Drept Penal - Apelul

Extras din referat Cum descarc?

In urma judecarii cauzelor penale, in prima instanta, se pot comite greseli in stabilirea faptelor, remedierea erorilor necesita supunerea pricinii unei noi judecati, iar institutia care creeaza aceasta posibilitate este calea de atac, constituind un mijloc procedural pentru garantarea drepturilor individuale impotriva hotararilor judecatoresti gresite, astfel daca una din partile procesului penal nu este multumit, are posibilitatea de atac in instanta ierarhic superioara a hotararilor emise de instanta de judecata care examineaza in prima instanta cazul penal. 
In doctrina s-au dezbatut pe larg beneficiile si dezavantajele reglementarilor legate de caile de atac. Avantajul considerat de unii autori consta posibilitatea partilor o garantie a unei examinari repetate. Dezavantajele se regasesc in numeroasele cai de atac, dar care nu sunt suficiente pentru a inlatura institutia ca atare. Astfel, s-a considerat ca existenta unor considerente care ar putea frana operativitatea procesuala cu acceptarea tuturor riscurilor ale procedurii. Un alt argument este cresterea sarcinilor financiare in sarcina statului si a partilor prin sporirea costurilor unui mecanism mai complicat si mai de lunga durata sau diminuarea credibilitatii instantelor de grad inferior ale caror hotarari pot fi contradictorii de cele stabilite la nivel superior ca urmare a exercitarii cailor de atac. Aceste consideratii au dus la corecturi in sistemul si modul de reglementare a cailor de atac, care au generat scurtarea si simplificarea procedurilor.
Caile de atac ordinare sunt modalitati procesuale care genereaza controlul judecatoresc privind sentinta primei instante, sentinta pe care o una din partile procesului o considera netemeinica si nelegala, iar controlul judecatoresc este realizat tot la o instanta judecatoreasca in legatura cu fapta si persoana cu privire la care s-a pronuntat sentinta. 
Astfel, sentinta poate fi mentinuta ca fiind temeinica si legala ori desfiintata in urma controlului judecatoresc efectuat, deoarece contine erori de fapt sau de drept si este inlocuita cu o alta rezolvare a fondului, de data aceasta, fiind a instantei de control judecatoresc. Solutiile procesuale prevazute de lege in privinta hotararilor judecatoresti pronuntate in prima instanta, sunt, potrivit legii de procedura romane, apelul si recursul.
Prezumtia de greseala care se poate ivi in proces si dreptul de a recurge la apel ori de cate ori se considera neindreptatit, determina caracterul ordinar al caii de atac al apelului, care poate fi indreptata catre oricare hotarare judecatoreasca nedefinitiva.
Apelul fiind o cale de atac ordinara se poate face doar impotriva hotararilor definitive, pronuntate in prima instanta, iar instanta ierarhic superioara efectueaza o examinare a cauzei atat cele de fapt, cat si cele de drept si sunt administrate probe noi sau se administreaza din nou probele de la prima instanta si se poate concluziona o alta situatie de fapt decat cea avuta in vedere de prima instanta, sa schimbe incadrarea juridica a faptei, sa adopte o alta rezolvare a actiunii penale sau a actiunii civile.
Apelul, deoarece se poate intoarce impotriva tuturor hotararilor judecatoresti se poate caracteriza ca fiind o cale de atac ordinara, astfel se poate cere examinarea cauzei unei instante ierarhic superioare, care administreaza probele si judeca cauza in alta maniera decat instanta de fond capata ideea de cale de atac ireverentioasa; provocand reevaluarea probelor instanta poate anula hotararea primei instante, emitand o alta hotarare, devenind o cale de atac de reformare, astfel, este o cale de atac ce declanseaza o noua judecata a cauzei de fond si poate fi exercitata de oricare participant la proces.
Sunt supuse apelului hotararile judecatoresti pronuntate la judecata in prima instanta, anume sentintele si incheierile. In ce priveste sentintele, acestea sunt de doua feluri: sentinte asupra fondului si sentinte de dezinvestire, prin care nu este solutionat fondul cauzei. Aceasta impartire a sentintelor primei instante prezinta interes in ce priveste apelul, in sensul ca numai sentintele asupra fondului pot fi supuse apelului, nu si sentintele prin care prima instanta se dezinvesteste (cum ar fi cele de restituire a cauzei la procuror pentru refacerea sau completarea urmaririi penale). In ce priveste sentintele prin care prima instanta solutioneaza fondul cauzei, numai unele dintre acestea sunt supuse apelului, in sensul ca sunt supuse apelului sentintele pronuntate la unele instante judecatoresti, iar cele pronuntate la alte instante judecatoresti - anume aratate de lege - nu sunt supuse apelului ci numai recursului, in aceasta ultima situatie recursul constituind singura cale ordinara de atac.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Penal - Apelul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!