Drept Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

1.Consideratii generale asupra puterilor statului
Statul ca organizatie politica a societatii, ca reprezentant al colectivitatii nationale urmareste diferite scopuri de natura politica, economica, sociala, culturala, etc. Aceste scopuri sunt insasi scopurile colectivitatii pe care o reprezinta si carora trebuie sa le dea satisfactie, sa le indeplineasca.
Manifestarile Statului in viata societatii se realizeaza prin si cu ajutorul unor organe, fiecare din acestea avand de realizat activitati, functiuni specifice. Trei sunt functiunile sau puterile consacrate ale Statului si anume: puterea legislativa sau functia legislativa, puterea executiva sau administrativa si puterea judecatoreasca. Fiecare din aceste functiuni sau puteri se deosebeste de cealalta prin obiectul de activitate, prin specificul actiunilor ce le desfasoara.
Functia legislativa sau legiuitoare este realizata cu ajutorul Parlamentului "organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii" (art.58 alin.1, Constitutia Romaniei). Rolul functiei legiuitoare este de elaborare a cadrului juridic general al activitatii in societate, de adoptare a legilor. Fiind organul reprezentativ al poporului roman, Parlamentul are un caracter originar, neexistand deasupra lui un alt organ, ci numai poporul roman. Din acest caracter specific rezulta si forta juridica cea mai mare pe care o au legile in raport cu toate celelalte acte normative ce se elaboreaza in societate, cu exceptia legii fundamentale, Constitutia. Functia legiuitoare a statului se evidentiaza, in raport cu celelalte doua si prin aceea ca, poate reglementa in orice domeniu al vietii sociale, Statul avand, asa cum s-a remarcat "competenta competentelor sale". Aceasta concluzie rezulta si din faptul ca in Constitutie nu se face o delimitare a domeniilor de reglementare ale Parlamentului. In plus, actele juridice normative adoptate de Parlament sunt obligatorii tuturor autoritatilor publice si cetatenilor.
Functia executiva sau administrativa, denumita si functia de executie, se realizeaza de Guvern, de celelalte autoritati publice centrale autonome sau aflate in subordinea Guvernului, de ministere si serviciile publice descentralizate ale acestora, de autoritatile publice locale sau judetene si institutiile subordonate acestora. Potrivit Constitutiei, Guvernul adopta hotarari si ordonante: hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor (art.107, alin.1 si 2). De asemenea, Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice (art.101, alin.1). Rezulta ca functia executiva a statului este subordonata celei legiuitoare, rolul autoritatilor publice administrative este de a executa legile adoptate de puterea legiuitoare. Desi Constitutia nu stabileste un raport de subordonare intre Guvern si Parlament totusi pozitia functiilor pe care le realizeaza cele doua autoritati publice, Parlamentul respectiv Guvernul in ansamblul functiilor, statului demonstreaza aceasta situatie.
Dar administratia nu este numai o functie, ea este un fenomen, o activitate mult mai complexa. Autoritatile administratiei publice trebuie organizate in asa mod incat sa se realizeze o coerenta a actiunii executivului in viata societati, fiecare autoritate administrativa avand atribuita o competenta legala pe care trebuie sa o respecte pentru a nu fi prejudiciate interesele celor administrati sau ale Statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Paul Negulescu, Tratat de drept administrativ, Bucuresti 1934, vol. I, Principii generale ed. IV 
2. Ioan Vida, Puterea executiva si administratia publica, Editura R.A. Monitorul Oficial, Bucuresti 1994 
3. Antonie Iorgovan, Drept administrativ, vol. I, Tratat elementar, Editura Hercules, Bucuresti 1993
4. Otto Mayer, Le droit administratif Allemand, Paris, 1903
5. Mihai T. Oroveanu, Tratat de drept administrativ, Bucuresti 1994


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!