Drept International Public Neutralitatea Stat

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiunea si formele neutralitatii   
2.Formele neutralitatii  
A.Permanenta
B.Eventuala
C.Impartiala
D.Diferentiata
E.Pozitiva
3.Statul permanent neutru


Extras din referat Cum descarc?

Notiunea este veche in practica internationala, ea aprand si evoluand in legatura cu razboiul, desi treptat, continutul ei s-a schimbat, astazi fiind folosita in mai multe acceptiuni.
Intr-o prima etapa, a desemnat pozitia unui stat care nu lua parte la razboi. Ulterior s-a dezvoltat conceptia neutralitatii permanente, atat in timp de pace cat si in timp de razboi, indiferent intre ce state s-ar declansa. Dupa atitudinea fata de beligeranti, neutralitatea poate fi impartiala sau diferentiata.
O forma a neutralitatii care s-a dezvoltat in zilele noatre a fost cea a neutralitatii pozitive, respectiv a neutralitatii pozitive, respectiv a neutrlitatii in timp de pace. In perioada actuala a constituit o contributie la preintampinarea razboiului, la mentinerea pacii.
Prima reglementare care cuprindea reguli privind drepturile statelor neutre in comertul maritim, a fost Consolato del Mare, culegere de reguli de la Barcelona (in jurul anului 1494). Hugo Grotius a sustinut teza neutralitatii diferentiate, in sensul ca statul neutru nu trebuia sa sprijine un stat care ducea un razboi nedrept.
Ulterior, concptia in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea nu mai face distinctie intre razboaiele juste si nejuste. Obligatia de impartialitate a neutrilor a fost consacrata in conventiile de la Haga din 1907 privind regulile ducerii razboiului. 2. Formele neutralitatii A) Neutralitatea permanenta-este situatia in care se afla unele state ce si-au asumat obligatia permanenta de a nu partipa la aliante militare, de a nu permite baze militare pe teritoriul lor sau de a permite folosirea acestuia in scopuri militare.
Deci un stat cu un asemenea este definitive si totalmente in afra circuitului militaro-politic. Au un asemnea statut Elvetia si Austria.
B) Neutralitatea eventuala-reprezinta atitudinea de neutralitate a unui stat sau a unor state fata de un anumit razboi. Un exemplu in acest sens constituie atitudinea Japoniei si Turciei fata de conflictul din Israel si Statele Arabe din 1967 C) Neutralitatea impartiala-atitudinea de neutralitate a unui stat sau a unor state fata de toti participantii la un conflict. A fost reglementata prin conventiile de la Haga (din anul 1899 si 1907). Conform prevederilor acestei conventii, statul neutru are, in timp de razboi, obligatia sa adopte o pozitie egala fata de beligeranti, nefavorizand pe niciunul dintre ei.
Dupa consacrarea principiului nefolosirii fortei sau amenintarii cu forta in relatiile internationale (principiul neagresiunii) si a incetarii drepturilor statelor de a porni razboi, considerat drept fundamental al lor, conceptual asupra neutralitatii s-a schimbat. In perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a aparut si se dezvolta conceptual neutralitatii differentiate.
D) Neutralitatea diferentiata-se intelege nu numai neparticiparea unui stat la conflictul armat (razboi), dar si indatorirea acestui stat de a acorda ajutor nemilitar statului victima a agresiunii si de a nu sprijini statul aggressor. Aceasta conceptie ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept International Public Neutralitatea Stat
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Diaconu I,:Curs de drept international public",editura Sansa,Bucuresti 1993
2)Moca Gh,"Drept international",editura Politica,Bucuresti 1983
3)Popescu D,Nastase A,Coman F,"Drept international iublic",editura Sansa
4)Andronovici C,"Drept international public",editura Graphix,Iasi 1993
5)Niciu M,"Drept international public",editura Chemarea,Iasi 1995


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!