Dreptul de retentie in operatiunile de intermediere in afaceri

Extras din referat Cum descarc?

Intermedierea in cadrul activitatilor comerciale reprezinta o suma de operatiuni complexe. Acestea includ in continutul lor o multitudine de raporturi juridice ce se incheie intre parteneri contractuali cu denumiri si calitati diferite, ce se desfasoara in plan intern dar si international. Asadar, intermedierea poate fi definita ca fiind acea activitate pe care o persoana ce poarta numele de intermediar, o presteaza pe seama unei alte persoane (principalul), fie in numele principalului (in cadrul unui raport juridic de mandat cu reprezentare), sau in numele si pe seama ei insasi dar in realizarea unui interes comun cu principalul, activitate in care intermediarul este prepusul partilor intermediate sau independent fata de acesta, dupa caz, si care consta numai in negocierea sau negocierea si incheierea de acte juridice.
Dreptul de retentie presupune acel drept pe care poate sa-l detina o persoana in cazul prevazut de lege, atat timp cat creditorul bunului respectiv, nu-l despagubeste pentru cheltuielile necesare si utile pe care le-a facut pentru acel bun si pentru prejudiciile pe care le-a cauzat.
Persoana care exercita dreptul de retentie are dreptul de a detine bunul atat timp cat creditorul bunului respectiv nu-l despagubeste privind toate cheltuielile pe care le-a efectuat asupra bunului dat.
Dreptul de retentie nu poate fi exercitat in cazul in care posesiunea bunului provine dintr-o fapta ilicita, abuziva, ilegala ori daca bunul este insesizabil. Dreptul de retentie nu poate fi invocat de catre posesorul de rea-credinta, in afara cazurilor prevazute de lege. Dreptul de retentie se exercita in urmatoarele cazuri: vanzare-cumparare, depozitarea unui bun etc.
Transferul dreptului de proprietate se realizeaza in mod normal din momentul realizarii acordului de vointa. Predarea este independenta de transferul proprietatii si i se recunoaste vanzatorului dreptul de retentie asupra lucrului vandut, in caz de faliment sau de insolvabilitate a cumparatorului.
Cand vine vorba de natura juridica, dreptul de retentie poate fi considerat un drept real, deoarece el este opozabil dar se mai poate considera si personal, deoarece detinatorul adica persoana care a efectuat anumite imbunatatiri asupra bunului creditorului, nu are drept de urmarire si de preferinta asupra acestuia. Asta inseamna ca el nu are posibilitatea sa vanda bunul respectiv, pentru a-si recupera toate cheltuielile. Avand in vedere cele mentionate se poate spune totusi aa dreptul de retentie este un drept real imperfect, deoarece este opozabil tuturor, insa nu exista posibilitatea urmaririi si executarii dreptului de preferinta asupra bunului.
Dreptul de preferinta ii ofera detinatorului o simpla detentiune asupra bunului. El trebuie sa conserve bunul cu seriozitatea unui bun proprietar. El are posibilitatea de a percepe fructele, fiind obligat sa le impute asupra creantei sale, fiind o forma de compensare a tuturor cheltuielilor. Persoana care exercita dreptul de retentie asupra unui bun nu poate dobandi bunul respectiv prin uzucapiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de retentie in operatiunile de intermediere in afaceri.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Suportul de curs Drept Comercial IFR, Conf. Univ. Dr. Sorana Popa


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!