Dreptul de Proprietate

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Termenul de "proprietate" si cel de "drept de proprietate" sunt sinonime. In acest sens, poate fi mentionata Constitutia tarii care in art.4 si 135 foloseste denumirea de proprietate, cat si cea de drept de proprietate. De asemenea, poate fi mentionat in acelasi sens titlul II al Codului civil.
Dispozitiile legale folosesc termenul de proprietate in sensuri deosebite. De asemenea, autorii si chiar vorbirea curenta se refera la aceste sensuri diferite. Astfel (G. N. Lutescu, op.cit., p.237), termenul de proprietate poate fi inteles in sens larg, si anume ca se aplica tuturor drepturilor, de exemplu, proprietatea imobiliara si proprietatea mobiliara, proprietatea unui uzufruct, proprietatea unei creante si proprietatea intelectuala sau proprietatea incorporala. In acest sens, a fi proprietar inseamna a detine ceva in mod exclusiv si a-i da destinatia dorita, de a-l folosi dupa destinatia sa ori dupa interesul propriu avut. In acest sens, termenul de proprietate nu este folosit, in majoritatea cazurilor, cu semnificatia sa proprie, adica de drept real exclusiv, absolut si perpetuu.
Termenul de proprietate are si un inteles restrans, propriu, si anume, proprietatea corporala, adica purtand asupra bunurilor corporale, mobile si imobile, deci proprietatea ca drept real exclusiv, absolut si perpetuu. In acest sens, proprietatea este folosita de art.41 si 135 din Constitutie ori de Codul civil in titlul II intitulat "Despre proprietate".
In sfarsit, termenul de proprietate poate fi inteles n sens de obiect al dreptului de proprietate, desemnand bunul asupra caruia poarta dreptul de proprietate. In acest sens art.582 C.civ. se refera la acela a carui proprietate este pe marginea unei ape curgatoare, art.589 C.civ. care se refera la privirea asupra proprietatii vecinului, art. 614 C.civ. care se refera la linia de despartire acelor doua proprietati ori art. 620 C.civ. care se refera la faptul proprietarilor de a stabili pe proprietatile lor in folosul lor o servitute.
Modurile de dobandire a proprietatii sunt acele mijloace juridice prin care se dobandeste dreptul de proprietate.
CAPITOLUL I
I.1. NOTIUNI GENERALE
Sintagma "moduri de dobandire a dreptului de proprietate" desemneaza totalitatea mijloacelor reglementate de lege-acte juridice si fapte juridice-prin care se poate dobandii dreptul de proprietate indiferent de forma sub care se prezinta. De asemenea, unele dintre aceste mijloace juridice sunt, in acelasi timp, si moduri de dobandire a celorlalte drepturi reale, derivate din dreptul de proprietate, adica a dezmembramintelor proprietatii cum sunt: uzufructul, uzul, abitatia, servitutea si superficia.
I.2. Reglementarea dreptului de proprietate in legislatia actuala
Art.644-645 din Codul civil prevad ca dreptul de proprietate se poate dobandii prin urmatoarele moduri generale: succesiune, legate, conventie sau contract, traditiune, accesiune sau incorporatiune, prescriptie achizitiva sau uzucapiune, lege si ocupatiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Proprietate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!