Dreptul fundamental la un mediu sanatos - Recunoasterea dreptului la un mediu sanatos in jurisdictiile europene

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere. Notiunea de ,,drept al omului la un mediu sanatos"
Notiunea de drept al mediului reprezinta o ramura autonona in cadrul sistemului de drept ce s-a dezvoltat ca urmare a tendintei de conturare a noi ramuri de drept, odata cu evolutia societatii in ansamblul ei si, in consecinta, a normelor de drept ce reglementeaza buna functionare si organizare a acesteia. Odata cu expansiunea demografica, dezvoltarea tehnologica si dinamica sociala aflata in continua modificare, a aparut necesitatea unor reglementari exacte in ceea ce priveste impactul pe care omul il produce in mediul in care acesta traieste. Asadar, statul a simtit nevoia de a crea un cadru legal prin care sa isi poata exprima forta coercitiva in ceea ce priveste problema conservarii mediului si utilizarea sustenabila a resurselor, limitate prin natura lor, pe care mediul le pune la dispozitie.
Astfel a luat nastere notiunea de ,,drept la un mediu sanatos", notiune asupra careia nu exsita un consens in cadrul literaturii de specialitate. Devine un punct de interes analizarea terminologica a diverselor denumiri sub care acest drept se regaseste in diverse tratate, intrucat fiecare denumire acopera un anumit specific de manifestare a dreptului mediului. 
-  Dreptul la un mediu inconjurator sanatos- motivarea acestei denumiri are la baza argumentul conform caruia ,,dreptul fundamental la un mediu sanatos reprezinta premisa realizarii altor drepturi fundamentale (cum ar fi: dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si morala, la munca, la proprietate, etc.)" ; pe cale de consecinta, constitutiile diverselor state, dar si curtile de drept internationale au formulat dispozitii privitoare la aceasta ramura de drept.
-  Dreptul la un mediu sanatos si echilibrat ecologic- aceasta denumire are in vedere necesitatea intretinerii unui mediu care sa permita nu doar aparitia si dezvoltarea vietii, ci si mentinerea la standarde optime a calitatii acesteia.
-  Dreptul la conservarea mediului inconjurator- ,,Aceasta formulare este motivata in sensul ca participarea cetatenilor la conservarea mediului are un dublu aspect, de drept si de indatorire, acestia nefiind doar beneficiari pasivi ci si responsabili in conservarea si protectia mediului inconjurator." 
Este important de subliniat natura dubla a participarii cetatenilor, ca subiecte de drept, in acest raport om-mediu. Intrucat insasi forta statala reglementeaza acest domeniu, dreptul fiecarui om de a trai intr-un mediu sanatos il obliga in acelasi timp pe acesta sa devina un subiect activ in cadrul raportul de drept pe care il intretine cu mediul si, implicit, cu statul, fapt ce impune asumarea responsabilitatii ce revine odata cu statutul de cetatean.
2. Trasaturile dreptului la un mediu sanatos
Acest drept se defineste prin mai multe trasaturi specifice, prin intermediul carora poate fi inteleasa cu o mai mare usurinta sfera de aplicare a normelor cuprinse in cadrul acestei ramuri.
In primul rand, dreptul mediului este un drept subiectiv, insemnand ca detinerea acestui drept de catre o persoana ii confera acesteia posibilitatea, recunoscuta prin lege, de a pretinde unui tert sa aiba o anumita conduita. Astfel, orice cetatean al unui stat ce are in cadrul sistemului sau de drept reglementari in ceea ce priveste mediul, isi poate revendica acest drept, poate semnala orice incalcare a legii si poate cere despagubiri tertului ce se face vinovat de nerespectarea prevederilor legale.
O alta trasatura este aceea de drept pozitiv. In cadrul statului roman, au fost formulate atat norme constitutionale ( art. 35 din Constitutia Romaniei), cat si cadrul legislativ pentru exercitarea dreptului la un mediu sanatos ( Legea nr. 137/1995), toate aflate in vigoare in momentul de fata.
Fiind considerat un drept fundamental, intrucat este prevazut de Constitutie, garantarea acestuia este obligatorie.
Caracterul preponderent preventiv are la baza necesitatea aplicarii masurilor de preventie impotriva alterarii calitatii mediului si are in vedere, de asemenea, interesul asigurarii protectiei mediului atat in prezent, cat si pentru generatiile viitoare. Astfel, se poate vorbi si de un caracter temporal, deoarece aplicarea normelor specifice dreptului mediului tine cont de contextul social si de evolutia umanitatii, insa nu poate fi anulata de nici unul dintre acesti factori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul fundamental la un mediu sanatos - Recunoasterea dreptului la un mediu sanatos in jurisdictiile europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!