Drept International Public

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia statului 2
2. Personalitatea juridica 2
3. Tipuri de state 3
3.1. Statul unitar 3
3.2. Uniunile de state 3
3.2.1. Vaticanul 4
3.3. Statul permanent neutru 5
4. Suveranitatea statului 7
5. Drepturile si obligatiile fundamentale ale statelor 7
6. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia statului:
Statul poate fi considerat ca principalul creator, destinatar si aparator al dreptului international public. 
Pe plan national, statul este o organizare politica a societatii cu o putere suverana, care subsumeaza diferite autoritati cu atributii specifice - legislative, executive, jurisdictionale. 
Pe plan international, statul este un membru al societatii internationale si este subiectul direct si nemijlocit al dreptului international, avand capacitatea deplina de a-si asuma totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter international.
In societatea internationala, statele sunt egale din punct de vedere juridic, indiferent de intindere, populatie, dezvoltare. Ele participa la relatii internationale pe baza principiului egalitatii suverane, fiind singurele subiecte care detin atributele suveranitatii. 
2. Personalitatea juridica a statelor: 
Pentru ca o entitate sa aiba personalitate juridica, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Populatia - este o comunitate umana permanenta, deci statul este o expresie a unui grup uman. Dreptul international public consacra dreptul popoarelor sau natiunilor de a dispune de ele insele, inclusiv de a se constitui ca stat suveran. O populatie, care se poate defini ca popor sau natiune, poate sa-si exercite dreptul la autodeterminare.
- Teritoriul - este un element-conditie esential pentru existenta grupului uman organizat politic in stat si pentru exercitarea suveranitatii in planul relatiilor interne.
- Guvernul - este expresia concreta a organizarii politice a unui grup uman. Prin definitie guvernul este autoritate politica prin care populatia se organizeaza in interior si prin care relationeaza cu alte entitati ca personalitate internationala. Este necesara existenta unui aparat de stat constituit pe un ansamblu de structuri si reguli politico-administrative.
- Capacitatea de a intra in relatii cu alte state.
3. Tipuri de state:
In societatea internationala exista mai multe timpuri de state: 
a) state unitare, cele care au un sistem unic de organe supreme ale puterii si administratiei de stat si reprezinta subiecte unice de drept; 
b) compus(uniuni de state), reprezentand forme de asociere a doua sau mai multe state independente, cele mai reprezentative uniuni de state sunt confederatiile si federatiile. 
c) statul permanent neutru, care are un statut propriu. 
3.1. Statul unitar: 
Se caracterizeaza prin existenta unui singur sistem de organe ale puterii, justitiei si administratiei. Chiar daca este impartit in unitati teritoriale, pentru nevoile de administratie, statul unitar se prezinta ca un tot, pe plan intern si extern, nici una din unitatile sale neavand atributii paralele sau concurente cu cele ale organelor centrale. Puterea politica in statele unitare poate fi delegata prin descentralizarea administratiei publice locale, insa tot guvernul ramane piesa centrala suprema. Populatia unui stat unitar are o singura cetatenie si doar statul este subiect de drept international public.
3.2. Uniunile de state: 
Pe langa statele propriu zise exista si uniunile de state, in care statele isi pastreaza identitatea, fiind legate numai prin anumite elemente ce exprima anumite interese comune. Din categoria uniunilor de state fac parte uniunea personala, uniunea reala, confederatia si federatia. 
A. Uniunea personala. In cazul uniunii personale, statele erau unite prin persoana monarhului, mentinandu-si calitatea distincta de subiecte de drept international(ex: dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, in 1859, pana la crearea unor organisme comune Munteniei si Moldovei, in 1862). 
B. Uniunea reala. Spre deosebire de uniunea personala, uniunea reala implica anumite sincronizari ale politicii statelor care se unesc, dar elementele comune nu sunt de natura sa elimine calitatea distincta de subiect a statelor componente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept International Public.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Adrian Nastase, Bogdan Aurescu, Drept international public, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006, pg.42
Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Drept international public, Casa de Editura si Presa ,,Sansa? S.R.L., Bucuresti, 1997, pg.122; 
Ion Anghel, Dreptul diplomatic si consular, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002, Vol I, pg.157;
Martian Niciu, Drept International Public, Ed. Servosat?, Arad, 1999, pg.108-109;
Nicolae Purda, Stefan Tarca, Viorel Veliscu, Loredana Parvu, Drept international public, Ed. Universitaria, Bucuresti, 2008.
Popa, Nicolae, Teoria generala a dreptului, All Beck, Bucuresti, 2002, pg.89
Raluca Miga Besteliu, Drept international public, Ed.All Beck, Bucuresti, 2005, vol.I, pg.77.
Raluca Miga-Besteliu, Drept international. Introducere in dreptul international public, Ed. All, Bucuresti, 1997, pg.74.
Stefan Tarca, Viorel Veliscu, Drept international public, Ed. Sitech, 2010, pg.149
Stefan Tarca, Veliscu Viorel, Drept international public, ed. SITECH, Craiova, 2010, pg.38;
http://www.scribd.com/doc/46760151/Subiectele-Dreptului-International-Public#download
http://sorincurpan.ro/wp-content/uploads/2012/12/Statele-subiecte-ale-dreptului-international-public.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!