Dreptul fiscal internațional

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . 3
1.Consideratii generale privind dreptul fiscal international ..4
2. Conventiile internationale, ca izvoare ale dreptului fiscal international ..5-8
3. Dubla impunere fiscala internationala . 8-14
4. Lacunele in dreptul fiscal international: A. Frauda si Evaziunea fiscala internationala. B. Paradisurile fiscale internationale 14-22
5. Cooperarea internationala a statelor in domeniul fiscal international .22-26
Concluzii .27
Bibliografie 28-29


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei
Dreptul fiscal international in ultimii ani a devenit un domeniu cu impact important pe plan intenational, dat fiind faptul persistentei practicilor fiscale abuzive, ca de exemplu frauda fiscala si evaziunea fiscala. De asemenea, in prezent o preocupare cu impact major a statelor internationale o constituie si paradisurie fiscale care sunt intr-o continua dezvoltare.
Astfel, totul in jurul nostru indica faptul ca, in fiscalitatea internationala, noua ,,ordine mondiala" are in prim plan eforturile indreptate spre combaterea si descurajarea practicilor fiscale abuzive.
Scopul si obiectivele 
Scopul tezei de fata consta in efectuarea studiului asupra dreptului fiscal international, in dimensiunile sale calitative si cantitative, cu particularizarea situatiei actuale internationale in domeniu. 
Scopul conturat mai sus isi gaseste concretizarea in urmatoarele obiective:
-  definirea si analizarea caracteristicilor generale ale dreptului fiscal international; 
-  caracterizarea conventiilor internationale, ca izvoare ale dreptului fiscal international;
-  analiza trasaturilor dublei impuneri fiscale internationale;
-  examinarea lacunelor in dreptul fiscal international (frauda si evaziunea fiscala internationala, paradisurile fiscale internationale);
-  stabilirea contributiei cooperarii internationale a statelor in domeniul fiscal international.
Metodologia de cercetare
Aceasta lucrare presupune o analiza a aspectelor generale ale dreptului fiscal international, a materialelor acumulate in cadrul altor lucrari, a cadrului legislativ si normativ international in domeniul fiscal international. De asemenea, prin aceasta lucrare s-a incercat a analiza domeniul fiscal la nivel international prin stabilirea trasaturilor sale caracteristice, prin examinarea lacunelor fiscale internationale si prin stabilirea importantei cooperarii institutiilor si organizatiilor internationale in domeniul fiscal international.
La pregatirea studiului, de asemenea, au fost utilizate metode stiintifice particulare de cercetare: analitica, logica, deductiva, de drept comparativ.
Cuvinte-cheie: drept fiscal international, dubla impunere fiscala internationala, frauda fiscala, evaziune fiscala, paradisuri fiscale, conventii fiscale, impozite.
1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL FISCAL INTERNATIONAL
In cazul in care dreptul fiscal este ansamblul de norme de drept in temeiul carora un stat percepe impozite, si anume impune contributii care nu sunt remuneratia unei prestatii determinate, dreptul fiscal international reprezinta o relatie consolidata cu conceptul de suveranitate nationala exercitata pe un teritoriu .
Situatiile care genereaza datoria fiscala vor avea adesea un aspect de strainatate. Astfel, statele pot sa o ignore si sa perceapa impozitele. Ei vor intelege deseori ca au avantajul de a limita aceasta perceptie, fie unilateral, adesea pe baza reciproca, fie in mod conventional, in baza unor tratate bilaterale sau chiar multilaterale.
Dreptul fiscal international va fi, in primul rand, setul de norme de drept intern sau international care reglementeaza colectarea impozitelor in legatura cu evenimentele generatoare care implica cel putin un element de cetatenie straina. Intr-o perspectiva mai larga sau chiar comparativa, dreptul fiscal international va fi studiul tehnicilor juridice aplicate pentru impunerea situatiilor transfrontaliere. 
Astfel, in cazul dat putem mentiona faptul ca aceasta este o chestiune esentiala, in special pentru imbunatatirea sistemelor de impozitare a societatilor intr-o perspectiva a eficientei si eliminarii denaturarilor. 
Izvorul - legea nationala sau tratatul international - nu are importanta, deoarece izvoarele de drept pur internationale nu au efect in sistemele de stat decat prin receptionarea regulii internationale in dreptul intern pozitiv.
Pe de alta parte, unele norme supranationale pot avea un efect direct in dreptul intern .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul fiscal international.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. O.C.D.E., L'imposition des benefices dans une economie globale, Questions
nationales et internationales, Paris, 1991.
2. Note de curs, Fiscalitate internationala.
3. Ramona Ciobanu, Elemente de drept fiscal.
4. I. Condor , Despre evitarea dublei impozitari internationale, in Revista Romana de Drept, nr. 6 / 1979. 
5. International Tax Planning (Sistemul de impozitare internationala), London -  Butterworths, 1972.
6. Florian Bercea ,, Finante publice", aparuta sub redactia Prof. Univ. Dr. I. Vacarel la Editura Didactica si Pedagogica R.A. Bucuresti, 1992.
7. Ph. Baker, Double Taxation Agreements and International Tax Law, Sweet and Maxwell, London , 1991.
8. Codul (din 1986) veniturilor interne al SUA.
9. Legea Olandei (din 1969) privind impozitul pe profitul companiei.
10. Imbrescu Ion, Economia subterana de la definire la efecte, Editura Mirton, Timisoara.
11. Bisa Cristian, Costea Ionut, Capota Mihaela, Dancau Bogdan: Utilizarea paradisurilor fiscale. Intre evaziune fiscala legala si frauda fiscala, BMT Publishing House, Bucuresti, 2005.
12. Grigorie-Lacrita N.- Impozite si taxe v. 11, nr. 6.
13. Saguna, Dan Drosu, Tutungiu, Mihaela Eugenia -Evaziunea fiscala , Bucuresti, 1995.
14. Gobbe F.: L'impact des paradis fiscaux sur les pays en developpement, Gresea-Echos, 2002.
15. Bisa Cristian, Costea Ionut, Capota Mihaela, Dancau Bogdan: Utilizarea paradisurilor fiscale. Intre evaziune fiscala legala si frauda fiscala, BMT Publishing House, Bucuresti, 2005.
16. Parlamentul European-Politica fiscala generala http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.11.1. 
17. http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/tax-cooperation-control/administrative-cooperation/vat-administrative-cooperation_en.
18. http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/tax-good-governance/platform-tax-good-governance_fr.
19. http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/anti-tax-avoidance-package_en.
20. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52016PC0026.
21. Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne publicata in JO L 193, 19.7.2016.
22. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32016L1164.
23. http://www.oecd.org/fr/eco/finances-publiques/publicationsdocuments/workingpapers.
24. www.scritub.com/stiinta/drept/FENOMENUL-DE-EVAZIUNE-FISCALA-1822081122.php.
25. Anzhela Cedelle,The EU Anti-Tax Avoidance Directive: A UK Perspective, British Tax Review Issue 4, 2016.
26. Ruding , -  Fiscal Sovereignty in the Internal Market - , Intertax, 1991.
27. Rep. intern., vo -  Impots - , p. 138, no 5. Cfr G. Joseph, L. Hinnekens, J. Malherbe, J. van Hoorn Jr., Het Belgisch internationaal belastingrecht in ontwikkeling.
Nieuwe wegen voor het Belgisch internationaal belastingrecht, 1993, spec. L. Hinne-kens, -  De territorialiteit van de inkomstenbelastingen op nieuwe wegen en grondsla-gen - , pp. 3 et s.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!