de Justitie); 
Prevederile acestui articol, nu au menirea de a solutiona problema izvoarelor dreptului international si cu atat mai mult a dreptului conflictelor armate, dar pot fi luate in considerare ca izvoare traditionale ale dreptului conflictelor armate cutuma si tratatul, iar ca mijloace auxiliare de determinare a dreptului: actele interne ale diverselor state (norme de aplicare ale diverselor acte normative interne, regulamente, instructiunile si manuale militare) si lucrari de specialitate in domeniul dreptului conflictelor armate (manualele Institutului de Drept International, lucrari de specialitate al Societatii Internationale de Drept Militar si Dreptul Razboiului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul International in perioada conflictelor armate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Nastase, Adrian, Aurescu, Bogdan, Drept international public, Editia VII, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2013
2. Selejan- Gutan, Bianca, Craciunean, Laura- Maria, Dreptul international public, Editia II, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2014
3. Raluca, Miga- Besteliu, Drept Iternational. Introducere in Dreptul International Public, Editura All Educational, Bucuresti, 1997
4. Dreptul aplicabil pe timp de conflict armat, pdf
5. http://www.arduph.ro/domenii/diu-doctrina/razboiul-drept-si-dreptul-razboiului/ 
6. http://www.mae.ro/node/1503


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!