Drept funciar

Extras din referat Cum descarc?

Aparent, s-ar parea ca o asemenea intrebare este inutila. Cine nu stie astazi ce insemna aceasta notiune? Toti stiu! Drept urmare a aplicarii Legii fondului funciar nr. 18/1991, s-a consacrat chiar si denumirea de cadastras. Cine este el? Conform art. 11, din susnumita lege si a regulamentului sau de aplicare, din comisia constituita in fiecare comuna, oras sau municipiu in scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective celor indreptatiti si eliberarii titlurilor de proprietate face parte si un specialist in masuratori topografice, cadastru si organizarea teritoriului. Activitatea desfasurata de acest specialist in ultimii ani, redusa numai la efectuarea de masuratori de teren, pentru aplicarea legii 18/19 cu mijloace uneori rudimentare, a creat o falsa imagine a specialistului in cadastru si a domeniului insusi.
Ce este de fapt cadastrul si la ce serveste? Raspunsul necesita o succinta prezentare a evolutiei sale in decursul timpului, corelata cu implicatiile dezvoltarii societatii omenesti in etapa actuala si in special cu cerintele dezvoltarii durabile si ale protectiei mediului inconjurator.
Originea cuvantului cadastru, dupa unii autori ar fi compus din prefixul de origine greaca kata, care inseamna de sus in jos si din cuvantul neo grec (bizantin) stikon, care inseamna: registru de impunere, carte de insemnari, carte de comert. Dupa alti autori, el deriva din cuvantul vechi medieval capitastrum, care ar fi in stransa legatura cu capitions registrum sau capitum registrum si care la origine inseamna impozitul pe capul familiei.
Denumirea apare pentru prima data intr-un document din anul 1185, gasit la Venetia sub forma catastico. Insa el s-a impus in secolul al XVII si din Ialia a trecut in Franta sub forma le cadastre, in Germania si Austria sub forma der Kataster. In tara noastra el apare la inceputul sec. XIX, adaptat foneticii limbii romane, sub forma de cadastru. Asa dar cadastrul a insemnat in decursul timpului activitatea umana de inventariere a resurselor funciare, pentru realizarea impozitelor. Treptat, cadastrul a devenit tot mai complex, pe masura cresterii nevoilor tehnice, economice si juridice de inventariere a pamantului si a celorlalte bunuri imobile, carora li s-au adaugat in ultimii ani, cerinte si necesitati legate de folosirea rationala a resurselor in contextul procesului dezvoltarii durabile si a protectiei mediului inconjurator.
Preocupari in acest sens au fost si sunt si in prezent in tara noastra.
Mi se pare semnificativ un punct de vedere exprimat in presa recenta, de dupa 1989, in care se precizeaza ca: ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept funciar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!