Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I
Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.
Sectiunea II. Definitia dreptului de proprietate privata asupra pamintului.
Sectiunea III. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate.
Capitolul II
Sectiunea I. Subiectii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.
? 1. Persoanele fizice.


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Republica Moldova este o tara agrara si pamintul constituie o bogatie nationala a statului, o avutie a poporului nostru.Tocmai de eceea pentru noi prezinta o deosebita importanta reglementarea juridica a regimului proprietatii, de posesiune si beneficiere judiciara.
Reforma funciara isi are inceputul la 25 decembrie 1991, cind a fost adoptat noul Cod Funciar. Aceasta reforma are la baza recunoasterea, legiferarea si inplementarea proprietatii private asupra pamintului, precum si introducerea unor noi forme organizatorico-juridice de producere in agricultura.
E de mentionat ca aceasta realitate a atras dupa sine necesitatea inoirii legislatiei in ansamblu si crearea conditiilor adecvate pentru aplicarea corecta a normelor de drept funciar.
In scopul constientizarii noilor relatii funciare, a Legii in ansamblu, se simte necesitatea unei studieri aprofundate. Un rol deosebit il are practica aplicarii normelor Codului Funciar de catre instantele judecatoresti, prin hotaririle carora se reflecta nivelul respectarii drepturilor detinatorilor de terenuri.
Este bine cunoscut faptul ca dupa stabilirea puterii sovietice pe teritoriul Moldovei tot pamintul a fost nationalizat si declarat proprietate a statului. Tuturor cetatenilor li s-au suprimat drepturile de proprietate privata asupra pamintului. Aceasta a dus la disparitia la agricultori a simtului de stapin asupra pamintului si la dezvoltarea procesului de stagnare in productia agroindustriala. S-a facut o mare irosire de pamint arabil, fertilitatea lui s-a redus, mari suprafete sunt supuse iroziei, poluarii, degradarii. In procesul de folosinta a pamintului s-a stabilit o situatie aproape catastrofala. In aceste conditii a devenit extrem de necesar elaborarea unui nou Cod Funciar si legiferarea proprietatii private cu sublinierea a adevaratilor proprietari-persoanele fizice.
Lucrarea am format-o din doua mari capitole. In primul capitol am considerat de cuviinta sa descriu notiunea de proprietate privata, definitia si caracterele juridice ale acesteea.
Prezinta un deosebit interes definitia dreptului de proprietate, deoarece de-a lungul istoriei problema definitiei dreptului de proprietate privata a fost si este una dintre cele mai vulnerabile, aceasta pentru ca proprietatea intotdeauna a fost piatra unghiulara a relatiilor sociale. Cunoasterea caracterelor juridice ale dreptului de proprietate va inlesni cititorului cunoasterea drepturilor si obligatiilor sale.
Am socotit de cuviinta sa remarc importanta persoaneii fizice ca principal detinator al proprietatii funciare in tara noastra. Subliniind importanta persoanei fizice am evidentiat ca ea nu este unicul detinator al proprietatii private. Mai sunt si altii ca de exemplu: persoana juridica, statul si unitatile adminestrativ-teritoriale.
Importanta temei alese este evidenta, deoarice detinatorii de drepturi funciare au fast, sunt si vor fi, de aceea am si hotarit sa scriu despre proprietatea privata.
Obiectivul major propus in lucrarea data e acela de a evidentia importanta proprietatii private in societate. Un alt obiectiv consta in descrierea persoanei fizice ca cel mai important subiect ce poate detine o proprietate privata. Folosirea surselor a unor autori de vaza ca:M. Cotorobai, P.Zamfir, V. Ursu, F. Scrieciu imi permit sa constat ca lucrarea prezenta este una cu un continut bogat si destul de explicit, de aceea merita sa fie citita.
Capitolul I 
Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.
Reformele economice in scopul trecerii la economia de piata sunt sortite pieirii fara schimbarea radicala a raporturilor de proprietate asupra resurselor naturale, si in primul rind asupra pamintului. Insa extinderea sferei dreptului de proprietate privata asupra resurselor naturale necesita o analiza profunda a eventualelor consecinte nagative de ordin economic, ecologic si social.
Necesitatea obiectiva de solutionare a poblemii privind asigurarea balantei de interese ale societatii si ale proprietarului perticular este generata de proclamarea dreptului de proprietate privata asupra unor resurse naturale(inclusiv asupra pamintului), precum si de specificul reglementarii raporturilor din domeniul protectiei mediului inconjurator si utilizarii resurselor naturale.
La momentul actual statutul constitutional al cetateanului in domeniul raporturilor funciare a fost completat cu dreptul de a avea in proprietate privata terenuri agricole.
Fenomenul reformelor funciare si agrare a existat intotdeauna: in antichitate si-n zilele noastre.In constiinta popoarelor predominau ideile bazate pe conceptia dreptului individual,insasi drepturile individuale,din momentul aparitiei lor devin inegale.O astfel de inegalitate in domeniul raporturilor funciare poate atinge proportii mari.Despre acest lucru scria Solon, care concepea centralizarea proprietatii funciare in miinle castei dominante,formarea proprietatii latifundiare ale oligarhiei drept cea mai serioasa maladie care a afectat vechea civilizatie a Greciei si care ameninta statele actuale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!