Drept Penal Comparat

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta scena dintr-un tablou din 1856 de Junius Brutus Searns, George Washington (stand in dreapta) se adreseaza Conventiei Constitutiopnale a carei membri au schitzat si au semnat Constitutia Sua pe 17 septembrie, 1787. Constitutia este sursa primara a legislatiei din SUA.
In fiecare zi lucratoare, tribunalele din SUA dau decizii care impreuna afecteaza mii de oameni. Unele afecteaza numai grupuri care au o actiune legala particulara, dar altele adjudeca drepturi, beneficii si principii legale care au un impact << virtual >> asupra tuturor americanilor. Inevitabil, multi americani e posibil sa aprobe niste reguli date pe cand multi altii le dezaproba. Totusi, Toti, accepta legitimitatea acestor decizii, si rolul tribunalelor ca ultim interpret al legii. Nu mai pot exista demonstratii pertinente ale increderii pe care americanii o acorda in puterea legii si increderea lor in sistemul legal al Sua.
Paginile care urmeaza trec in revista acest sistem. Multe discutii explica cum tribunalele US sunt organizate si cum functioneaza. Tribunalele reprezinta centrul sistemului legal, dar ele nu sunt intregul sistem. In fiecare zi, pe tot cuprinsul Americii, tribunalele federale statale si locale,interpreteaza legi, adjudeca dispute sub lege, si uneori chiar doboara legi care violeaza protectia fundamentala pe care Constitutia o garanteaza tuturor americanilor. In acelasi timp milioane de americani negociaza afacerile lor de zi cu zi fara sa se adreseze tribunalelor. Ei, de asemenea se bazeaza pe sistemul legal. Cuplul tanar care cumpara prima lor casa, 2 afaceristi intrand intr-un contract, parintii care fac un testament in favoarea copiilor lor- toate cer anticiparea si realizarea normelor obisnuite pe care regulamentul de lege le prevede si pe care le garanteaza sistemul legal al SUA.
Aceasta introducere cauta sa familiarizeze cititorii cu structura si vocabularul fundamental al dreptului american. Capitolele urmatoare adauga detalii si permit un intelegerea, modului cum a evoluat sistemul legal al sua pt a raspunde nevoilor unei natiuni in crestere si a realitatilor sociale si economoce tot mai complexe 
Sistemul legal federal 
Privire de ansamblu
Sistemul legal american are cateva nivele, posibil, mai multe ca in maj altor natiuni. Un motive este divizarea dintre legea federala si statala. Pentru a intelege asta, este de ajutor sa amintitm ca SUA a fost fondata, nu ca o singura natiune, ci ca o uniune de 13 colonii, fiecare cerand independentza de la Coroana Britanica. Declaratia de Independentza (1776) s-a referit astfel la << oamenii buni ai acestor colonii >> dar deasemenea a spus : aceste colonii unite sunt, si ar trebui sa fie DE DREPT STATE LIBERE SI INDEPENDENTE. Tensiunea dintre un popor si cateva state este o tema de lunga durata in istoria legala a Americii. Cum a fost explicat mai sus, Constitutia Sua (adoptata in 1787, ratificata in 1788) a inceput gradata si uneori aprinsa contestare a trecerii puterii si autoritatii le gale de la state catre guvernul federalte 
Totusi, chiar si in ziua de azi statele detin o autoritate substantiala. Orice student al sistemului legal american trebuie sa inteleaga cum jurisdictia este repartizata intre guvernul federal si state. 
Constitutia a fixat multe limite intre legea statala si cea federala. Deasemenea a impartit puterea federala in legislativa, executiva si judecatoreasca a guvernului, fiecare dintre acestea contribuind distinctiv sistemului legal.
In cadrul acelui sistem, constitutia a schitat felurile de legi pe care congresul le poate vota.
Ca si cum aceasta nu ar fi fost destul de complex, legea Sua este mai mult decat statutele votTatE de Congres. In unele parti, congresul autorizeaza agentiile administrative sa adopte reguli care adauga detalii cerintelor statale. Si intregul sistem depinde de principiile legale traditionale fondate pe legislatia engleza . Desi si Constitutia si statutory law inlocuiesc legislatie engleza, tribunalele continuie sa aplice principiile nescrise ale dreptului comun englezesc sa umple spatiile unde constitutia tace si congresul nu a eliberat legea.
Constitutia statelor unite
Suprematia legii federale
In perioada 1781-1788, o intelegere numita Articolele Confederatiei a guvernat relatiile intre 13 state. S-a stabilit un Congres national slab si fara nici o autoritate asupra statelor.
Articolele nu au facut nici o prevedere pt sistemul judecatoresc federal,daramite pt tribunalul maritim,, desi fiecarui stat i s-a poruncit sa onoreze puterea celorlalte tribunale.
Proiectarea si ratificarea Constitutiei a reflectat un consens in crestere precum ca guvernull federal trebuia sa fie intarit. Sistemul legal a fost unul din zonele in care s-a facut aceasta Cea mai semnificativa a fost clauza suprematiei, fondata in articolul VI: aceasta constitutie, si legile sua care trebuie facute in Executare si toate tratativele facute, sau care trebuie sa fie facute sub autoritatea statelor unite, trebuie sa fie legea suprema a tarii; si prin aceasta,judecatorii din fiecare stat sa fie obligati prin aceasta, si prin urmare orice Luccru din constitutia sau legislatia oricarui stat care sunt contrare 
Acest paragraf a stabilit primul principiu al legii americane :cand constitutia federala decide, nici un stat nu poate sa o contrazica. Ramas neclar a fost cum aceasta prohibitie s-ar putea aplica guvernului federal insusi si rolului sistemelor legale statale individuale in ceea ce nu exista referire expresa in Constitutie. Amendamentele ar oferi un raspuns partial, din punct de vedere chiar mai mult, dar chiar si astazi americanii continua sa se lupte cu demarcarile precise dintre domeniile statale si federale.
Fiecare departament joaca un rol in sistemul legislativ. In timp ce realizatorii constitutiei au cautata sa intareasca guvernul federal ei s-au temut sa-l intareasca prea mult. Un mijloc de a restrange noul regim a fost sa-l imparta intre departamente. Asa cum a explicat james madison in Federalist no 51 uzurparile sunt aparate de o diviziune a guvernului intre departamente separate si distincte. Fiecare dintre << departamentele lui Madison >>, legislativul, executivul si judiciarul au primit o anume influentza asupra sistemului legal. 
Legislativul
,mconstitutia acorda congresului puterea de a vota legi. O propunere/ un articol de lege analizat de congres se numeste bill(proiect de lege ?). dak majoritatea fiecarei camere a Congresului  2/3 i-ar trebui in cazul in care presedintele are drept de veto  e necesar pt a adopta un bill ea devine lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Penal Comparat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!