Dreptul de superficie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Consideratii generale cu privire la dreptul de superficie 4
1.1. Notiunea dreptului de superficie 4
1.2. Caracterele juridice ale dreptului de superficie 7
II. Modalitati de constituire si de exercitare a dreptului de superficie 9
2.1. Constituirea dreptului de superficie asupra unei constructii existente 9
2.2. Drepturile si obligatiile superficiarului 9
III. Stingerea dreptului de superficie 13
3.1. Temeiurile de stingere 13
3.2. Efectele stingerii dreptului de superficie 14
Concluzie 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dreptului de proprietate este dreptul cel mai complet asupra unui bun, deoarece confera atributele de usus, fructus si abusus. Prerogativele juridice ale dreptului de proprietate -posesia, folosinta si dispozitia - titularul le poate exercita in plenitudinea lor.Atributele sunt opozabile tuturor.
Prin separarea unor atribute, se formeaza drepturi reale distincte, care poarta denumirea de dezmembraminte ale dreptului de proprietate. Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt acele drepturi reale principale,derivate asupra bunurilor altuia, opozabile tuturor, inclusiv proprietarului, care se constituie sau se dobandesc prin desprinderea ori limitarea unor atribute din continut juridic al dreptului de proprietate.
Astfel intelese, dezmembramintele dreptului de proprietate sunt limitate ca numar prin lege. Intr-adevar, toate drepturile reale, deci si dezmembramintele dreptului de proprietate privata, au aceasta caracteristica.Dezmembramintele propriu-zise ale dreptului de proprietate privata sunt: dreptul uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de servitute si dreptul de superficie.
I. Consideratii generale cu privire la dreptul de superficie
1.1. Notiunea dreptului de superficie
Dreptul de superficie este reglementat de art.443-453 din Codul civil al Republicii Moldova.Superficie este dreptul real imobiliar de a folosi terenul altuia in vederea edificarii si exploatarii unei constructii, deasupra si sub acest teren, sau a exploatarii unei constructii existente". 
Altfel spus, dreptul de superficie are urmatoarele caractere juridice: 
- este un drept real imobiliar avand ca obiect intotdeauna un bun imobil, o suprafata de teren, 
- este un dezmembramant al dreptului de proprietate asupra terenului, al carui continut il reprezinta folosinta terenului; 
- este un drept perpetuu, care exista atata timp cat exista constructia, lucrarea sau plantatia. Art.445 C. civ. RM prevede ca ,,dreptul de superficie nu se stinge prin demolarea sau pieirea constructiei". Deci, el nu se stinge prin neexercitare (prin neuz). De altfel, un neuz este de neconceput, pentru ca uzul inseamna tocmai faptul ca terenul este ocupat de constructie. Caracterul perpetuu tine, insa, de natura dreptului de superficie, nu insa de esenta lui. De exemplu, imprejurarea ca el poate sa priveasca si plantatii nu trebuie sa duca la o alta concluzie, pentru ca acestea pot fi regenerate sau inlocuite, esential ramane atributul folosintei terenului de catre superficiar. 
Totusi, atunci cand dreptul de superficie se constituie prin act juridic, el poate fi constituit si pe o durata determinata: 
- este un drept imprescriptibil ce deriva din perpetuitatea sa, extinctiv, astfel ca actiunea ii revendicare poate fi introdusa oricand pana la stingerea insasi a dreptului de superficie; 
- este un drept alienabil, se transmite prin succesiune si poate fi obiect al unui contract de locatiune ; 
- nu inceteaza prin iesire din indiviziune, pentru ca dreptul superficiarului si cel al proprietarul terenului nu sunt in indiviziune, adica intre cei doi titulari nu exista o stare de coproprietate3.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de superficie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Baies S., Baiesu A., s.a. " Drept civil. Drepturi reale. Teoria generala a obligatiilor" Chisinau: Cartier, 2005 -516 p.
2. Ciutacu Florin, ,,Dreptul de proprietate si alte drepturi reale", Bucuresti: Lumina Lex 2001. - 240 p. 
3. Cojocari Eugenia,Cusmir Marcel, s.a."Drept civil, Drepturi reale" (note de curs) Chisinau: Institutul Nistrean de economie si drept din Moldova,2003 - 166 p.
4. Dogaru Ion, Drept civil.Idea curgerii timpului si consecintele ei juridice, Bucuresti: ALL BECK, 2002 - 1120 p.
5. Volcinschi Victor, Superficia. ,,Ghidul judecatorului in materie civila si comerciala al Republicii Moldova", Chisinau:Cartier, 2004. - 453 p.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!