Dreptul european și legăturile sale interdisciplinare

Cuprins referat

1. Notiunea de drept european si drept comunitar european
? Supranationalitatea
? Acceptiuni ale dreptului comunitar european
? Drept comunitar european - ramura de drept
? Situatia Romaniei in raport cu U.E.
2. Delimitarea dreptului comunitar in raport cu alte ramuri de drept
? Delimitarea dreptului comunitar in raport cu dreptul international
? Delimitarea dreptului comunitar in raport cu dreptul intern
? Interactiunea dintre dreptul comunitar si cel intern
? Raportul dintre Dreptul Comunitar si Dreptul Intern al statelor membre
? Dreptul comunitar si traditia constitutionala nationala (exemplul dreptului britanic)
? Concluzii
? Lista abrevieri
? Bibliografie


Extras din referat

In stiinta dreptului, prin sintagma 'drept european' se intelege, in general, dreptul organizatiilor internationale constituite la nivelul Europei. 
Initial notiunea de drept european a fost folosita de doctrina pentru a desemna dreptul tuturor organizatiilor internationale din Europa. Ulterior prin ea s-a desemnat doar dreptul organizatiilor internationale din vestul, nordul si sudul Europei fiind excluse din obiectul sau dreptul organizatiilor internationale din estul Europei (Tratatul de la Varsovia din 1949/1955 sau CAER din 1949, s.a).Aceasta delimitare era justificata mai mult ideologic decat geografic sau char doctrinar. Astfel in obiectul de reglementare al dreptului european intrau toate organizatiile din Europa occidentala, cu caracter deschis, dar si unele organizatii cu caracter inchis, respectiv cu un numar limitat de membri, precum Consiliul Nordic sau Uniunea economica a statelor BENELUX.
Dreptul european este, in acest sens, drept international public.
In scurta sa evolutie istorica de numai 55 de ani dreptul comunitar european s-a desprins insa de radacinile sale istorice , devenind un domeniu distinct al dreptului international public, respectiv a dreptului european, in sens larg. 
In cadrul acestuia, pe de o parte datorita importantei sale practice si, pe de alta parte, datorita unor particularitati juridice specifice, dreptul comunitatilor europene (CECO, CEEA, CEE si in final CE), desemnat prin sintagma drept comunitar european, a dobandit o autonomie din ce in ce mai pronuntata. 
Supranationalitate
Particularitatile acestei ramuri speciale sunt de natura atat politica si economica dar, mai ales, juridica, si sunt cuprinse in notiunea de SUPRANATIONALITATE a comunitatilor europene.
Supranationalitatea comunitatilor europene constituie un subiect important al tematicii ce urmeaza a fi dezvoltata pe parcursul acestui proiect fiind necesar a se face cateva precizari prealabile. 
Astfel, dreptul comunitar european se deosebeste de dreptul international public in primul rand prin aceea ca fundamenteaza drepturi si obligatii nemijlocite pentru persoane si intreprinderi. Aceste drepturi si obligatii sunt reglementate direct, la nivelul institutiilor competente ale comunitatilor europene, si nu prin intermediul statelor. Cu alte cuvinte persoanele fizice si juridice resortisante pe teritoriul statelor membre sunt subiecte ale dreptului comunitar european, spre deosebire de dreptul international public unde subiectivitatea juridica in cadrul raporturilor specifice apartine exclusiv statelor si organizatiilor internationale. In acest sens se poate afirma ca in dreptul comunitar european asistam la o extindere a domeniului suveranitatii statale dincolo de limitele specifice consacrate in normele de drept international. In limbajul specific de drept comunitar european, adoptat si de constitutiile unor state membre (spre exemplu art. 23 al.1 si art.24 al.1 al Legii fundamentale a RFG) aceasta inseamna un transfer de atribute/prerogative de suveranitate.
Prin urmare, supranationalitatea este caracteristica juridica fundamentala a celor trei comunitati europene (CECO, CEEA, CEE) si a Comunitatii Europene (CE - fosta CEE).
Datorita evolutiei acestei ramuri speciale de drept international public, sintagma de drept european trebuie inteleasa, in perioada contemporana, in doua acceptiuni:
o un sens larg, in care notiunea desemneaza dreptul organizatiilor internationale constituite la nivelul Europei
o un sens restrans, in care notiunea desemneaza dreptul comunitatilor europene cu caracter supranational (CECO, CEEA si CEE respectiv CE). 
Aceasta explica de ce, in doctrina si scolile de drept din Europa, denumirile care sunt folosite pentru a desemna disciplina care se ocupa cu studiul dreptului comunitatilor europene cu caracter supranational sunt inconsecvente si diferite, fiind folosita atat sintagma de Drept european cat si alte sintagme precum Dreptul comunitatilor europene, drept comunitar, Drept comunitar european, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul European si Legaturile sale Interdisciplinare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!