Drept Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

Actele de drept administrativ sunt acte juridice, adica manifestari de vointa facute cu intentia de a produce efecte juridice , in acord cu legea, garantate , in realizarea lor prin forta de constrangere a statului.
Sunt acte unilaterale deoarece sunt emise fara consimtamantul celeilalte parti a raportului juridic careia ii este destinat actul.
Aceste acte emana de la organele de stat de obicei cele ale administratiei publice.
Sunt acte de putere.
Din cele prezentate mai sus reiese definitia actelor de drept administrativ * Actele de drept administrativ sunt acele acte juridice unilaterale emise in cadrul activitatii executive a autoritatii publice in calitatea lor de subiecte special investite cu atributii de realizare a puterii de stat *
Caracteristicile actelor de drept administrativ.
Prin caracteristici ale actelor de drept administrativ se inteleg acele trasaturi care individualizeaza aceste acte fata de alte acte juridice.
Actele de drept administrativ au urmatoarele caracteristici:
- caracter unilateral
- caracter legal
- caracter obligatoriu 
- caracter executoriu
- caracter oportun.
Caracterul unilateral.
Caracterul unilateral reprezinta acea calitate a actului juridic
conform careia el este emis fara participarea sau consimtamantul subiectelor de drept carora le este destinat sau cu privire la care genereaza drepturi sau obligatii.
Unilateralitatea actelor de drept administrativ este determinata de emiterea actelor in temeiul si pentru realizarea puterii de stat. 
Caracterul unilateral al actelor de drept administrativ se particularizeaza prin aceea ca manifestarea unilaterala de vointa are loc in cadrul activitatii executive, de organizare a executarii legii si de executare in concret a acesteia, provenind de regula de la un organ al administratiei publice.
Exista situatii in care modul de emitere si cel de executare al unor acte de drept administrativ ar parea ca efectueaza caracterul unilateral al acelor acte. Aici intra situatii cum ar fi: efectuarea unei prestatii sau plati catre celalalt subiect al raportului juridic, altul decat organul emitent, indeplinirea unor obligatii de catre organul de stat, respectarea unor formalitati procedurale la emiterea actelor administrative.
Actul administrativ este unilateral si daca a fost emis in comun de mai multe organe administrative, in acest caz nu se poate considera ca suntem in prezenta unui contract intervenit intre organele emitente.
In unele cazuri ,emiterea actelor administrative este supusa unor cerinte procedurale cum ar fi avizul sau acordul, dar nici una nu obliga organul emitent la emiterea actului, ci reprezinta conditii de valabilitate a actului juridic.(autorizatia de functionare )
Caracterul unilateral al actului administrativ se mentine chiar daca actul administrativ constituie el insusi o conditie prealabila a incheierii unui act civil. ( la contractele de vanzare- cumparare a imobilelor).
In concluzie putem spune ca efectele juridice ale actelor administrative sunt rezultatul manifestarii de vointa a organului de stat, prezenta unor conditii prealabile concomitente sau ulterioare, asigura doar valabilitatea actului respectiv.
Fata de dreptul civil unde majoritatea actelor unilaterale sunt irevocabile in dreptul administrativ actele sunt revocabile.
Prin caracterul unilateral si revocabil al actelor administrative aceste acte se disting fata de hotararile judecatoresti care sunt unilaterale si irevocabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!