Drept si Justitie

Cuprins referat Cum descarc?

1.Fundamente ale dreptului.pag. 1 
2.Justitia ca valoare originara a dreptului.pag. 2 
3.Justitia si/sau Drept.pag. 2-3
4.Consonante si disonante: Just, Drept, Echitabil.pag. 3-4
5.Concluzie.pag. 5
6.Bibliografie.pag. 6


Extras din referat Cum descarc?

Drept si justitie
1.Fundamente ale dreptului
Fundatiile dreptului sunt incerte.In incercarea de a le da certitudine si claritatea care lipsesc, s-a incercat sa se treaca peste aspectele substantiale, ca sa se insiste asupra formei.
Dreptul, formarea sa, punerea in aplicare, rationamentele sale, motivattiile si deciziile care il compun nu pot fi considerate independent de orice preocupare de justitie si legimitate.
Cicero dorea ,,ca dreptul sa fie redus la stiinta"(reducere jus in artem, adica in corpuri de cunoastere ordonate sistematic).
Prezentarea dreptului sub forma de reguli, este poate in primul rand o comoditate de expunere, o reteta de pedagogie.
Chiar si pentru ca este o parte componenta a dreptului insusi, regula nu scapa multiplicitati sensurilor rezultate din functiile diverse care ii sunt atribuite.In primul rand,
Regula poate avea un sens de politie.Impunandu-se ca o instructie particular imperioasa si determinata,ea pare sa ridice obstacole in fata oricarui rationament si sa postuleze o selectie a comportamentelor acceptabile sau inadmisibile, a contractelor valabile si a contractelor nule, menite sa fie eliminate.Sensul pedagogic al reguli nu intarzie sa apara. Este vorba sa spunem subiectilor de drept, indiferent cat de puternice ar fi motivatiile lor morale, economice sau de alt gen, ca trebuie sa respecte contractele pe care le-au incheiat.Poate fi considerata ca politica juridica semnificatia reguli care face zid in fata ratiunii, in fata ratiuni juridice care au condus la o solutie sau alta spunand ca si credinta este datorata contractului.Juristul se refera la un sens mai dramatic atunci cand incearca sa linisteasca partile contractante, afirmand ca pot conta pe respectul contractantilor. O semnificatie tehnica se adreseaza mai direct judecatorului, ea ii ordona sa urmareasca conventia si sa respecte litera si spiritul legii.Un sens strategic este atribuit regulii pentru a sublinia ca neexecutarea contractului are un pret, un cost social, un cost pentru parti.Semnificatia morala a regulii are importanta in fata celorlalte, condamnand neexecutarea contractului in numele consideratiilor care comanda un comportament determinat.
2.Justitia ca valoare originara a dreptului
Termenul de justitie in afara oricarui context este ambiguu, derutant chiar, numeroase sunt indoielile si neintelegerile cu privire la sensurile sale.Justitia sub un anumit aspect, consta in conformarea la o lege, desi se afirma uneori ca legea trebuie sa fie conforma cu justitie.
Ideea de justitie ,,vine" in contemporaneitate incarcata de sensuri stravechi si de o experienta nu de putine ori dramatica .In fazele vechi ale gandirii, justitia era conceputa drept corespondenta cu ceva prestabil.In lumea orientala si acolo unde domneste o conceptie monoteista si etica a universului, justitia se atribuie inainte de toate divinitatii pentru a exprima proportia infailibila si armonia intrinseca a vointei sale.
Caracterul justitiei ca forma etica in general, isi gaseste cea mai deplina expresie in sistemul filosofic platonic.
Dupa Platon, justitia este proportia intre activitati diferite intr-un tot organic: fiecare dintre acestea poate poseda o virtute a sa particulara dar fiecare ramane totusi subordonata unui principiu, formal, care leaga nu numai activitatile dar si virtutile.
Din punct de vedere practic, conceptul de jutitie e nesigur si variabil si in orice caz are nevoie de precizari pentru aplicarea lui practica, legea avand tocmai misiunea sa-l transforme si sa-l fixeze pe terenul aplicatiunii imediate, beneficiind insa de virtutile directoare ale justitiei ca valoare.
S-a remarcat ca in lungi perioade din viata indivizilor si popoarelor, cele doua notiuni, dreptul si justitia, au aparut reduse la una singura si s-a considerat ca este just tot ceea ce este stabilit.In acest sens, Socrate in ,,Criton" deriva oligatia de a da ascultare legilor (chiar cand acestea sunt dure sau injuste) din legatura naturala si quasicontractuala care uneste pe cetatean de patrie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept si Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!