Domeniul Public

Extras din referat Cum descarc?

Terminologic, cuvantul "domeniu" provine din latinescul " dominium", ceea ce inseamna proprietate, stapanire. Inca din antichitate dreptul roman stabilea categoriile de bunuri ce erau incluse in domeniul public, neputand face obiectul proprietatii private. Abia mai tarziu, in secolul al XIX-lea, apare notiunea de domeniu public, notiune consacrata de catre codurile civile ale puterilor europene, spre exemplu codul civil francez si codul civil belgian. In sensul sau modern, notiunea domeniului public a fost utilizata pentru prima data in Algeria, cu ocazia adoptarii Legii privind constituirea proprietatii din 1851.
In Romania, Regulamentele Organice reprezinta primele acte juridice care consacra notiune adomeniului public, incluzand in sfera acestuia exploatarea bogatiilor subsolului, drumurile, raurile, baltile, porturile. Sfera domeniului public a fost ulterior largita in numeroase acte normative, notiunea fiind preluata si consacrata de catre codul civil si chiar de catre Constitutie. In afara bunurilor prevazute in mod limitativ de catre legile in vigoare ca apartinand domeniului public, Legea privind exproprierea pentru o cauza de utilitate publica din 1864, dadea posibilitatea statului de a extinde domeniul public si prin expropriere. Codul civil din 1864 consacra denumirea de domeniul public, aratand si bunurile ce apartineau acestuia.
De asemenea, notiunea de domeniu public a fost prevazuta expres si in Constitutiile din 1866 si 1923. Spre deosebire de reglementarile anterioare, in Constitutiile din 1948, 1952 si 1965 a disparut totalmente notiunea domeniului public, fara a se mai face distinctie intre domeniul public si domeniul privat, toate bunurile devenind proprietate de stat. Constitutia din 1991 a consacrat atat domeniul public cat si domeniul privat al statului, bunurile apartinand proprietatii publice alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale si sunt expres prevazute de catre legile in vigoare si Constitutie, in timp ce restul bunurilor apartinand statului reprezinta proprietate privata a statului, alcatuind domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale. Proprietatea privata poate sa apartina si persoanelor particulare, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice. Domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale este alcatuit din bunuri aflate in proprietatea lor si care nu fac part din domeniul public.
Potrivit Constitutiei statul ocroteste proprietatea, aceasta putand fi publica sau privata. Proprietatea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. Art. 135 alin. 4 din Constitutie enumera bunurile ce fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, si anume: bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce pot fi folosite in interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege.
Legea nr. 213/998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in art. 1 si 2 stabileste ca dreptul de proprietate publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, iar statul sau unitatile administrativ-teritoriale exercita posesia, folosinta si dispozitia asupra bunurilor ce alcatuiesc domeniul public. 
Trasaturile bunurilor apartinand domeniului public:
o Sunt afectate utilizarii unor activitati sau servicii de interes public;
o Datorita unei insusiri naturale sunt susceptibile de a satisface unele nevoi sociale;
o Pot fi utilizate in mod similar de catre toti membrii societatii;
o Au o importanta sociala deosebita, fiind destinate unei folosinte de interes public;
o Fac obiectul proprietatii publice, aceste bunuri apartinand intregii comunitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Domeniul Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!