Dreptul Familiei - Adopția

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Adoptia este actul juridic prin care un copil provenit din familii cu situatii precare sub aspect material sau moral ori din parinti necunoscuti este preluat de o alta familie, noua.
Adoptia este o masura speciala de protectie a copilului, prin care se creeaza o legatura de filiatie intre adoptator si adoptat. 
Exista criterii si cerinte care trebuie indeplinite pentru a se putea realiza adoptia, conform legislatiei in vigoare. Astfel, pentru indeplinirea scopului moral al adoptiei, familia trebuie sa faca dovada ca are garantii de ordin moral si material, absolut necesare dezvoltarii armonioase a copilului adoptat.
Conditiile de fond ale adoptiei 
O principala conditie de fond a adoptiei este consimtamantul la adoptie, astfel ca persoanele care care pot sa consimta la adoptie sunt parintii firesti sau cel ce exercita autoritatea parinteasca; copilul in varsta de 10 ani si adoptatorul sau sotul celui care adopta.
Parintii firesti consimt la adoptare numai dupa informarea consecintelor adoptiei, mai ales asupra incetarii legaturilor de rudenie ale copilului. Poate fi acordat consimtamantul parintilor numai dupa 60 de zile de la nasterea fatului si poate revoca consimtamantul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii. La adoptia copilului in conditiile in care parintii firesti sunt decazuti din drepturile parintesti, acestia isi pot da consimtamantul pentru adoptie, dar trebuie obligatoriu sa fie acordat consimtamantul si din partea reprezentantului legal al copilului.
In cazul in care un copil a implinit varsta de 10 ani este obligatoriu de a se acorda si consimtamantul acestuia in fata instantei, fiind informat in vederea consecintelor adoptiei.
Astfel ca pentru finalitatea adoptiei trebuie acordat si consimtamantul adoptatorului sau familiei adoptatoare si se da in fata instantei.
O alta conditie de fond a adoptiei ar putea fi diferenta de varsta intre persoana care adopta si cel care urmeaza sa fie adoptat, aceasta fiind o diferenta de minim18 ani, insa daca instanta hotaraste ca se poate realiza o adoptie si cu o diferenta mai mica de 18 ani se poate realiza, dar nu mai putin de 16 ani. Astfel ca o persoana trecuta de varsta majoratului poate fi adoptata doar in conditiile in care adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale, altfel este interzisa adoptarea. 
Conform conditiilor de fond ale adoptiei, pentru a fi realizata o adoptie este obligatoriu indeplinirea de catre adoptator sau familiei adoptatoare a garantiilor morale si a conditiilor materiale necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului, indeplinirea conditiilor se atesta de catre autoritatile competente. Persoanele care sufera de boli psihice si handicap mintal nu pot adopta, astfel persoanele care adopta trebuie sa aibe capacitatea deplina de exercitiu. 
Adoptia este posibila atunci cand lipsesc anumite impedimente, si anume: adoptia intre soti, sau fosti soti este oprita; adoptia intre frati este interzisa si cel ce urmeaza sa fie adoptat nu poate fi adoptat de mai multi adoptatori nici simultan, nici succesiv.
Efectele adoptiei 
Efectele juridice ale adoptiei survin de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei. Din momentul incuviintarii adoptiei se stabileste filiatia intre copilul adoptat si adoptator, precum si legaturile de rudenie intre copil si rudele adoptatorului.
In momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia naturala dintre copilul adoptat si descendentii sai, parintii sai biologici si rudele acestora, inceteaza, cu exceptia adoptiei copilului de catre sotul parintelui biologic.
Impedimentul la casatorie izvorat din rudenie exista, potrivit legii atat intre adoptat si descendentii acestuia, rudele parintilor biologici, cat pe de alta parte si persoanele cu care a devenit ruda prin efectul adoptiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Familiei - Adoptia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. www.Provitabucuresti.ro
2. www.Oanapirneci.ro
3. www.dreptmd.wordpress.com
4. www.andpdca.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!