Drept Comunitar - Tratatul de la Maastricht

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana reprezinta rezultalul unui proces istoric de o anumita amploare, un salt fundamental in constructia europeana.
Principalele directii ale dezvoltarii sistemului comunitar au fost indreptate spre un triplu scop:
- spre o unificare institutionala;
- spre o extindere a spatiului comunitar:
- spre o aprofundare a domeniului interventiei comunitare.
Uniunea economica si monetara, considerate a fi motorul crearii Uniunii Europene, a fost avuta permanent in vedere de catre majoritatea statelor comunitare.
Primi pasi concreti in aceasta directie au fost facuti dupa intalnirea Comisiei europene din februarie 1969 care a sugerat, iar sefii de state si guverne membre, la intalnirea de la Haga din decembrie 1969, au decis sa creeze o uniune economica si monetara europeana.In vederea realizarii acesteia, in martie 1970, Consiliul a insarcinat pe Pierre Werner sa redacteze un raport in vederea reliefarii aspectelor fundamentale ale crearii uniunii. Raportul, prezentat in octombrie acelasi an a fost analizat de Comisie, care a propus ca intr-o perioada de zece ani sa se treaca la realizarea uniunii economice si monetare.
A urmat insa o perioada marcata de unele evolutii nefavorabile realizarii acesteia, consecinta a abandonarii de catre S.U.A. a sistemului stabilit de Bretton Wood, ineficienta "sarpelui monetar european" si ineficienta "Sistemului monetar european", ultimele doua nefiind realizate prin acte comunitare, ci la nivel interstatal.
Cu ocazia negocierii Actului Unic European s-a reluat problema realizarii uniunii economice si monetare, dar retinerea Marii Britanii nu a permis decat reintroducerea in art. 102A a unei prevederi generale de cooperare in domeniul economic si monetar.Aceasta prevedere, desi generica, a fost preluat cu ocazia Consiliului European tinut la Hanovra (27-28 iunie 1988), care a decis crearea unui comitet pentru studierea realizarii uniunii economice si monetare.Consiliul European tinut la Madrid (iunie 1989) a examinat raportul comitetului si a decis revizuirea tratatului C.E.E., iar Consiliul European desfasurat la Strasbourg in decembrie 1989 a stabilit initierea Conferintei de revizuire inainte de sfarsitul anului 1990.
Intre 27-28 decembrie 1990 s-a desfasurat la Roma sedinta Consiliului European care a stabilit liniile directoare ale celor tratate cu privire la aceste doua uniuni.Urmatorul Consiliu European desfasurat la Roma (14-15 decembrie 1990) a stabilit noi directii in vederea realizarii uniunilor europene si a deschis conferintele interguvernamentale, cea privind realizarea uniunii politice fiind formata din ministrii afacerilor externe, iar a doua din ministrii finantelor si cei ai economiei statelor membre.
In cursul acestor lucrari s-a decis redactarea unui singur tratat, in locul celor doua propuse, care sa se refere la "Uniunea Europeana".
Ultimele probleme importante privind realizarea Uniunii Europene au fost stabilite de catre Consiliul European de la Maastricht (9-10 decembrie 1991), iar pentru definitivarea tratatului, negocierile au continuat la nivel de experti, acesta fiind semnat la 7 februarie 1992 la Maastricht, de catre ministrii afacerilor externe si ministrii de finante ai celor douasprezece state
La baza fenomenului comunitar exista asadar patru tratate, si anume : Tratatul Comunitatii Carbunelui si Otelului (Paris 1951), Tratatul Comunitatii Economice Europene (Roma 1957), Tratatul Comunitatii Energiei Atomice Europene (Roma 1957) si Tratatul Uniunii Europene (Maastricht 1992).Dupa cum se poate observa, Tratatul de la Maastricht nu a desfiintat comunitatile existente, dar a adus modificari in continutul tratatelor care au stat la baza lor.Cea mai importanta modificare care se impune atentiei este, desigur, schimbarea denumirii si structurii Comunitatii Economice Europene, care va purta in continuare numele de "Comunitate Europeana", ceea ce indica consacrarea legislativa a noilor realitati comunitare semnalate pentru prima data in prevederile Actului Unic European.
Perfectionarea cooperarii intre statele membre in domeniul afacerilor si al justitiei vizeaza: sporirea protectiei drepturilor si a intereselor cetatenilor statelor comunitare prin instituirea cetateniei Uniunii Eropene ; relevarea rolului important al partidelor politice la nivel comunitar in privinta integrarii; afirmarea identitatii Uniunii Europene in viata internationala cu concursul unei politici de aparare comuna a statelor membre.Acestea sunt directiile sociale in temeiul carora este conceputa infaptuirea Uniunii Europene.
In ceea ce priveste cea de-a doua deschidere semnificativa infaptuita prin Tratatul de la Maastricht - referitoare la moneda unica - care poate fi realizata prin aducerea la numitor comun a ratelor de schimb valutar, ea va avea drept rezultat stabilitatea preturilor si, in special, va asigura in egala masura suportul politicilor economice comunitare si de libera concurenta comerciala intre granitele Uniunii. 
Aceasta din urma masura este de natura sa rezolve infaptuirea procesului integrationist.Desi in prezent ECU este doar un instrument de calcul in vederea schimburilor valutare, aplicatiile practice ale acestei monede nu s-au lasat asteptate.Astfel, ea poate fi folosita inca de pe acum pentru a deschide conturi bancare in ECU, pentru a plati bunuri si servicii cu cecuri ECU, dar cel mai important rol il indeplineste in cadrul tranzactiilor monetare interbancare.
O nota aparte o reprezinta facilitarea de catre tratatul de la Maastricht a infaptuirii obiectivelor Cartei Sociale adoptate de Comunitate in 1989.Intre aceste obiective se regasesc: asigurarea dreptului de exercitare a oricarei profesii in tara comunitara aleasa de subiect; asigurarea libertatii de alegere a unui post si dreptul la remuneratie echitabila; asigurarea dreptului la imbunatatirea conditiilor de munca si de viata; asigurarea dreptului la protectie sociala potrivit sistemului in vigoare in tara aleasa; asigurarea egalitatii intre femei si barbati; asigurarea unui venit minim pentru persoanele majore, etc..


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comunitar - Tratatul de la Maastricht.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!