Drept Administrativ - Viceprimarul

Cuprins referat Cum descarc?

I. CONSIDERATII GENERALE 1
II. ADMINISTRATIA PUBLICA 2
Notiuni generale
III.VICEPRIMARUL 3
Natura juridica 3
Alegerea 4
Mandatul 4
Conflictul de interese 5
Incompatibilitati 6
CONCLUZII 8


Extras din referat Cum descarc?

Pentru functionarea corecta a unui stat de drept, democratic, acesta infiinteaza servicii publice, pe care le organizeaza intr-un sistem de organe ce alcatuiesc administratia publica. 
Intr-un stat de drept, atributiile sunt realizate de catre cele trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, carora le corespund trei categorii de organe. 
Astfel Parlamentul detine puterea legislativa, infaptuind-o prin cele doua camere- Camera Deputatilor si Senatul, Guvernului ii revine puterea executiva, fiind exercitata de Guvern, ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si de organele administratiei publice locale (consilii judetene si consilii locale), iar puterea judecatoreasca este realizata de catre instantele judecatoresti, judecatorii, tribunale, curti de apel si Curtea Suprema de Justitie.
Pentru o definitie corecta a notiunii de drept administrativ trebuie mentionate domeniile reglementate de catre normele de drept ce alcatuiesc aceasta ramura:
a) organizarea si atributiile organelor administratiei publice care alcatuiesc sistemul organelor administratiei publice 
b) raporturile juridice dintre organele administratiei publice, precum si dintre aceste organe si particulari. 
Astfel, dreptul administrativ este acea ramura a dreptului public ce cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza organizarea si activitatea organelor de stat infiintate pentru realizarea sarcinilor puterii executive, raporturile dintre aceste organe si particulari, precum si raspunderea si sanctiunile aplicabile pentru nerespectarea acestor norme. 
II. ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
Notiuni generale
In ceea ce priveste administratia publica locala, trebuie mentionat ca art. 191, alin. 1 din Constitutia Romaniei prevede ca: administratia publica locala din unitatile administrativ-teritoriale se intemeiaza pe principiul autonomiei locale si pe cel al descentralizarii serviciilor publice. 
Administratia publica locala este competenta numai in limitele unitatii administrativ-teritoriale in care aceasta functioneaza, spre deosebire de administratia publica centrala ce este competenta la nivelul intregii tari. 
Administratia publica locala se infaptuieste, in comune, orase, municipii sau sectoare ale municipiului Bucuresti, prin consiliile locale si primarii alesi, in conditiile legii, care alcatuiesc autoritatile administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala in aceste unitati administrativ-teritoriale. 
Un alt aspect extrem de important ce trebuie mentionat in ceea ce priveste administratia publica locala este reprezentat de relatia dintre serviciile publice descentralizate si autoritatile administratiei publice. Astfel, intre aceste organe ale adminitratiei publice nu exista raporturi administrative, prin activitatea pe care o realizeaza in cadrul unitatii administrativ-teritoriale serviciile publice descentralizate contribuie la satisfacerea intereselor generale ale locuitorilor, intocmai ca si autoritatile administratiei publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ - Viceprimarul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!