Drept financiar public - analiza economico-financiară procedeu metodologic utilizat de controlul financiar

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de control financiar
Pe cat de veche in istoria civilizatiei, pe atat de necesara, activitatea de control, la origine, tine de suspiciunea omeneasca fata de semeni, de nevoia de a se proteja proprietatea si propriile interese. 
Cu timpul, la acest scop primordial al controlului s-au adaugat si scopuri legate de eficacitate, de legalitate si oportunitate. 
Aparitia statului a fost inceputul avantului activitatii de control care si-a imbunatatit permanent metodele, tehnicile, scopurile si obiectivele. El s-a impus ca o activitate umana utila si ceruta de celelalte activitati si niciodata nu i-a scazut rolul si importanta in societate. Perfectionarea si aprofundarea lui au avut urmari benefice asupra celor care l-au folosit, impunandu-l ca o permanenta legata de ideea de progres. 
In epoca moderna controlul dobandeste o insemnatate deosebita, fiind exercitat in virtutea dreptului inalienabil al societatii de a-si apara interesele sale generale, fundamentale. Prin intermediul controlului, societatea isi manifesta exigentele ei, omologand numai acele activitati si practici economice sau de alta natura care sunt in concordanta cu normele generale de comportament social, cu obiectivele si programele sale prioritare si numai acele rezultate care indreptatesc eforturile depuse. 
In mod concis, prin control se intelege verificare si supraveghere. 
Intr-o maniera foarte simpla, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformitatii cu o norma, un standard, un model. Intr-o acceptie mult mai larga, controlul reprezinta o activitate specific umana ce se desfasoara in mod constient si urmareste intotdeauna un scop, care consta in verificarea si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, in scopul preintampinarii si lichidarii eventualelor neajunsuri. 
Controlul asigura cunoasterea temeinica si detaliata a realitatilor economico-sociale, dar nu se poate limita la atat. El trebuie sa faca judecati de valoare sau de conformitate, interpretand starile de lucruri sau realitatile constatate printr-o raportare continua a acestora la obiectivele de atins, normele fixate sau regulile de desfasurare prestabilite. In felul acesta controlul face posibila determinarea abaterilor inregistrate, stabilind semnificatia si implicatiile lor, cauzele care le-au generat si masurile ce se impun pentru evitarea repetarii lor in viitor.
DEX-ul da urmatoarea definitie controlului: analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire. O definitie mai tehnica este cea care considera controlul a fi procesul de comparare permanenta a situatiei de fapt cu cea impusa (programata) si, daca este cazul, aplicarea de masuri de corectare, astfel incat realizarile sa fie conforme cu obiectivele anticipat stabilite. 
Decurgand din aceste definitii, controlul trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte: 
- furnizarea de informatii privind cunoasterea realitatii cercetate; 
- propunerea de masuri vizand corectarea realitatii in sensul dorit de cel care a dispus ontrolul; 
- luarea unor masuri de catre organele de control pentru descurajarea, indreptarea si pedepsirea producerii de abateri de la obiectivele prestabilite. 
In sinteza, la nivel de concept, controlul financiar verifica prin comparare prevederile normative prevazute in legi, hotarari, ordine, norme metodologice cu realitatea, legalitatea, oportunitatea si eficienta operatiilor consemnate in acte si documente, stabilind erorile, abaterile, lipsurile si deficientele din activitatea economico-financiara. 
Controlul financiar are ca obiect de cercetare si cuprinde in sfera sa: 
- relatiile, fenomenele si procesele financiare; 
- procesul de administrare si gestionare a patrimoniului si rezultatele activitatii economico-sociale;
- toate momentele, unitatile si locurile unde se gestioneaza valori materiale si banesti si se fac cheltuieli. 
Controlul financiar asigura buna functionare a activitatii economice, actioneaza sistematic in vederea prevenirii abaterilor si deficientelor, cresterii eficientei, apararea patrimoniului, cunoasterea modului de respectare a legalitatii cu caracter economic si financiar, stabilirii raspunderii pentru pagube sau nerespectarea disciplinei de gestiune.
2. Analiza economico-financiara
2.1. Procedee si tehnici de control financiar
Procedeele utilizate in vederea realizarii in conditii optime a obiectivelor specifice controlului financiar alcatuiesc metoda controlului; procedeul ,,consta in modul sistematic de efectuare a unei lucrari, cu alte cuvinte modalitatea, maniera de a actiona in vederea realizarii verificarilor obiectivelor propuse".
Tehnica executarii controlului financiar presupune alegerea procedeelor celor mai adecvate in functie de obiectivul controlat si aplicarea acestora, in vederea realizarii scopului controlului, care pot fi: 
- Procedee comune: observatia, rationamentul, comparatia, clasificarea, analiza, sinteza. 
- Procedee specifice: cercetarea; studiul general prealabil; controlul documentar; inventarierea de control; expertizele tehnice si analizele de laborator; controlul total si controlul prin sondaj; analiza activitatii economice financiare. 
In cele ce urmeaza, ne vom opri asupra procedeelor specifice activitatii de control financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Financiar Public - Analiza Economico-Financiara Procedeu Metodologic Utilizat de Controlul Financiar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!