Dreptul Familiei si Stare Civila - Tutela

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 4
2. Definitia si obiectul Dreptului familiei 5
3. Tutela
3.1. Caracterele generale ale tutelei 6
3.2. Cazuri de punere a copilului sub tutela 6
3.3. Instiintarea Autoritatii tutelare 6
3.4. Conditii pentru numirea tutorelui 8
3.5. Acte necesare pentru numirea tutorelui 9
3.6. Institutia competenta 9 
3.7. Drepturile si obligatiile tutorelui 10
3.8. Incetarea tutelei 12
4. Exemple 15
5. Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Familia, obiect de cercetare in numeroase stiinte - sociologie, biologie, medicina, psihologie, stiinte istorice, filosofie, si nu in ultimul rand stiintele juridice - face dificila elaborarea unei definitii atotcuprinzatoare.
Relatiile de familie, prezentand o natura complexa, isi pun amprenta asupra definirii notiunii de familie.
Familia poate sa reprezinte :
- o realitate biologica, prin uniunea ce se realizeaza intre un barbat si o femeie, si prin procreare ;
- o realitate sociala prin comunitatea de viata intre persoanele care o compun ;
- o realitate juridica datorita reglementarii unei categorii importante de relatii intre oameni prin norme juridice ;
- o forma specifica de comunitate umana , alcatuita dintr-un grup de persoane unite prin casatorie, filiatie si rudenie ;
- o entitate de interactiuni si interconditionari personale dintre sot si sotie, parinti si copii, precum si dintre alte rude ;
- un grup social realizat prin casatorie, alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au gospodaria casnica comuna, sunt legati prin anumite relatii natural biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund unul pentru altul in fata societatii.
Dintr-o perspectiva juridica, familia a fost definita de autori de specialitate astfel :
- o forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati intre ei prin casatorie sau prin rudenie ;
- un grup de persoane intre care exista drepturi si obligatii ce izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptie), precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie ;
In dreptul nostru, familia - in sensul cel mai larg, cuprinde toate persoanele unite prin legaturi de casatorie, rudenie fireasca sau civila, precum si persoanele intre care s-au stabilit relatii asemanatoare cu cele care rezulta din casatorie sau din rudenie.
Cu alte cuvinte, in aceasta acceptiune, familia grupeaza toate persoanele care descind una din alta sau dintr-un autor comun, intre care exista o comunitate de sange sau civila, precum si sotii acestora.
In sens restrans, familia se reduce la sot si copiii lor minori ; bineinteles, familia exista si numai in prezenta sotilor, fara copii.
Deoarece legiuitorul nu da in nici o reglementare definitia notiunii de familie, notiune pe care de altfel o foloseste in diferite acte normative, este necesara precizarea ca in textele sale, Codul familiei vizeaza, cel mai adesea, sensul cel mai restrans al notiunii. In consecinta, referindu-ne la familie, avem in vedere sotii si copiii lor minori (art.1-44, 47-65, 97-112 Codul familiei).
2. Definitia si obiectul Dreptului familiei
Dreptul familiei reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza atat raporturile personale si patrimoniale care rezulta din casatorie, rudenie, adoptie, cat si raporturile asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii familiei 
Dreptul familiei, ca ramura a sistemului de drept, reglementeaza raporturile ce se nasc intre membrii unei familii, precum si cele dintre acestia si alte persoane. Cu alte cuvinte, obiectul de reglementare al dreptului familiei este alcatuit din raporturile de familie.
Acestea sunt :
- raporturile de casatorie legate de :incheierea casatoriei, efectele personale si patrimoniale ale casatoriei, desfiintarea si desfacerea casatoriei ;
- raporturile de rudenie.Dreptul familiei reglementeaza conditiile in care se stabileste filiatia fata de mama si fata de tata, situatia legala a copilului nascut din casatorie sau din afara acesteia ;
- raporturile care rezulta din adoptie. Dreptul familiei cuprinde si dispozitii in legatura cu incheierea si incuviintarea adoptiei, persoanele intre care poate intervene adoptia, precum si raporturile patrimoniale care rezulta din adoptie;
- unele raporturi care sunt assimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie. De exemplu, mentionam cateva raporturi pe care legea le include in dreptul familiei :
- unele relatii dintre fostii soti (art.41,alin.2-5 Codul familiei) ; 
- unele relatii dintre sot si copilul celuilat sot (art. 87 Codul familiei) ;
- relatiile care se bazeaza pe situatia creata in urma plasamentului familial (art.88 Codul familiei)
- unele relatii dintre fostul adoptator si fostul adoptat (art.84 Codul familiei) ;
Exista unele raporturi care, desi rezulta din casatorie sau rudenie, nu sunt reglementate de dreptul familiei, de exmplu :
- raporturile succesorale dintre membrii unei familii, raporturi care apartin dreptului civil ;
- raporturi dintre membrii unei familii in legatura cu folosirea suprafetei locative ce apartin tot dreptului civil.
In cele ce urmeaza, ne vom axa asupra unui singur raport, si anume tutela minorului.
Ca institutie juridica, tutela reuneste dispozitiile legale referitoare la ocrotirea unui minor de catre o alta persoana decat parintii sai, sub supravegherea autoritatii tutelare. 
Prevederile Codului Familiei consacrate tutelei minorului, art. 113-141 , se completeaza cu cele cuprinse in Legea nr. 272/2004, in special art. 39-42.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Familiei si Stare Civila - Tutela.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!