Dreptul de Suita

Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC
Conform afirmatiilor unor autori , dreptul de suita s-a nascut in Franta, tara care l-a consacrat, prima, printr-o lege din 1920. Initiatorul legii franceze din 1920, deputatul Andre Hesse datoreaza initiativa sa unei intamplari reale. Asistand la vanzarea publica a unei picturi de Forain, in momentul in care opera a fost adjudecata pentru suma de 100.000 de franci, copilul in zdrente al pictorului a soptit catre o fetita, aflata in aceeasi stare ca si el: ,,un tableau de papa". Astfel de intamplari erau obisnuite in epoca: doctrina citand un alt exemplu celebru: fiul lui Millet, a carui celebra pictura l'Angelus a fost vanduta de autor cu 1.200 de franci si revanduta ulterior pentru suma de 1 milion de franci, supravietuia vanzand flori in holurile teatrelor, in ciuda protestelor pe care Legea din 1920 le-a generat din partea negustorilor de tablouri, care-si vedeau micsorate profiturile din comertul cu opere de arta plastica, legea franceza a dreptului de autor din 1957 nu numai ca nu a abrogat legea din 1920, ci a si intarit acest drept, iar exemplul Frantei a fost urmat de numeroase alte state si a sfarsit prin a se generaliza, mai ales dupa ce dreptul a fost consacrat si in textul Conventiei de la Berna (art. 14 tert). In fosta Germanie Federala, numai in anul 1987 au fost colectati si varsati in beneficiul artistilor plastici, cu titlu de drept de suita, suma de 200 de milioane de marci.
Urmatoarele state care au recunoscut dreptul de suita au fost Italia, Belgia, Portugalia si Austria .
CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND DREPTUL DE SUITA
1) REGLEMENTARE PE PLAN INTERN SI EXTERN:
Pe plan intern, dreptul de suita este reglementat de art. 21-23 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si legile conexe; iar pe plan extern dreptul de suita face obiectul reglementarii prin Directiva nr. 2001/84/CE a Parlamentului European.
2) CONCEPTUL DREPTULUI DE SUITA:
In sens larg,cu privire la bunuri, dreptul de suita este atributul unui drept real care consta in dreptul pe care il are creditorulnde a urmari bunul in mainile oricui s-ar afla . Conform opiniei lui Theodor Bodoasca ,"dreptul de suita reprezinta posibilitatea conferita de lege autorului de a cunoaste locul in care se afla opera sa si de a incasa o cota din pretul de vanzare obtinut la orice act de revanzare a acesteia, ulterior primei instrainati a ei de catre autor".
O alta definire a dreptului de suita este data de Directiva nr. 2001/84/CE care prezinta dreptul de suita ca "dreptul netransferabil si inalienabil al autorului unei opere originale de arta plastica sau grafica de a obtine un beneficiu economic din vanzarile succesive ale operei in cauza" .
Tot aceeasi directiva precizeaza ca dreptul de suita este un drept cu caracter frugifer care da autorului/artistului posibilitatea sa perceapa o remuneratie pentru instrainarile succesive ale operei. Obiectul dreptului de suita este opera materiala, si anume suportul in care este incorporata opera protejata.
3) OBIECTUL DREPTULUI DE SUITA:
Conventia de la Berna - dreptul de suita are in vedere ,,operele de arta originale si manuscrisele originale ale scriitorilor si compozitorilor".
Directiva nr. 2001/84/CE - "dreptul de suita nu se intinde asupra manuscriselor originale ale scriitorilor si compozitorilor si instituie obligativitatea acestuia".
Legislatia interna - "operele fotografice si operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Suita.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!