Dreptate si Egalitate

Extras din referat Cum descarc?

Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si de toate libertatile proclamate in prezenta Declaratie, fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, de rasa, de culoare, de sex, de limba, de religie, de opinie politica sau de orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, de avere, nastere sau decurgind din orice alta situatie. Dreptatea este o notiune care presupune respectarea de catre autoritati, dar si de catre cetateni a normelor juridice si morale, bazate pe principiile constitutionale si respectarea drepturilor cetatenesti.
Cele mai intilnite forme ale dreptatii sunt: dreptatea distributiva, dreptatea colectiva, dreptatea procedurala.
Dreptatea distributiva presupune impartirea corecta a avantajelor (bunuri, recompense) cit si a obligatiilor (pedepse, plata taxelor) si tot odata presupune accesul fiecaruia la resurse, pozitii sociale, functii publice in stat, educatie s. a. Criteriile de identificare sunt: competentele sau calitatile personale.
Omul este inzestrat nativ cu capacitati si aptitudini remarcabile, care daca sunt valorifi- cate aduc mari satisfactii si asigura un statut social adecvat. Este corect ca individul inzestrat nativ cu calitati deosebite, care munceste mai mult si mai bine, sa fie recompensat de catre societate cu o cantitate mai mare de bunuri. Acest principiu intimpina dificultati in punerea in aplicare, deoarece oamenii difera din punct de vedere nativ, cit si dupa mediul in care traieste si de posibilitatile oferite de familie sau de comunitetea in care traiesc.
Dreptatea corectiva presupune repararea unei nedreptati, a unei greseli prin incalcarea unor drepturi, avind ca scop restabilarea echilibrului, afectat, prin executarea unor masuri reparatorii. Astfel, statul democrat a luat masuri de remediere si reparare a unor nedreptati comise in regimul comunist asupra urmatoarelor categorii de oameni: detinutii politici cei deportati in Baragan taranii deposedati de pamint proprietarii caselor nationalizate.
Dreptatea procedurala se refera la modalitati concrete de elaborare a unor decizii prin care se realizeaza dreptatea justitiara. Fapta ilicita (infractiunea) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie savirsita cu vinovatie sa prezinte pericol social sa fie prevazuta si pedepsita de legea penala.
3. Egalitate si dreptate In tarile comuniste s-a sustinut ideea ca o societate este dreapta daca se realizeaza egalitate deplina intre cetateni, in sensul repartitiei bunurilor dupa nevoi si, prin urmare, al unui rezultat egal al distributiei. In aceste tari, printre care si Rominia, a avut loc de-a lungul mai multor decenii o distrugere sistematica a proprietatii private, care a antrenat adincirea crizei economice in cadrul lor, fara a rezolva insa problema inegalitatii dintre oameni.
Prabusirea comunismului in E Europei in 1989 a permis conturarea unui nou context social si politic, avind un rol deosebit de stimulativ in dezvoltarea economiei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptate si Egalitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!