Drept Constitutional Spete

Extras din referat Cum descarc?

SPETA NR. 1
X este cetatean roman, obtinand cetatenia romana prin acordare la cerere, in anul 1998. Este casatorit cu A., persoana de cetatenie romana, dobandita prin nastere. Impreuna au o fiica minora, J. 
X a pastrat si cetatenia statului Morcoveria, unde s-a nascut. Acum, familia X. domiciliaza in Romania, in orasul Targu Urat. Inainte de alegerile locale din anul 2008, X constata ca nu a fost inscris in listele electorale, dar nu intreprinde nimic pentru a rezolva situatia. X este membru al partidului
PDN, care il include pe lista sa de candidati pentru functia de consilier local. Totodata, X, avocat, este numit de Biroul Electoral de Circumscriptie presedinte al sectiei de votare nr. 3 din oras. Sotia lui X, judecator, este numita ca reprezentant al partidului PCN in cadrul aceleiasi sectii de votare.
Intrebari si cerinte: 
1. Ce ar fi trebuit sa faca X la constatarea faptului ca nu a fost inscris pe listele electorale? Are aceasta situatie vreun efect asupra dreptului sau de a candida?
2. Sunteti observator din partea presei/ONG in sectia de votare nr. 3. Ce ati consemna in raportul dvs. cu privire la respectarea legislatiei electorale? Carei autoritati ar trebui sa va adresati?
1.In conformitate cu art. 26 alin. (7) din Legea nr.35/2008 alegatorii au dreptul sa verifice inscrierea in listele electorale. Intampinarile impotriva omisiunilor, a inscrierilor gresite si a oricaror erori din liste se fac la primarul localitatii sau la reprezentanta diplomatica, aceasta fiind obligata sa se pronunte, prin dispozitie, in cel mult 3 zile de la inregistrare. In concluzie X, in momentul in care a constatat ca nu este inscris pe listele electorale, trebuia sa intocmeasca o intampinare scrisa adresata primarului orasului Targu Urat in care sa mentioneze omisiunea inscrierii sale pe listele electorale. 
Situatia sus-mentionata nu produce efecte asupra dreptului lui X de a candida deoarece conform Constitutiei Romaniei art. 16, alin. (3) functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara.
2. Fiind observator din partea presei/ONG la sectia de votare nr. 3, in raportul intocmit as consemna incalcarea legislatiei electorale. In primul rand, desi numitul X, in calitatea sa de jurist poate fi presedinte al sectiei de votare, conform art. 19 alin. (1) din Legea 35/2008, este totusi in incompatibilitate de a fi presedintele sectiei de votare nr. 3 deoarece are in acelasi timp calitatea de candidat la functia de consilier local, fiind inscris pe lista de candidati a partidului PDN, al carui membru este. Conform art. 19, alin. (3) juristii/magistratii propusi pentru functia de presedinte sau membru al biroului electoral al sectiei de votare nu pot face parte din niciun partid politic si nu sunt rude pana la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidati, de unde reiese incompatibilitatea numitului X de a fi presedintele sectiei 3, deoarece este membru PDN.
De asemeni, in conformitate cu prevederile art. 40, alin. (3) din Constitutia Romaniei sotia lui X nu poate face parte din niciun partid, deoarece este magistrat, fiind obligata prin lege sa fie impartiala.
Avand in vedere cele enumerate mai sus ma pot adresa Biroului Electoral de Circumscriptie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Constitutional Spete.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Drept constitutional si institutii politice-Bianca Selejan-Gutan ed. Hamangiu 2008
2. Constitutia Romaniei 
3. Legea nr. 35 din 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului 
4. Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale
5. Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!