Dreptul Comunicării

Cuprins referat Cum descarc?

Temei legal 1
Studiu de caz 5
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Drepturile si obligatiile agentului media
Libertatea presei si limitele ei
Temei legal
Agentul media/ziaristul asigura o comunicare clara si rapida intre subiectii dreptului comunicarii sociale, acesta avand o serie de drepturi si libertati. Totodata insa, libertatea presei si dreptul la viata privata nu sunt absolute, aici intervenind limitele presei, care potrivit Constitutiei vizeaza orice mijloc de comunicare in masa si reprezinta domeniul propice pentru manifestarea libertatii de exprimare si pentru promovarea intereselor generale ale societatii.
Articolul 30, prevazut in jurisprudenta Curtii Constitutionale, face referire la libertatea de exprimare si subliniaza importanta libertatii presei intr-o societate care proclama suveranitatea poporului. ,,Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile". 
In ceea ce priveste reglementarile internationale, instanta de la Strasbourg prevede in art. 10, alin.1 ca societate democratica are drept liber de exprimare, iar in alin. 2 al aceluiasi articol sunt prevazute exceptiile de la aceasta regula, unde se precizeaza ca libertatea de exprimare trebuie sa fie interpretata riguros. Organizatia americana ,,World Press Freedom Committee" a prevenit printr-un raport denumit ,,Un rezultat viciat" ca libertatea presei este limitata de C.E.D.O., in sectiunea a doua a art. 10 existand multe restrictii, ceea ce face ca libertatea presei sa fie restransa de guverne. Potrivit CEDO, ,,libertatea de exprimare nu le da ziarelor dreptul absolut de a actiona iresponsabil si de a face acuzatii lipsite de baze factuale". 
In Franta, Consiliul Constitutional a declarat ca garantiile principale ale celorlalte drepturi si libertati sunt constituite de libertatea de exprimare si libertatea presei. 
Potrivit Curtii Constitutionale a Spaniei, aceste libertati intrunite cu demnitatea persoanei si drepturile sale inviolabile, alcatuiesc fundamentul tuturor celorlalte drepturi si libertati esentiale. Cu toate acestea, libertatea presei implica si anumite aspecte nefavorabile care pot dauna actorilor sociali. Fenomenul paparazzi, invadeaza viata particulara a persoanelor cu functii publice, acestea putand fi lezate. De asemenea subiectele tabu reflectate de scandaluri si barfe devasteaza reputatii si capteaza atentia si curiozitatea publicurilor implicate, intr-un mod negativ. 
In Italia, Legea nr. 675 din 1996 -Codul deontologic, cere jurnalistilor- interesati sa difuzeze informatii, sa asigure ca viata privata a celuilalt nu va fi afectata. Ei trebuie sa foloseasca autocenzura, in calitate de informatori profesionisti.
Potrivit Rezolutiei 1003 din 1993, art. 23 prevede faptul ca, odata redactate anumite informatii sau opinii trebuie sa se aiba in vedere respectarea viatii private a persoanelor, chiar si in cazul in care acestea detin functii publice, exceptie facand cazurile ce influenteaza viata publica. Conform art. 23 din jurisprudenta Comisiei Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului este important sa fie egalitate intre dreptul la respectarea vietii private si libertatea de exprimare.
Art. 4, din codul de practica pentru reclamatii impotriva presei, adoptat de Comisia britanica, contine reglementariale vietii private. Astfel, ,,oricine are dreptul sa i se respecte viata privata si de familie, casa, sanatatea si corespondenta. O publicatie este obligata sa justifice intruziunile in viata privata a oricarui individ, fara acceptul acestuia".


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Comunicarii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!