Drept European

Cuprins referat

. Obiective si mijloace 3
2. Principii in baza carora s-a constituit Tratatul CEE 6
3. Fundamentele Comunitatii Economice Europene 9
A.Libera circulatie a marfurilor 9
B.Uniunea Vamala 10
C.Eliminarea restrictiilor cantitative intre statele membre 10
D. Libera circulatie a persoanelor, serviciilor si capitalurilor 12
4. Politica Comunitatii Economice Europene 13
5. Institutiile constituite prin Tratatulde la Roma 15
Bibliografie 25


Extras din referat

Tratatul de la Roma se refera la tratatul prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana (EEC) si a fost semnat de Franta, Germania de Vest,Olanda, Italia, Belgia si Luxemburg la 25 martie 1957. Initial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunitatii Economice Europene. Totusi, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminand, printre alte lucruri, cuvantul "Economic" atat din numele comunitatii cat si al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunitatii Europene sau Tratatul CE.
Tratatul de la Roma a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.
Tratatul a fost semnat de catre urmatorii:
o Paul-Henri Spaak si J. Ch. Snoy et d'Oppuers din partea Belgiei. 
- Konrad Adenauer si Walter Hallstein din partea Germaniei. 
- Christian Pineau si Maurice Faure din partea Frantei. 
- Antonio Segni si Gaetano Martino din partea Italiei. 
- Joseph Bech siJoseph Bech si Lambert Schaus din partea Luxemburgului. 
- Joseph Luns si J. Linthorst Homan din partea Olandei.
La Messina, in anul1955, ministrii de externe au convenit asupra concentrarii atentiei spre integrarea economia si constientizarea faptului ca scaderea tarifelor vamale intre cei 6 le va stimula relatiile comerciale si dezvoltarea economica.
Obiectivul Tratatului de la Roma era integrarea economiei comune, crearea unei piete comune, instituirea celor "4 libertati", exculederea oricarei discriminari nationale. Pentru a functiona insa, avea nevoie de un fundament juridic, erau ecesare armonizari legislative, astfel, rolul Curtii Europenede Justitite se arata extrem de important.
Implicatii teoretice ale acestui tratat: odata cu piata comuna naste societatea civila europeana. Statul nu mai este subiectul suveran pe propriul teritoriu intrucat piata comuna trebuie sa functioneze pe dimensiunea supranationala, doar asa poate fi eficienta. Astfel iese in evidenta primatul dreptului comunitar asupra dreptului national. Totodata spectrul CEE este mai larg decat CECO care avea in centru ideea de pace intre Franta-Germania. In acelasi timp, Marea Britanie refuza intrarea in CEE, avea mereu ideea de putere maritima, nevrand sa cedeze portiuni de putere in mod gradual institutiilor comunitare. A vrut sa-si creeze propria piata comuna, astfel a luat fiinta EFTA in 1959 conceputa drept rivala pentru CEE.
In Tratatul de Ia Roma instituind CEE se arata la Art. 2: ,,Comunitatea are ca misiune ca prin stabilirea unei piete comune si prin apropierea progresiva a politicilor economice ale statelor membre sa promoveze o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice in ansamblul Comunitatii, o expansiune continua si echilibrata, o stabilitate crescuta, o ridicare accelerata a nivelului de viata si cat mai stranse relatii intre statele membre".
Tratatul privind instituirea CEE prevede:
- armonizarea politicilor economice ale statelor membre;
- stabilirea unor politici sectoriale comune in domeniurii, transporturilor, relatiilor comerciale externe.
Tratatul de la Roma a enuntat obiectivele economice, ale organizatiei, precum si mijloacele de actiune. 
Astfel, Comunitatii ii revenea ca obiectiv fundamental instituirea unei piete comune care sa se sprijine pe o uniune vamala, pe armonizarea politicilor economice, pe libertatea intregii vieti economice: a productiei, a serviciilor, a schimburilor, a factorilor umani si financiari.
Comunitatea Economica europeana se fundamenteaza astfel pe patru libertati esentiale: a capitalurilor, a serviciilor, a bunurilor si a persoanelor si pe mai multe politici comune, cu deosebire in domeniul agricol, al dezvoltarii regionale, al transporturilor, precum si in domeniul social 
Principiile generale care guverneaza Comunitatea sunt prevazute in articolul trei al Tratatului C.E.E. :


Fisiere in arhiva (1):

 • Drept European.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Fuerea Augustin, " Drept comunitar European", Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2006
2. Fuerea Augustin, " Dreptul tratatelor si al organizatriilor internationale", Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2007
3. Gruescu Ramona, " Uniunea economica si monetara", Editura Tipografia Universitatii, Craiova, 2001
4. Irinescu Teodora, " Dictionar de drept comunitar european", Editura Demiurg, Iasi, 2005
5. Tarchila Petru, " Drept comunitar al afacerilor si institutiilor europene", Editura Universitatii Aurel Vlaicu, Arad, 2007.
Site-uri:
www. eurotrainer.ro
www. euroticket.ro
www.infoeuropa.ro
www.europeana.ro
ro. wikisource.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!