Dreptul de a nu fi Supus Torturii

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul oricarei persoane de a nu fi supusa torturii, tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante este un drept inerent fiintei umane care decurge din dreptul la viata, libertate si siguranta. Drepturile protejate de art. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului sunt in mod direct legate de integritatea persoanei si de demnitatea umana a individului, fiind una dintre valorile fundamentale ale societatilor democratice.De asemenea, interdictia de a fi supus torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante se refera la un drept de o importanta deosebita, un drept intangibil, un atribut inalienabil al persoanei umane, ce nu poate suferi nicio restrangere sau derogare. In acelasi timp insa, criteriile ce permit a determina daca un stat a incalcat acest drept prezinta un inalt grad de subiectivitate.
Curtea Europeana a definit pentru prima data tratamentele inumane ca fiind acele acte prin care se provoaca victimei leziuni sau vii suferinte fizice si morale, susceptibile de a-i produce puternice tulburari psihice. Aceste acte, fiind savarsite cu intentia de a cauza suferinte intense victimei. Iar in ceea ce priveste tratamentul sau pedeapsa degradanta acestea se caracterizeaza prin umilirea in mod grav a unui individ in fata altora, determinarea acestuia de a actiona importiva vointei ori a constiintei sale, acel rau tratament de natura sa produca victimei sentimente de teama, de ingrijorare in stare sa o injoseasca si sa-i infranga eventual rezistenta sa fizica ori morala. Astfel, ofensele si in special masurile cu caracter rasist, precum si discriminarile pot fi considerate ca fiind tratamente degradante. In acest ultim caz, Comisia a admis ca, ,,facand abstractie de art. 14,, , un tratament discriminatoriu bazat pe motive rasiale poate intra sub incidenta art. 3, insa aceasta situatie da nastere unor importante ezitari. In cauza Stoica c. Romaniei,Curtea s-a pronuntat asupra incalcarii art. 3 in ambele sale dimensiuni, inumane si degradante provocate de fortele de politie, intr-un context ce a indicat atitudinea rasista a acestora.
Curtea Europeana a intervenit pentru a clarifica notiunile de tortura si tratamente inumane sau degradante , aratand ca intre ele nu exista o deosebire de natura, ci de intensitate neexistand o separare clara intre aceste diverse comportamente. Practic, orice tortura constituie in acelasi timp si un tratament inuman si degradant si orice tratament inuman este necesar si degradant.
Ceea ce deosebeste tortura de tratamentele inumane sau degradante propriu-zise este tocmai intensitatea durerii pe care ea o provoaca, a suferintelor produse vicitimei, in primul rand; in al doilea rand tortura presupune intentia celui care, detinator al autoritatii publice, produce o suferinta deosebita vicitimei care actioneaza direct sau prin intermediul altei persoane, care la randu-i, produce suferinte cu stirea sau chiar la instigarea acestuia si de asemenea caracterul repetitiv al faptelor. 
La fel ca si dreptul la viata, interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante ce figureaza in numeroase instrumente internationale se bucura de anumite garantii, atat de ordin substantial cat si procedural. Atat in cazul Conventiei europene cat si a celei interamericane, coroborarea mai multor articole da nastere anumitor obligatii in sarcina statelor. Principala obligatie ce revine statelor este de a se abtine de la provocarea torturii sau tratamentelor inumane sau degradante. De prevenire a astfel de tratamente, de ancheta, de condamnare a celor responsabili, de despagubire a vicitimelor si de acordare de tratament medical. Toate statele parti trebuie sa incrimineze din punct de vedere penal, actele ce constituie tratamente interzise. De asemenea autoritatile trebuie sa ia masuri pentru a se asigura o ancheta impartiala. Orice persoana supusa unor astfel de tratamente trebuie sa aiba posibilitatea sa depuna o plangere in fata autoritatilor competente si sa i se asigure dreptul de a fi despagubita in mod echitabil si adecvat. Art. 3 din Conventie impune statului sa se asigure ca toti prizonieri sunt detinuti in respectul demnitatii umane: modalitatile de executare a masurii nu trebuie sa supuna persoana respectiva unor chinuri sau unei incercari a carei intensitate depaseste nivelul inevitabil de suferinta inerent detentiei. Detentia nu poate avea ca scop sau efect umilirea detinutului si injosirea personalitatii sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de a nu fi Supus Torturii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!