Dreptul de proprietate privata in dreptul roman fata de dreptul contemporan

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Proprietatea in dreptul roman ...pag. 2
Capitolul 2. Proprietatea in dreptul contemporan ...pag. 3
Capitolul 3. Formele proprietatii private romane pag. 4
3.1. Proprietatea quiritara ... ..pag. 4
3.2. Proprietatea pretoriana .. pag. 5
3.3. Proprietatea provinciala .pag. 5
3.4. Proprietatea peregrina ...pag. 6
Capitolul 4. Formele de proprietate privata in dreptul contemporan .. ..pag. 7
4.1. Proprietatea rezolubila ...pag. 7
4.2. Proprietatea comuna ...pag. 8
4.3. Proprietatea comuna pe cote-parti pag. 8
4.4. Coproprietatea pe cote-parti fortata si perpetua ...pag. 9
4.5. Dreptul de proprietate comuna in devalmasie..pag. 9
Bibliografie pag. 11


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Proprietatea in dreptul roman
In dreptul roman proprietatea desemna dreptul care apartinea unei persoane de a se folosi de un lucru (utendi), de a-i culege fructele (fruendi) si de a dispune de acel lucru (abutendi) in limitele legii. Dreptul de proprietate era denumit de romani dominium ex jure Quiritium si era alcatuit din trei drepturi: jus utendi, jus fruendi si jus abutendi.
Proprietatea in dreptul roman a cunoscut un proces de evolutie istorica in decursul caruia trasaturile sale caracteristice s-au cristalizat cu claritate. Initial, in societatea romana, prima forma de proprietate cunoscuta a fost proprietatea colectiva sau obsteasca. Acest tip de proprietate era caracteristic primei forme de organizare sociala a Romei - organizarea gentilica, bazata pe rudenia de sange si in cadrul careia proprietatea apartinea gintii, adica tuturor membrilor acesteia care aveau un ascendent comun si erau legati printr-o legatura de rudenie de sange. Reminiscente ale acestei prime forme de proprietate s-au pastrat o perioada relativ lunga de timp, concludent in acest sens fiind faptul ca si dupa reforma administrativa a Romei efectuata de Servius Tullius si care practic a finalizat procesul de descompunere a organizarii gentilice, unele triburi urbane create de acesta (cartiere) vor continua sa poarte denumirea unor foste ginti, dovedind astfel existenta anterioara in acele locuri a unor suprafete de teren care se aflasera in proprietatea obsteasca a gintilor respective.
Urmatoarea etapa in procesul de evolutie a proprietatii in dreptul roman a constituit-o aparitia proprietatii familiale. Aceasta a fost initial desemnata prin denumirea heredium - mostenire, deoarece multa vreme lucrurile care formau obiectul acestui tip de proprietate puteau doar sa fie lasate mostenire si nu puteau sa fie alienate. Acest tip de proprietate, pe langa caracterul sau inalienabil pe care 1-a pastrat o perioada destul de lunga de timp, se mai caracteriza si prin faptul ca in general avea o sfera de cuprindere cantitativa (asupra lucrurilor) destul de redusa.
Odata cu formarea statului roman apar noi tipuri de proprietate si anume proprietatea statului si proprietatea privata. Proprietatea statului a avut initial in componenta sa ager publicus - pamanturile dobandite de la dusmani in urma razboaielor de cucerire. Avand ca punct de plecare chiar aceasta proprietate a statului, cu timpul, s-a constituit si o proprietate privata, de regula imobiliara. Aparitia acesteia s-a realizat in conditiile existentei unor mari discrepante in viata sociala datorate repartitiei complet inechitabile a suprafetelor de teren care alcatuiau ager publicus, initial acordate in folosinta unui numar relativ redus de persoane apartinand clasei dominante (patricienilor) si ulterior, prin efectul unor legi, acesti acaparatori au fost recunoscuti ca proprietari ai respectivelor suprafete de pamant. Generalizarea conceptului de proprietate privata sa facut sub forma proprietatii mobiliare deoarece, conform tribunului poporului Marcius Philippus , "in anul 104 i.Hr., la Roma proprietatea imobiliara apartinea unui numar de cel mult 2000 de familii". Aceasta proprietate privata mobiliara a fost initial desemnata prin cel mai vechi termen utilizat de romani pentru a denumi patrimoniul - familia pecuniaque. Aceasta denumire are ca sfera de cuprindere lucrurile mobile si mai exact lucrurile mobile desemnate prin termenii familia - sclavii aflati in proprietatea unui cetatean roman si pecunia - vitele care apartineau acestuia.
Ulterior, mai ales dupa reformele lui Servius Tullius , proprietatea privata va capata o consacrare definitiva si o generalizare a sferei sale de intindere asupra lucrurilor. Importanta capatata de proprietatea privata, odata cu dezvoltarea si diversificarea relatiilor sclavagiste de productie, i-a facut pe unii cercetatori sa afirme ca dreptul roman era un sistem de drept bazat pe principiul proprietatii private.
Capitolul 2. Proprietatea in dreptul contemporan
In dreptul contemporan romanesc dreptul de proprietate este, conform Codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege. In functie de titular si caracteristici, proprietatea poate fi privata sau publica.
Dreptul de proprietate privata este definit ca dreptul real principal care confera titularului sau atributele de posesie, folosinta si dispozitie (jus possidendi, jus utendi, jus fruendi, jus abutendi) asupra bunului apropriat in forma privata, atribute care pot fi exercitate in mod absolut, exclusiv si perpetuu, cu respectarea limitelor materiale si a limitelor juridice. Poate fi titular al dreptului de proprietate privata atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica, inclusiv statul. In cazul in care insa statul detine bunuri cu titluri de proprietate privata, acestea sunt supuse aceluiasi regim juridic ca bunurile aflate in proprietatea oricarei alte persoane.
Posesia (jus possidendi) este dreptul de a stapani bunul. In acest sens este un element de drept, iar nu unul de fapt (care rezulta din stapanirea concreta a bunului). Folosinta (jus utendi si jus fruendi) cuprinde atat utilizarea bunului, cat si culegerea fructelor acestuia. Dispozitia (jus abutendi), are doua elemente: dispozitia materiala asupra bunului (in cazul bunurilor corporale (care exprima posibilitatea de a modifica forma lucrului, a transforma, distruge sau consuma substanta acestuia) si dispozitia juridica (ce exprima posibilitatea instrainarii in tot sau in parte a dreptului de proprietate).
Dreptul de proprietate privata este un drept absolut, exclusiv si perpetuu. Dreptul de proprietate este un drept absolut pentru ca titularul sau are libertatea oricarei actiuni sau inactiuni in legatura cu bunul sau. Caracterul exclusiv cuprinde doua idei: monopolul titularului dreptului de proprietate asupra bunului sau si excluderea tertilor, inclusiv a autoritatilor publice, de la exercitarea prerogativelor proprietatii. In fine, dreptul de proprietate este perpetuu, in sensul ca el dureaza atata vreme cat exista si bunul care face obiectul dreptului; in plus, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz si nu poate fi pierdut prin interventia prescriptiei extinctive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de proprietate privata in dreptul roman fata de dreptul contemporan.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

M. Vararu: Dreptul administrativ, Ed. Socec, 1928, p. 443-444; C.. Hamangiu, I. Rosetti-Balanescu, Al. Baicoianu: Tratat de drept civil, vol. I, Ed. Nationala Ciornei, 1928, p. 917
D. Lupulescu: Drept civil. Drepturi reale principale, Ed. Lumina Lex, 1997, p. 47; C. Barsan, M. Gaita, M Pivniceru: Drept civil. Drepturi reale, I.E., Bucuresti, p. 61; I.P. Romosan: op.cit. 109.
D. Lupulescu, Dreptul de proprietate comuna pe cote-parti si aplicatiile sale practice, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1973, p. 192-193.
A. Pirvu, Curs de drept roman, Editura Universitatii din Pitesti, 2018
https://ro.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!