Drept proprietate intelectuala

Extras din referat Cum descarc?

OBIECTUL DREPTULUI PROPRIETATII INTELECTUALE
Dreptul proprietatii intelectuale desemneaza totalitatea drepturilor legate de protectia creatiei intelectuale, a autorilor de opere ale spiritului si a rezultatelor activitatii de creatie sub formele cele mai variate, precum si protectia celor mai importante semne distinctive ale activitatii de comert.
Dreptul proprietatii intelectuale reprezinta acea ramura de drept al carei obiect il constituie normele juridice care reglementeaza creatiile intelectuale cu caracter literar, artistic sau stiintific, precum si creatiile intelectuale cu aplicabilitate industriala. Disciplina dreptului proprietatii intelectuale este formata din doua subramuri: 
a) subramura dreptului de autor; 
b) subramura dreptului proprietatii industriale. 
Dreptul de autor, ca institutie juridica, cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile referitoare la realizarea si protectia operelor literare, artistice sau stiintifice. 
Obiectul dreptului de autor il constituie operele literare, artistice sau stiintifice, indiferent de forma de exprimare, de destinatia sau de valoarea lor, idee consacrata in sistemul Conventiei de la Berna din 1886. La randul sau, dreptul proprietatii industriale sau dreptul de proprietate industriala, ca institutie juridica, reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile referitoare la creatiile intelectuale aplicabile in industrie si la semnele distinctive ale acestei activitati. 
In literatura de specialitate s-a aratat ca obiectul dreptului de proprietate industriala se imparte in trei categorii: 
Prima categorie, creatiile noi, o reprezinta drepturile realizatorilor de desene si modele, inventiile, modelele de utilitate, protectia noilor soiuri de plante si rase de animale, protectia topografiilor produselor semiconductoare si protectia informatiei confidentiale. 
Cea de a doua categorie, semnele noi, are ca obiect semnele distinctive cum ar fi marcile, indicatiile geografice, firmele si semnele comerciantilor. 
In fine, ultima categorie vizeaza concurenta neloiala. Cele doua domenii ale drepturilor intelectuale, dreptul de autor si dreptul de proprietate industriala, se aseamana prin obiectul protectiei juridice, prin natura drepturilor subiective ale autorilor si prin principiile fundamentale care reglementeaza atat raporturile privitoare la operele literare, stiintifice sau artistice, cat si raporturile privitoare la creatia tehnica. 
Solidaritatea dintre dreptul de autor si dreptul de proprietate industriala se reflecta si in sensibilitatea sporita a acestora, in raport cu alte ramuri de drept, la impactul cuceririlor tehnico-
stiintifice. Asemanarea celor doua categorii de drepturi se remarca si in ceea ce priveste influenta decisiva pe care o exercita anumite elemente asupra evolutiei acestor drepturi. 
Un prim element il reprezinta extinderea caracterului de echipa al activitatii creatoare, opera fiind tot mai frecvent rezultatul colaborarii mai multor autori, determinata de complexitatea crescanda a creatiei. 
Cel de-al doilea element care influenteaza evolutiile celor doua categorii de drepturi intelectuale este folosirea mijloacelor de un inalt nivel tehnic in activitatea creatoare. Desi exista un oarecare decalaj in ceea ce priveste gradul de utilizare a mijloacelor tehnice perfectionate in procesul de creatie in favoarea creatiei tehnice, totusi nici opera stiintifica, literara sau artistica nu este la adapost de influenta tehnicii moderne. De exemplu, utilizarea calculatoarelor in creatia unor piese muzicale a devenit un fapt cotidian. Unitatea celor doua categorii de drepturi intelectuale a condus si la infiintarea in anul 1967, a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), organizatie interguvernamentala al carei scop este, in principal, inregistrarea, promovarea cooperarii in administrarea proprietatii intelectuale si activitati programate cum ar fi: promovarea acceptarii mai largi a tratatelor existente, actualizarea acestor tratate prin revizuiri, incheierea de noi tratate si participarea la activitatile de cooperare pentru dezvoltare. 
NOTIUNI GENERALE PRIVIND PROPRIETATEA INTELECTUALA SI 
PROPRIETATEA INDUSTRIALA 
Notiuni de proprietate intelectuala.
Proprietatea intelectuala include drepturile privitoare la: operele literare, artistice si stiintifice, spectacole si expozitii ale artistilor, fotografilor si televiziunilor, inventii in toate domeniile cercetarilor umane, descoperirile stiintifice, semnele industriale, marcile inregistrate, cele de servici, numele comercial si emblemele, protectia impotriva concurentei neloiale si toate drepturile rezultand dintr-o activitate intelectuala in domeniile industrial, literar sau artistic. 
Proprietatea intelectuala este intangibila chiar daca manifestarea sa exterioara este una vizibila sau exprimata material. Astfel, o pictura este un obiect tangibil, dar obiect al proprietatii intelectuale il reprezinta creativitatea autorului. 
Proprietatea intelectuala este rezultatul unei activitati umane chiar daca in timpul creatiei intervine si un aparat, precum computerul in cazul persoanei care realizeaza un program pentru calculator. 
Titularul dreptului intelectual are capacitatea legal recunoscuta de a autoriza sau interzice accesul anumitor persoane la creatia sa in sens de utilizare, reproducere, etc. 
Separarea dreptului intelectual de obiectul fizic in care creatia intelectuala se regaseste este uneori greu de imaginat si inteles. De exemplu, este posibila fotocopierea unei carti in scop de revanzare sau cresterea unei plante pentru a vinde semintele, atat timp cat aceste obiecte materiale se afla in proprietatea celui care doreste sa faca aceste lucruri? Raspunsul este negativ avand in vedere intangibilitatea dreptului intelectual, care limiteaza ceea ce dreptul de proprietate permite. 
Drepturile intelectuale au o durata limitata sau nelimitata in timp: inventiile, dreptul de autor au o durata limitata, pe cand dreptul moral al unui artist de a opri distrugerea operei sale este nelimitat in timp. 
Dreptul intelectual este ubicuu, aceasta insemnand ca este prezent si incorporat in toate realizarile ulterioare protejate. 
Creatiile ce tin de proprietatea industriala si fac un obiect al protectiei sunt in marea majoritate tot rezultat al creatiei intelectuale. Deosebirea ar rezulta in aceea ca dreptul de autor protejeaza creatiile de forma, iar dreptul de proprietate industriala protejeaza creatiile utilitare, de fond cu aplicatie industriala. 
Dreptul proprietatii industriale a fost definit ca ,,ansamblul de norme juridice care reglementeaza raporturile privitoare la creatiile aplicabile in industrie, precum si la semnele distinctive ale unei asemenea activitati". 
Dreptul subiectiv de proprietate industriala este acea posibilitate recunoscuta de lege titularului acestui drept de a folosi, in mod exclusiv, o creatie intelectuala aplicabila in industrie sau un semn distinctiv al unei asemenea activitati industriale. Practic, dreptul de proprietate industriala consta in dreptul exclusiv de exploatare a obiectului protectiei. Nasterea sa depinde de: desfasurarea unei activitati de creatie intelectuala, respectarea formalitatilor de brevetare sau inregistrare a creatiei la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), creatia sa fie aplicabila in industrie (productie, servicii, comert). 
Printre trasaturile dreptului de proprietate industriala se afla: 
- este limitat in timp si teritorial cu exceptia informatiilor confidentiale;
- este o facultate recunoscuta titularului care uneori creeaza obligatia de exercitare a dreptului, cu sanctiuni in caz contrar (de exemplu decaderea);
- dreptul patrimonial care intra in continutul dreptului de proprietate industriala este transmisibil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept proprietate intelectuala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!