Drept constituțional

Extras din referat Cum descarc?

Scurt Istoric : Impartirea naturala a Peninsulei Iberice nu este de la vest spre est, ci de la sud spre nord, separand cultura si climatul atlantic de cel mediteranean. Totusi, Portugalia cu granitele aproape stabilite in secolul al XIII-lea, este una dintre cele mai vechi natiuni din Europa. A descoperit si a pierdut un imperiu, si-a abandonat si si-a recastigat autonomia, iar de la revolutia din 1974, care a pus capat perioadelor dictatoriale, si-a format noi legaturi cu fostele sale posesiuni. Triburile iberice ale lusitanilor care populau teritoriul Portugaliei in antichitate a fost supuse de romani in secolele I - II i. Hr. Lusitania, provincie a Imperiului Roman, este cucerita in secolul al V-lea d. Hr. de triburile germanice ale suevilor, in secolul al VI-lea de catre vizigoti, intrand apoi, in anii 711 -718, in stapanirea arabilor. In timpul Reconquistei (secolele IX - XIII), pe teritoriul eliberat de sub dominatia araba ia fiinta, in 1095, comitatul Portugaliei, vasal Regatului Leon, iar in 1139 Regatul Portughez. In 1147 este recucerita Lisabona (care va inlocui Coimbra ca resedinta regala), in 1249, provincia sudica Algarve, ultima aflata sunt stapanire araba. La incheierea Reconquistei sunt trasate hotarele cu Spania vecina (1267), Portugalia fiind primul stat european care-si fixeaza definitiv frontierele, ramase neschimbate pana astazi.
2.
Statul se fondeaza in 1413 cand Portugalia devine o mare putere maritima, 
edificand bazele unui imperiu colonial care cuprindea Insulele Capului Verde, Angola, Mozambic, Arabia de Sud, coasta occidentala a Indiei, Peninsula Malacca, Ceylon si Brazilia. Apogeul expansiunii teritoriale a Portugaliei, precum si al dezvoltarii economice si culturale, este atins in timpul regelui Manuel I (1495-1521). La jumatatea secolului al XVI-lea Portugalia incepe sa-si piarda statutul de mare putere maritima. In sec.XVII-XVIII cea mai mare parte a imperiului colonial portughez este cucerita de Olanda si Anglia. Intre 1580-1640 Portugalia se afla sub dominatia spaniola, careia i se pune capat printr-o insurectie populara. Independenta Portugaliei este insa recunoscuta de Spania numai in 1668.
Lovitura de stat militara din 28 mai 1926 pune capat regimului republican 
parlamentar si instaureaza dictatura. Sef al Guvernului devine Antonio de Oliveira 
Salazar, care impune, in 1933, o constitutie de tip fascist. In 1949, Portugalia devine membru fondator al NATO.
In timpul razboiului civil din Spania, Portugalia il sprijina pe generalul Franco, dar mentine o neutralitate (favorabila britanicilor) in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Portugalia este confruntata cu numeroase probleme legate mai ales de politica sa coloniala. Recrudescenta miscarilor de eliberare nationala provoaca serioase dificultati guvernului Salazar, care devine din ce in ce mai grave.
In 1974, in urma Revolutiei Garoafelor Rosii, succesorii lui Salazar sunt inlaturati si
se deschide calea reinstaurarii democratiei. In acelasi an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare si suveranitate. In 1986, Portugalia este admisa in CEE. Perioada 1975-1976 este o perioada de tranzitie, care permite trecerea progresiva la un regim parlamentar. Organismele militare din perioada revolutiei ,,Miscarea Fortelor Armate" , ,,Consiliul Revolutiei" , ,,Comandamentul operational continental - COPCON" sunt dizolvate, iar Guvernul isi reia controlul deciziilor politice si administrative. Constitutia din aprilie 1976 realizeaza un echilibru intre optiunea pentru democratie parlamentara si sistemul de guvernamant semiprezidential.
Constitutia.Trasaturi Generale.
Anterior adoptarii Constitutiei, partidele politice proeminente (Partidul Comunist, 
Partidul Socialist, Partidul Popular Democratic, Miscarea Democratica Portugheza, 
Centrul Democratic Social, precum si Frontul Socialist Popular) au semnat o platforma de Acord Constitutional care a cuprins obiective politice comune si principii de guvernare incluse ulterior in textul Legii fundamentale. Obiectivele platformei politice comune au urmarit sa fixeze un cadru orientativ general pentru viitoarea Constituanta in ceea ce priveste institutionalizarea pluralismului politic si formarea unui climat social al confruntarii electorale care sa evite lupta sterila intre partidele politice. In fapt, platforma de Acord Constitutional a fost apreciata in mod justificat ca ,,un proiect comun de reconstructie nationala".
Prin acest demers s-au urmarit nu numai obiective de natura economica, cum au 
fost de pilda nationalizarea, reforma agrara si incurajarea activitatii de cooperatie in 
domeniul productiei, comercializarii si consumului sau de natura politica, ci si obiective sociale vizand intre altele, epurarea functiilor publice (art. 310 din Constitutia adoptata in 1976, actualmente art. 294).
Practic, nu a ramas in afara obiectivului general de reconstructie nationala niciun 
element al vietii social-economice si politice, de la aspecte ale democratizarii aparatului de stat, ale drepturilor si libertatilor cetatenesti, ale independentei judecatorilor pana la solutionarea problemelor legate de decolonizarea teritoriilor portugheze din Africa.
Constitutia a institutionalizat o forma mixta de regim politic care imbina elementele 
sistemului prezidential cu cele ale sistemului parlamentar. Sistemul constitutional, in 
care presedintele este ales prin vot universal direct si detine puteri considerabile, iar 
primul ministru este numit de seful statului si isi asuma responsabilitatea politica in fata acestuia si a parlamentului, a prezentat multe similitudini cu sistemul semiprezidential francez. Asupra calificarii regimului politic persista inca o anumita incertitudine. Desemnarea sefului statului prin vot universal, direct si asumarea raspunderii politice a Guvernului fata de Parlament .
politic portughez este un regim semiprezidential. Restrangerea insa a atributiilorprezidentiale si intarirea rolului Primului-ministru au consolidat latura parlamentara a regimului politic. Unii teoreticieni califica regimul politic ca fiind ,,o forma deguvernamant parlamentara, cu o componenta prezidentiala" sau ca un sistem mixt,,parlamentar-prezidential". Sistemul constitutional portughez reuneste caracteristici Constitutia portugheza insumeaza un larg evantai de drepturi si libertati politice, social-economice si culturale carora li se alatura drepturi consfintite recent in documente internationale si acceptate in unanimitate de comunitatea internationala: dreptul la viata, dreptul la un mediu sanatos, dreptul tineretului, drepturile persoanelor de varsta a treia, etc. 
Constituantul portughez a creat un cadru foarte modern privind fundamentele 
teoretice, principiile generale ale consfintirii, garantarii si ocrotirii juridice, cat si ale 
exercitarii reale a drepturilor si libertatilor cetatenesti. In Constitutie isi gasesc 
reflectarea drepturile si libertatile cetatenesti de natura a pune in valoare cu adevarat demnitatea si personalitatea umana, vocatia poporului de a participa in mod organizat la solutionarea problemelor nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept constitutional.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Cristian Ionescu,Drept constitutional comparat, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2008;
-  http://www.dce.gov.ro
-  http://www.just.ro
-  http://www.mae.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!