Drept Comercial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dreptul comercial este definit in legislatiile comeciale interne si internationale sub diferite forme dar fondul a ramas acelasi.

Denumirea de drept comercial sugereaza ideea ca dreptul comercial constituie un ansamblu de norme juridice care reglementeaza comertul. Din punct de vedere etimologic expresia comert provine din cuvantul latinesc commercium care la randul lui pretinde o justa apunerea a cuvintelor cum si merx care inseamna cu marfa, deci comertul inseamna operatiuni cu marfuri.

Din punct de vedere economic comertul este definit ca o activitate a carui scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producator la consumatar. Operatiunile efectuate de comercianti (negustori), agenti economici care sunt diferiti de catre producatorii marfurilor conduc la definirea comertului din punct de vedere economic ca fiind totalitatea normelor juridice privind interpunerea si ciculatia marfurilor de la producator la consumator.

Din punct de vedere juridic ceea ce da un sens mai larg notiunii de comert este vorba nu numai de operatiunile de interpunere si circulatie a marfurilor realizate de negustori ci si operatiunile de producere a marfurilor adica fabricantii precum si executarea de lucrari si prestarea de servicii de catre antrepenori si intreprinzatori.

Prin cele prezentate mai sus putem defini dreptul comercial ca o disciplina care cuprinde normele juridice ce reglementeaza activitatea comerciala adica producerea si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestari de servicii.

Obiectul de reglementare al dreptului comercial Determinarea obiectului dreptului comercial al sferei sale de aplicare este legata de optiunea legiuitorului pentru un anumit sistem. Potrivit conceptiei clasice a dreptului comercial exista doua sisteme care perimt stabilirea sferei dreptului comercial si anume : -sistemul subiectiv. In cadrul sistemului obiectiv dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comerciantilor, adica un drept profesional care se aplica tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

Acest sistem a stat la baza primelor reglementari legale ale activitatii comerciale anterioare marii codificari a dreptului comercial la inceputul secolului XIX. Acest sisitem a fost adoptat apoi in anul 1900 de Codul Comercial German.

-sistemul obiectiv. In cadrul sistemului obiectiv dreptul comercial cuprinde normele juridice aplicabile comertului adica acelor acte juridice, fapte si operatiuni calificate de lege ca fapte de comert indiferent de persoana care le infaptuieste.

Acest sistem a fost inspirat din ideile revolutiei franceze din 1789 care au impus suprimarea corporatiilor si au impus principiul egalitatii civile.

Acest sistem a fost prevazut pentru prima data in Codul Comercial Francez precum si alte tari europene printre care si Romania.

Particularitatile dreptului comercial Nascut din nevoile comertului si industriei dreptul comercial a evoluat odata cu dezvoltarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Comercial - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 015 cuvinte
Nr caractere:
31 304 caractere
Marime:
24.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!